Επικαιρότητα

Ο τουρκικός τύπος για τις συναντήσεις αξιωματούχων Ελλάδας – Τουρκίας

Σήμερα η συνάντηση του υφυπουργού Εξωτερικών, Κώστα Φραγκογιάννη και του Τούρκου ομολόγου του, πρέσβη Μπουράκ Άκτσαπαρ

Ποικίλες οι αναφορές των τουρκικών μέσων ενημέρωσης στις επαφές Ελλάδας και Τουρκίας που εγκαινιάζονται σήμερα σχετικά με θετική ατζέντα και πολιτικό διάλογο μεταξύ των δύο χωρών.

Στα δημοσιεύματα αναφέρεται ότι η σημερινή συνάντηση του υφυπουργού Εξωτερικών, Κώστα Φραγκογιάννη και του Τούρκου ομολόγου του, πρέσβη Μπουράκ Άκτσαπαρ, πρόκειται να συζητηθούν θέματα εμπορίου, τουρισμού, ενέργειας, ναυτιλίας, μεταφορών, καταπολέμησης φυσικών καταστροφών και λοιπών θεματικών ενοτήτων όπου υπάρχουν μεγάλες ευκαιρίες συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. Στόχος είναι να υπογραφούν μια σειρά διμερών συμφωνιών στο Συμβούλιο Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου στη Θεσσαλονίκη, στις 7 Δεκεμβρίου, με τη συμμετοχή του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Κώστας Φραγκογιάννης – Υφυπουργός Εξωτερικών

Αύριο θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση «πολιτικού διαλόγου» μεταξύ του Μπουράκ Άκτσαπαρ και της Ελληνίδας υφυπουργού Εξωτερικών Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου, κατά την οποία θα συμπεριληφθούν και τα θέματα που αφορούν τις διαφωνίες στο Αιγαίο, σημειώνει η Hurriyet σε ανταπόκρισή της από την Αθήνα.

Με τίτλο «Συνάντηση αντιπροσωπειών Ελλάδας και Τουρκίας – Τραπέζι γειτόνων» δημοσιεύεται στην Türkiye ρεπορτάζ, όπου υπογραμμίζεται μεταξύ άλλων ότι το θετικό κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις συνεχίζεται. «Αν και υπάρχει μια σειρά προβλημάτων που επηρεάζουν άμεσα τα θεμελιώδη δικαιώματα και συμφέροντα της Τουρκίας, ιδίως στο Αιγαίο, οι διμερείς σχέσεις, οι οποίες ήταν τεταμένες ιδίως το 2020, έχουν αποκτήσει νέο πρόσωπο με μηνύματα αμοιβαίας φιλίας και αλληλεγγύης μετά τον σεισμό στην Τουρκία και το σιδηροδρομικό δυστύχημα στην Ελλάδα» σημειώνει η φιλοκυβερνητική τουρκική εφημερίδα.

«Προχωρά ο θετικός διάλογος με τη γείτονα Ελλάδα» είναι ο τίτλος της επίσης φιλοκυβερνητικής Milliyet. «Η θετική διαδικασία διαλόγου που ξεκίνησε μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας μετά τους σεισμούς της 6ης Φεβρουαρίου και την σιδηροδρομική καταστροφή στην περιοχή της Λάρισας στις 28 Φεβρουαρίου επιταχύνθηκε ακόμη περισσότερο μετά τη συνάντηση μεταξύ του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη τον Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη» σχολιάζει στο ρεπορτάζ της η εφημερίδα. «Οι πρωτοβουλίες για την επιτάχυνση της διαδικασίας διαλόγου μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας εντάθηκαν επίσης μετά τις εκλογές» προσθέτει.

Με τίτλο «Πρώτο ραντεβού με την Ελλάδα» δημοσιεύεται στην ισλαμιστική φιλοκυβερνητική Yeni Şafak ρεπορτάζ περιορισμένης έκτασης, στο οποίο τονίζεται ότι «σήμερα υπάρχει ένα σημαντικό ραντεβού για την πορεία προς την εξομάλυνση στο Αιγαίο». Στην αγγλόφωνη έκδοση της Sabah δημοσιεύεται ρεπορτάζ με τίτλο «Τουρκία και Ελλάδα ξεκινούν νέες συνομιλίες για τη βελτίωση των σχέσεων».

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu