Οι διαπραγματεύσεις ΗΠΑ–Ιράν συνεχίζονται τηλεφωνικά, με το Πακιστάν σε ρόλο διαμεσολαβητή, ενώ η Ουάσιγκτον δηλώνει ότι η ιρανική ηγεσία εμφανίζεται διχασμένη
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε την Παρασκευή στον Λευκό Οίκο ότι δεν είναι ικανοποιημένος από την τελευταία πρόταση του Ιράν για την επίτευξη συμφωνίας, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω εξελίξεων στις διαπραγματεύσεις. «Θέλουν να κάνουν συμφωνία, αλλά δεν είμαι ικανοποιημένος με αυτήν, οπότε θα δούμε τι θα γίνει», είπε ο Τραμπ σε δημοσιογράφους. Όταν ρωτήθηκε ποια είναι τα βασικά σημεία διαφωνίας, απάντησε: «Ζητούν πράγματα που δεν μπορώ να δεχθώ».
Σύμφωνα με αμερικανικά δημοσιεύματα, οι συνομιλίες συνεχίζονται μέσω τηλεφώνου, μετά την απόφαση του Τραμπ να ακυρώσει την αποστολή Αμερικανών απεσταλμένων στο Πακιστάν την προηγούμενη εβδομάδα. Το Πακιστάν έχει αναλάβει ρόλο διαμεσολαβητή στην προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης μεταξύ Ουάσιγκτον και Τεχεράνης.
Ο Αμερικανός πρόεδρος εμφανίστηκε ιδιαίτερα επικριτικός απέναντι στην ιρανική ηγεσία, την οποία περιέγραψε ως αποδιοργανωμένη και εσωτερικά διχασμένη. «Είναι μια πολύ ασύνδετη ηγεσία», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Όλοι θέλουν να κάνουν συμφωνία, αλλά είναι μπερδεμένοι».
Οι βασικές διαφωνίες φέρονται να αφορούν το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, τους όρους για ενδεχόμενη άρση κυρώσεων και το καθεστώς στα Στενά του Ορμούζ, μια θαλάσσια δίοδο κρίσιμη για τη διεθνή μεταφορά πετρελαίου. Η Τεχεράνη, σύμφωνα με πληροφορίες, επιδιώκει εγγυήσεις και οικονομικά ανταλλάγματα, ενώ η Ουάσιγκτον ζητά αυστηρούς περιορισμούς στις πυρηνικές δραστηριότητες του Ιράν.
Παρά το αδιέξοδο, η συνέχιση των επαφών δείχνει ότι η διπλωματική οδός δεν έχει εγκαταλειφθεί. Ωστόσο, οι δηλώσεις Τραμπ υποδηλώνουν ότι η αμερικανική πλευρά δεν θεωρεί την παρούσα ιρανική πρόταση επαρκή βάση για τελική συμφωνία.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Ελληνικό ποδοσφαιρικό σόου στο Λονδίνο με νικήτρια τη Ντόρτμουντ
- Μεγάλο έργο συντήρησης στο Παναθηναϊκό Στάδιο για πρώτη φορά μετά από 120 χρόνια
- Ελεύθεροι με βαριές εγγυήσεις και αυστηρούς όρους τα δύο στελέχη για τη φωτιά στο ΚΥΤ Αράχθου
- Η Apple στρέφεται σε κινεζικά τσιπ μνήμης λόγω των ελλείψεων από την άνοδο της AI
- Μεγάλη κινητοποίηση της Πυροσβεστικής για πυρκαγιά στο Μουζάκι Ηλείας
- Παρ’ ολίγον σύγκρουση αεροσκαφών στο αεροδρόμιο του Σίδνεϊ
- Ο Νετανιάχου απορρίπτει το σχέδιο 15 σημείων για τη Γάζα και διαφωνεί με τον Τραμπ
- Τέλος εποχής για τα δημοφιλή ad blockers φέρνει η νέα απόφαση της Microsoft στο Edge
προτεινόμενη πηγή στην Google
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις









