Οικονομία

Ο Σκρέκας δεν διαβάζει την ΕΛΣΤΑΤ γιατί βλέπει τα μέτρα κατά της ακρίβειας να αποδίδουν

«Σήμερα είναι 5,3% ο πληθωρισμός (σ.σ. στα τρόφιμα). Η Ελλάδα δεν σταματά να παίρνει μέτρα. Προτεραιότητά μας είναι να στηρίξουμε το νοικοκυριό», λέει ο υπ. ανάπτυξης

Ο αρμόδιος υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας σαν μην αντιλαμβάνεται τι συμβαίνει τίποτα στο μέτωπο του πληθωρισμού και σαν να μην αυξάνονται οι τιμές για περισσότερο από 36 μήνες σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, έβαλε την χιλιοπαογμένει κασέτα παλιάς τεχνολογίας, σε άλλη μία δημόσια δήλωση που είναι εκτός τόπου και χρόνου:

«Τα μέτρα σταδιακά έχουν αρχίσει να αποδίδουν», τόνισε αναφορικά με τη μάχη της κυβέρνησης απέναντι στην ακρίβεια ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, στα Παραπολιτικά 90,1.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 3,2% πληθωρισμός τον Μάρτιο από 2,9% τον Φεβρουάριο, +5,3% τρόφιμα, +5,8% ένδυση, +4,4% υγεία, +6,4% εστιατόρια-ξενοδοχεία

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε 1,5% και σε μηνιαία βάση

«Σήμερα είναι 5,3% ο πληθωρισμός (σ.σ. στα τρόφιμα). Η Ελλάδα δεν σταματά να παίρνει μέτρα. Προτεραιότητά μας είναι να στηρίξουμε το νοικοκυριό», πρόσθεσε.

Για την τιμή του αρνιού στο «καλάθι του Πάσχα», είπε πως «στόχος είναι το αρνί να είναι χαμηλότερα από 10 ευρώ το κιλό», ενώ σε ό,τι αφορά στο «καλάθι του νονού», σημείωσε πως «το αξιολογούμε», λέγοντας πως «συζητάμε με την αγορά» και πως «οι τιμές είναι σε αποκλιμάκωση».

Τέλος, ο υπουργός επανέλαβε απαντώντας στην ερώτηση για ενδεχόμενο μηδενισμό ΦΠΑ σε βασικά είδη πως «το μέτρο εφαρμόστηκε στην Ισπανία. Αντί να δούμε τις τιμές να μειώνονται, οι μεσάζοντες απορρόφησαν την μείωση ΦΠΑ. Δεν θα διακινδυνεύσουμε έσοδα χωρίς αποτέλεσμα».

Ειδικότερα, μεταξύ άλλων, ο κ. Σκρέκας τόνισε:

Κ. ΣΚΡΕΚΑΣ: Από 8,2% που ήταν ο πληθωρισμός τροφίμων πριν δύο μήνες έχει φτάσει στο 5,3% που σημαίνει ότι τα μέτρα τα οποία έχουμε λάβει σταδιακά έχουν αρχίσει να αποδίδουν. Βεβαίως δεν είμαστε ικανοποιημένοι και για αυτό το λόγο επιμένουμε με ελέγχους και βεβαίως τα μέτρα τα οποία έχουμε λάβει και τα οποία σιγά -σιγά φαίνεται ότι αποδίδουν γιατί εξορθολογίζεται η αγορά. Υπάρχει το ελαιόλαδο που λόγω των πανευρωπαϊκών ελλείψεων σε ότι αφορά την παραγωγή που έχει εκτινάξει τις τιμές του τυποποιημένου ελαιόλαδου στα ύψη από την άλλη όμως πρέπει να πούμε ότι υπάρχουν και κατηγορίες προϊόντων τροφίμων που έχουν αρχίσει και αποκλιμακώνονται οι τιμές τους και για αυτό το λόγο βλέπουμε ότι τελικά το καθαρό αποτέλεσμα είναι να έχουμε μια σταδιακή αποκλιμάκωση πληθωρισμού.

Ερώτηση: Αν εξακολουθούν να είναι αρνητικοί στην πρόταση της Αντιπολίτευσης για μηδενικό ΦΠΑ σε βασικά αγαθά

Κ. ΣΚΡΕΚΑΣ: Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα μέτρα τα οποία θα μπορούσαν να έχουν ένα πραγματικό αποτέλεσμα στο ράφι και τελικά στην τσέπη του νοικοκυριού. Στην Ισπανία για παράδειγμα αυξήθηκαν οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας τους προηγούμενους μήνες γιατί αυξήθηκε ο ΦΠΑ ο οποίος είχε μειωθεί για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Ένα έκτακτο μέτρο όπως ήταν η μείωση του ΦΠΑ ολοκληρώθηκε, σε μια άλλη χώρα, και τελικά οι τιμές έρχονται και αυξάνονται. Ιδίως σε περιπτώσεις τροφίμων όπου μείωσαν το ΦΠΑ στην Ισπανία όπως στα δημητριακά και στα γαλακτοκομικά θα δείτε ότι ο πληθωρισμός σε αυτές τις κατηγορίες στην Ελλάδα είναι χαμηλότερος από τον πληθωρισμό που έχει η Ισπανία παρόλο που εκεί μειώθηκε ο ΦΠΑ ενώ εδώ πήραμε μια άλλη σειρά μέτρων. Και όταν τελικά έρχεται και αυξάνεται ο ΦΠΑ και επανέρχεται στο αρχικό ακριβότερο σημείο τελικά έχουμε αύξηση των τιμών και όχι μείωση. Εμείς θέλουμε μόνιμα μέτρα που θα φέρουν μόνιμες μειώσεις και μόνιμη σταθεροποίηση των τιμών στα ράφια. Όχι έκτακτα μέτρα.

Ερώτηση: Τη μείωση του ΦΠΑ την έχει θέσει και ο πρόεδρος των super market δηλαδή είναι ένα θέμα που το βάζει πια και η αγορά

Κ. ΣΚΡΕΚΑΣ: Όταν μειώθηκε το ΦΠΑ στα εστιατόρια και στα καταστήματα μαζικής εστίασης δεν είδαμε αποκλιμάκωση των τιμών και είδαμε αυτό το οποίο συνέβη και στην Ισπανία. Στην Ισπανία όταν μειώθηκε ο ΦΠΑ στα δημητριακά τον πρώτο μήνα απορροφήθηκε το μισό της μείωσης από την αγορά και τον δεύτερο μήνα λειτουργίας αυτού του μέτρου απορροφήθηκε το 100% της μείωσης του ΦΠΑ από την αγορά. Δηλαδή αντί να δούμε τις τιμές να μειώνονται τελικά οι τιμές των προϊόντων επανήλθαν σε δύο μήνες στα επίπεδα πριν τη μείωση του ΦΠΑ. Τελικά δηλαδή οι μεσάζοντες απορρόφησαν τη μείωση του ΦΠΑ στην οποία είχε προχωρήσει η Ισπανία. Για αυτό το λόγο πιστεύουμε ότι το να διακινδυνεύσουμε ένα έσοδο χωρίς τελικά αυτό να έχει και αποτέλεσμα στην τσέπη του νοικοκυριού είναι μάλλον μια συνταγή η οποία μάλλον δεν αποδίδει και τελικά δεν βοηθάει.

Ερώτηση: Για τις τιμές των αμνοεριφίων εν όψει του Πάσχα

Κ. ΣΚΡΕΚΑΣ: Έχουμε ζητήσει από τους συντελεστές της αγοράς οι τιμές των αμνοεριφίων φέτος να είναι ίδιες ή χαμηλότερες από τις τιμές του περσινού Πάσχα και η δέσμευση που έχουμε είναι ότι στο καλάθι του νοικοκυριού οι τιμές και του αρνιού και του κατσικιού θα είναι χαμηλότερες ή τουλάχιστον ίδιες με τις περσινές. Ο στόχος μας είναι για την τιμή του αρνιού να είναι χαμηλότερη από 10€ το κιλό.

Ερώτηση: Για το καλάθι του νονού

Κ. ΣΚΡΕΚΑΣ: Το αξιολογούμε μέχρι και το επόμενο διάστημα θα έχουμε ανακοινώσεις. Βλέπουμε ότι το σύνολο των κατηγοριών παιχνιδιών και άλλων μη τροφίμων οι τιμές έχουν αποκλιμακωθεί δηλαδή είναι ίδιες ή και χαμηλότερες από την περσινή περίοδο και για αυτό το λόγο αξιολογούμε με την αγορά αν συνίσταται η ανάγκη να έχουμε ένα καλάθι του νονού ή όχι.

Ερώτηση: Αναφορικά με τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν στις εισπρακτικές εταιρείες

Κ. ΣΚΡΕΚΑΣ: Διαπιστώσαμε ότι οι συγκεκριμένες τρεις εταιρείες είσπραξης οφειλών διαχείρισης δανείων είχαν παραβιάσει το νόμο. Είναι η δεύτερη φορά που επιβάλλουμε πρόστιμα και θα συνεχίσουμε τους ελέγχους και βεβαίως όποτε διαπιστώνουμε ότι παραβιάσουν το νόμο εμείς θα επιβάλλουμε πρόστιμα. Θα προστατεύσουμε το δανειολήπτη όπως προστατεύουμε τον καταναλωτή από αθέμιτες και καταχρηστικές συμπεριφορές. Δεν θα διστάσουμε να επιβάλλουμε πρόστιμα όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu