Θα χρειαστεί χρόνος, η Κομισιόν δεν έχει τα νομικά εργαλεία, οι χώρες των πολυεθνικών θα πούνε όχι και άλλα επιχειρήματα επικαλείται ο υπ. Επικρατείας για να... «γειώσει» τα περί επιστολής του πρωθυπουργού στην φον ντερ Λάιεν
Ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος έσπευσε να… σηκώσει το βάρος του προεκλογικού πυροτεχνήματος του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος κατά την συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ την Πέμπτη 16 Μαΐου 2014, δήλωσε ότι θα στείλει επιστολή στην πρόεδρο της Κομισιόν και προσωπικής του φίλης, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για κεντρική ευρωπαϊκή πολιτική αντιμετώπισης της τιμολογιακής πολιτικής που εφαρμόζουν οι πολυεθνικές εταιρείες ανά χώρα για τα ίδια προϊόντα. Και αυτό, γιατί ο πρωθυπουργός βλέπει ότι η επίμονη ακρίβεια στα ράφια των σούπερ μάρκετ θα πάει στις 9 Ιουνίου στις… κάλπες.
Όμως, μπροστά στο αδύνατο εφαρμογής από την ΕΕ μιας τέτοιας οριζόντιας πολιτικής, ο κ. Σκέρτσος έρχεται με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να «γειώσει» την πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού, προτού συγκεντρώσει τα πυρά της αγοράς και της αντιπολίτευσης, λέγοντας τα αυτονόητα: ότι δεν διαθέτει τέτοιο νομικό πλαίσιο και οπλοστάσιο η Κομισιόν, ότι θα πάρει πολύ χρόνο για να συνεννοηθούν τα 27 κράτη – μέλη, ότι οι μεγάλες χώρες που έχουν την έδρα τους οι πολυεθνικές δεν επιθυμούν τέτοιες νομοθεσίες…, δηλώνοντας εμμέσως πλην σαφώς ότι πρόκειται για πυροτέχνημα.
Τι λέει στην ανάρτησή του ο Σκέρτσος
Η διαφορετική, από χώρα σε χώρα, τιμολογιακή πολιτική πολυεθνικών εταιρειών για τα ίδια προϊόντα θα βρεθεί στο επίκεντρο επιστολής που θα στείλει άμεσα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής: αυτό δημοσιοποιεί, σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος.
Απαντώντας, ειδικότερα, στα ερωτήματα, «πώς συνδέονται οι ευρωεκλογές με την ακρίβεια; Και γιατί η μάχη για καλύτερες και πιο δίκαιες τιμές περνάει από τις Βρυξέλλες και από την ψήφο μας στις 9 Ιουνίου;», ο υπουργός Επικρατείας διαβεβαιώνει εν πρώτοις ότι «ακούμε με μεγάλο σεβασμό και προσοχή την πίεση και τις διαμαρτυρίες των πολιτών για το μείζον ζήτημα της ακρίβειας. Πέρα και πάνω από τις λαϊκίστικες και ανεύθυνες κορώνες μιας αντιπολίτευσης που συμπεριφέρεται σαν να προσγειώθηκε χθες στον “πλανήτη Ελλάδα” και οδηγεί με τις προτάσεις της τη χώρα ξανά σε χρεοκοπία, αναγνωρίζουμε ότι υπάρχει πρόβλημα».
Αναγνωρίζει, μάλιστα, ότι «είναι πράγματι προκλητικό ενώ τα εισοδήματά μας απέχουν ακόμη από τα ευρωπαϊκά, να υπάρχουν ομοειδή προϊόντα πολυεθνικών εταιριών που πωλούνται ακριβότερα στα ελληνικά ράφια συγκριτικά με άλλες ευρωπαϊκές αγορές όπου οι καταναλωτές έχουν μάλιστα και υψηλότερη αγοραστική δύναμη».
Και, όπως εξηγεί στη συνέχεια της ανάρτησής του, «το φαινόμενο αυτό, των διαφοροποιημένων τιμών από την ίδια πολυεθνική εταιρία πρακτικά για τα ίδια προϊόντα που παράγει και διαθέτει π.χ. στην ελληνική, τη γερμανική ή την ολλανδική αγορά, έχει όνομα: αποκαλείται “εδαφικοί εφοδιαστικοί περιορισμοί” (territorial supply constraints) και αποτελεί μια εμπορική πρακτική που δεν είναι παράνομη αλλά χρησιμοποιείται καταχρηστικά από πολυεθνικές εταιρίες λόγω της ασύμμετρης δύναμης που έχουν έναντι μεμονωμένων κρατών-μελών αλλά και μεμονωμένων χονδρεμπόρων και λιανεμπόρων.
Μα καλά θα αναρωτηθεί δίκαια κάποιος: “τώρα το ανακαλύψατε αυτό; Και γιατί δεν κάνατε κάτι έως σήμερα; Πώς με προστατεύει εμένα ως Ευρωπαίο και Έλληνα καταναλωτή η ενιαία ευρωπαϊκή αγορά από τέτοια φαινόμενα;”. Η απάντηση είναι ότι η πρακτική αυτή που μόλις τα τελευταία χρόνια καταλαβαίνουμε καλύτερα και σε ευρωπαϊκό επίπεδο πώς λειτουργεί, δεν αποτελεί ακόμη χαρακτηρισμένη αθέμιτη πρακτική σε επίπεδο ευρωπαϊκής νομοθεσίας ώστε να μπορούν οι εθνικές αρχές ανταγωνισμού να την εντοπίσουν και να επιβάλλουν κυρώσεις».
Εξ άλλου, προσθέτει, «η συλλογική δύναμη της ευρωπαϊκής ένωσης και οικονομίας δεν έχει αξιοποιηθεί έως σήμερα αποτελεσματικά για να αντιμετωπίσουμε από κοινού διασυνοριακές αθέμιτες πρακτικές που μια χώρα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη της. Για να το πούμε με μια παρομοίωση θυμίζει την ιστορία του Δαυίδ με τον Γολιάθ. Μόνο η ενωμένη Ευρώπη και η ενιαία ευρωπαϊκή αγορά μπορούν να τα βάλουν αποτελεσματικά με πολυεθνικούς γίγαντες».
Και, στο «δια ταύτα», «η Ελλάδα και η ελληνική κυβέρνηση, ο Έλληνας Πρωθυπουργός, σηκώνουν λοιπόν το γάντι και ζητούν με επιστολή που θα σταλεί άμεσα προς την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το μείζον αυτό ζήτημα να αναδειχθεί ως βασική προτεραιότητα της επόμενης Επιτροπής αλλά και της επόμενης Ευρωβουλής. Και ελπίζουμε την πρωτοβουλία αυτή -έστω για αλλαγή- να την στηρίξουν όλα τα ελληνικά κόμματα αντί να κάνουν αντιπολίτευση στη χώρα μας μέσω του ευρωκοινοβουλίου».
Ενώ στο ερώτημα, «θα λυθεί το πρόβλημα της ακρίβειας με αυτή την πρωτοβουλία;», ο Ά. Σκέρτσος δίνει την απάντηση ότι «θα χρειαστεί χρόνος και σημαντικές διαπραγματεύσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών αλλά και απέναντι σε πιέσεις που δεν επιθυμούν τέτοιες νομοθεσίες. Όμως πρέπει να το προσπαθήσουμε διότι μόνον έτσι γίνεται κατανοητή και πόσο σημαντική είναι η δύναμη που διαθέτει η Ένωσή μας για την πραγματική προστασία των ευρωπαίων καταναλωτών και των εισοδημάτων μας».
Και, εν όψει ευρωεκλογών, «γι’ αυτό και η ψήφος μας μετράει. Κι αντί να είναι ψήφος αψήφιστη που θα πάει σε μια κάλπη διαμαρτυρίας πρέπει να είναι ψήφος ευθύνης προς εκείνη την πολιτική δύναμη και εκείνον τον πολιτικό αρχηγό, τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που έχει αποδείξει τα τελευταία χρόνια με το Ταμείο Ανάκαμψης, το Covid pass, το ευρωπαϊκό πλαφόν στις τιμές φυσικού αερίου, ότι είναι ο μόνος πρωθυπουργός που έχει καταφέρει να θέσει φιλόδοξους ευρωπαϊκούς στόχους και να κάνει τις ελληνικές προτάσεις ευρωπαϊκές πολιτικές.
Η κάλπη των ευρωεκλογών δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται με χαλαρότητα και αδιαφορία. Δεν είναι μια ευκαιρία για “ανέξοδη” έκφραση πολιτικής δυσαρέσκειας με ψήφο υπέρ κομματικών σχηματισμών που είτε ανήκουν στα άκρα είτε ακόμη χειρότερα δηλώνουν πολέμιοι της ΕΕ. Η ψήφος μας πρέπει να είναι χρήσιμη και υπεύθυνη προς τις πολιτικές δυνάμεις που έχουν αποδείξει τεκμηριωμένα ότι πολιτεύονται με ευρωπαϊκή και εθνική ευθύνη», καταλήγει ο υπουργός Επικρατείας.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- ΣΥΡΙΖΑ: Πολλά τα ερωτήματα για την συμφωνία ΕΑΣ – MSM Export
- ΗΠΑ – τυφώνας Μίλτον: Σαρώνει τις κομητείες της Φλόριντα – Ακόμα 5 νεκροί
- Ευρωπαϊκές αγορές: Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ χαμήλωσε τους δείκτες
- United Airlines: Προσθέτει πτήσεις από Αθήνα προς ΗΠΑ για το 2025
- Intralot: Συνεχίζει τις αγορές μετοχών ο Σωκράτης Κόκκαλης
- Ειρήνη Αγαπηδάκη: «Έχω εύρημα στον μαστό, δεν είναι κακοήθες»
- Κορονοϊός: Στους 17 οι θάνατοι και 613 οι νέες εισαγωγές
- Αντιπλημμυρικά έργα 23 εκατ. ευρώ στον Δήμο Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις