Ελλάδα

Ο «πόλεμος του τσιμέντου»: Απόφαση – πιλότος του ΣτΕ στην Αμοργό

Ακύρωσε άδεια κτιρίου και απαγόρευσε την ανέγερσή του σε μεγαλύτερο ύψος από αυτό που ίσχυε το 2022 - Η απόφαση δυναμώνει το μέτωπο των δήμων της Αττικής κατά του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού του ΥΠΕΝ

Το Ε΄τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), ύστερα από προσφυγή των Δήμων Αμοργού και Νάξου (έδρα της πολεοδομίας που εξυπηρετεί την Αμοργό), ακύρωσε άδεια κτιρίου και απαγόρευσε την ανέγερσή του σε μεγαλύτερο ύψος από αυτό που ίσχυε το 2022.

Η απόφαση αυτή στην ουσία, έρχεται και δυναμώνει το μέτωπο των δήμων κατά του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αλλά και του ΤΕΕ και εντείνει τον «πόλεμο του τσιμέντου» που έχουν ξεκινήσει στην Αττική τέσσερις δήμοι (Άλιμος, Βάρη-Βούλα-Βουλιαγμένη, Κηφισιά, Παπάγος – Χολαργός) που αρνούνται να εκδώσουν άδειες δόμησης για πολυκατοικίες μεγάλου ύψους μέχρι την απόφαση του ΣτΕ επί του θέματος, όπου έχουν προσφύγει, ενώ και ο δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας, έχει ανακοινώσει ότι θα συμπαραταχθεί μαζί τους. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο «πόλεμος του τσιμέντου»: Ο Κωνσταντέλλος κατέθεσε δυο αιτήσεις ακύρωσης στο ΣτΕ για το ύψος των πολυκατοικιών

Ο δήμαρχος Δήμος Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης κάνει λόγο για «όσους εθελοτυφλούν και εξακολουθούν να πιστεύουν, ότι η «τσιμεντοποίηση» και το κέρδος είναι υπεράνω του Συντάγματος και του Συμβουλίου της Επικρατείας»

Τι συνέβη στην Αμοργό

Την έντονη αντίδραση του δήμου στην Αμοργό προκάλεσε απόφαση του υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας που παρενέβη ξαφνικά στο πολεοδομικό θέμα του νησιού, υποστηρίζοντας την ανέγερση τρίτου ορόφου σε κτίρια που χτίζονται σε πλαγιές με μεγάλη κλίση, παρά τη δικαστική απόφαση που ακύρωσε σχετική γνωμοδότηση του Κεντρικού Πολεοδομικού Συμβουλίου (ΚΕΣΥΠΟΘΑ).

Η αντίδραση του δήμου Αμοργού ήταν άμεση, ζητώντας την ανάκληση της απόφασης.Η απόφαση που αφορά τις λεγόμενες «ξαπλωτές πολυκατοικίες» τελικά κατέπεσε στο ΣτΕ μετά από προσφυγή, κλείνοντας ένα «παράθυρο» υπέρβασης της δόμησης σε νησιά που προστατεύονται από ειδικά διατάγματα.

Έτσι, η απόφαση του Ε΄ τμήματος (αρ. 860/2024) του ΣτΕ (Πρόεδρος: Χρ. Ντουχάνης και Εισηγητής: Ν. Βαγιωνάκης) έβαλε αφενός «ταφόπλακα» στην συγκεκριμένη ανέγερση, αλλά λειτουργεί και ως πιλότος για τις εν αναμονή αποφάσεις του ΣτΕ για τους δήμους της Αττικής.

Το ζήτημα στο οποίο υπήρξε η σύγκρουση αφορά το πώς μετριέται τελικά το ανώτατο επιτρεπόμενο ύψος ενός κτιρίου, που στην Αμοργό (λόγω ειδικού προεδρικού διατάγματος, που ισχύει από το 2003) είναι 8,5 μέτρα: οι δήμοι υποστηρίζουν ότι αυτό επί δύο δεκαετίες μετριέται σε προβολή στην όψη του κτιρίου, ενώ το υπουργείο Περιβάλλοντος υποστηρίζει ότι αυτό μετριέται σε κάθε σημείο της τομής του κτιρίου με το φυσικό έδαφος (κάτι που εμμέσως μπορεί να οδηγήσει σε ένα υψηλότερο κτίριο, ιδίως σε σημεία με μεγάλη κλίση, αυτό που οι δήμοι ονόμασαν «ξαπλωτές πολυκατοικίες»).

Η παρέμβαση Ταγαρά

Η συγκεκριμένη υπόθεση ξεκίνησε το 2018 με την προσφυγή δύο πολιτών κατά οικοδομικής άδειας δύο κτιρίων με υπόγειο στην περιοχή Ξυλοκερατίδι Καταπόλων.

Η υπόθεση έφτασε μέχρι το Εφετείο Πειραιά που δικαίωσε τους προσφεύγοντες και ακύρωσε τις άδειες. Και ενώ η υπόθεση φαινόταν να έχει λήξει, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Νίκος Ταγαράς επανέφερε το 2022 το θέμα στο Κεντρικό Πολεοδομικό Συμβούλιο (ΚΕΣΥΠΟΘΑ). Αγνοώντας τη δικαστική απόφαση, το ΚΕΣΥΠΟΘΑ γνωμοδότησε υπέρ των ιδιοκτητών και ο κ. Ταγαράς με απόφασή του έκρινε ότι το ύψος των κτιρίων πρέπει να μετριέται με βάση τον οικοδομικό κανονισμό, δηλαδή σε κάθε σημείο της τομής του κτιρίου με το έδαφος.

Το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο έκρινε ότι η απόφαση αυτή ήταν αντισυνταγματική, σημειώνοντας τις επιπτώσεις που έχει η απόφαση του ΥΠΕΝ στα μικρά νησιά. «Η εφαρμογή της ερμηνείας (δηλαδή του ΥΠΕΝ) θα έχει εξαιρετικά δυσμενείς επιπτώσεις στον τρόπο δόμησης των παραδοσιακών οικισμών των Κυκλάδων, οι οποίοι ευρίσκονται σε ζώνες με έντονες κλίσεις, αλλοιώνοντας ουσιαστικά τη φυσιογνωμία και την ογκομετρική τους οργάνωση, στοιχεία τα οποία αποτελούν βασικά συστατικά της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής που προστατεύεται από το Σύνταγμα», αναφέρει το δικαστήριο στην απόφασή του.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu