Αρχικό ενδιαφέρον εκδήλωσε και το Πλαίσιο της; οικογένειας Γεράρδου, αλλά η εταιρεία δεν έχει συνηθίσει να αναπτύσσεται μέσω εξαγορών.
Ο όμιλος του πρώην προέδρου του ΣΕΒ, Θεόδωρου Φέσσα, δηλαδή ο Όμιλος Quest ενδιαφέρεται για την απόκτηση της Κωτσόβολος από τον βρετανικό όμιλο Currys και διερευνά την περίπτωση προχωρώντας σε μια ακόμα εξαγορά,. Το ενδιαφέρον αντλείται από το ότι πιθανή εξαγορά ια συμπληρώσει την δραστηριότητα του ομίλου στον τομέα τεχνολογίας και ηλεκτρικών-ηλεκτρονικών συσκευών και θα αυξήσει σημαντικά την αγοραστική δύναμη σε ότι αφορά τις προμήθειες. Ο όμιλος Quest έχει το εκτόπισμα να υποβάλει προσφορά καθώς παρουσιάζει έσοδα άνω του 1 δισ. ευρώ. Ο κύκλος εργασιών της Κωτσόβολος στην οικονομική χρήση που αναφέραμε ήταν 733 εκατ. ευρώ.
Επί του παρόντος ο όμιλος Quest διατηρεί παρουσία στο λιανικό εμπόριο μέσω των καταστημάτων λιανικής της Apple και της εταιρείας IStorm Μ.Α.Ε, λειτουργώντας ως Premium Reseller της αμερικανικής εταιρείας προϊόντων τηλεφωνίας και τεχνολογίας, εκ των οποίων στο τέλος της περασμένης χρονιάς τα 10 ήταν στην Ελλάδα και τα υπόλοιπα 4 στην Κύπρο. Παρουσία στη λιανική διατηρεί και μέσω των καταστημάτων της Xiaomi σε Ελλάδα και Κύπρο αλλά και με το ηλεκτρονικό κατάστημα you.gr (Quest On Line Μ.Α.Ε.). Ο όμιλος έχει συστήσει και θυγατρική στη Ρουμανία για τη διανομή των προϊόντων της Xiaomi. Η Quest φέρνει στην Ελλάδα και τα κινητά τηλέφωνα Poco, τα οποία επίσης παράγονται από την Xiaomi και τα εμπορεύεται σε επίπεδο χονδρικής, ενώ διατηρεί και παρουσία στον κλιματισμό σε επίπεδο διανομής με την Clima Quest και τη μάρκα Gree αλλά και με την Γ.Ε. Δημητρίου που εξαγόρασε με μάρκες όπως Toyotomi, Izola, Kerosun και Singer.
Το Πλαίσιο
Προκαταρκτικό ενδιαφέρον για την απόκτηση της Κωτσόβολος δήλωσε η διοίκηση της εταιρείας Πλαίσιο, της οκογένειας του Γιώργου Γεράρδου. Το εάν θα υποβάλει προσφορά αμφισβητείται γιατί η εταιρεία δεν έχει συνηθίσει σε επιθετικές κινήσεις, εξαγοράζοντας άλλες εταιρείες. Κινείται αυτόνομα και όχι μέσω εξαγορών. Επίσης η Κωτσόβολος δεν είναι απλά μία μεγάλη εταιρεία, αλλά μεγαλύτερη από την Πλαίσιο. Συνεπώς, το ενδιαφέρον μπορεί να περιοριστεί στο να αντλήσει στοιχεία για την εταιρεία και να μείνει εκεί. Αν αταθέσει προσφορά θα είναι έκπληξη για την αγορά.
Ο κλάδος των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών στην Ελλάδα το 2022 ήταν 2,6 δισεκατομμύρια ευρώ, αυξημένος κατά 4% σε σύγκριση με τα 2,1 δισεκατομμύρια ευρώ του 2021. Για τα επόμενα χρόνια προβλέπεται ότι ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης της συγκεκριμένης αγοράς θα είναι στα επίπεδα του 3%.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Παγκόσμιο Στίβου: O βασιλιάς του μήκους, Μίλτος Τεντόγλου, υπερασπίζεται τον τίτλο στις 14:45
- Πως η Unilever «έλιωσε» την κοινωνική αποστολή της Ben & Jerry’s – Αποχώρηση σοκ του Τζέρι Γκρίνφιλντ
- «Απάντηση» ΓΕΕΘΑ σε Τουρκία και «Πίρι Ρέις» με μεγάλη διακλαδική άσκηση ετοιμότητας σε Αιγαίο και Έβρο
- Συνάλλαγμα: Το ευρώ υποχωρεί 0,15%, στα 1,1843 δολάρια
- Ισπανία: Εκτός Εurovision εάν συμμετάσχει το Ισραήλ
- Βρετανία: Αμετάβλητος στο 3,8% ο πληθωρισμός τον Αύγουστο 2025
- Ολυμπιακός: Πρεμιέρα στο Τσάμπιονς Λιγκ με την κυπριακή Πάφο (19:45)
- Γ. Περιστέρης (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ): Yποδομές και ενεργειακή αυτονομία “κλειδί” για τα logistics
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις