Ασαφές αν αναφέρεται σε ναρκο-εκκαθαρίσεις ή σε ευρύτερο στρατιωτικό έλεγχο της περιοχής
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε μέσω ανάρτησής του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι ο στρατός του Ιράν έχει «καταστραφεί» και ότι η Ουάσιγκτον ξεκινά επιχείρηση για το «άνοιγμα» των Στενών του Ορμούζ.
Στην ανάρτησή του, ο Τραμπ υποστήριξε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες αρχίζουν τη διαδικασία «εκκαθάρισης» του περάσματος, το οποίο θεωρείται στρατηγικό σημείο πίεσης για το Ιράν, καθώς μέσω αυτού διέρχεται περίπου το 20% των παγκόσμιων προμηθειών πετρελαίου. Το Στενό του Ορμούζ συνδέει τον Περσικό Κόλπο με τον Κόλπο του Ομάν και την Αραβική Θάλασσα και αποτελεί κρίσιμη αρτηρία για τη μεταφορά ενέργειας από τη Μέση Ανατολή προς τις διεθνείς αγορές.
Δεν αποσαφηνίστηκε, ωστόσο, αν ο Αμερικανός πρόεδρος αναφερόταν ειδικά σε ενδεχόμενες επιχειρήσεις ναρκοκαθαρισμού ή σε μια ευρύτερη στρατιωτική προσπάθεια εξουδετέρωσης της ικανότητας του Ιράν να ελέγχει ή να απειλεί τη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή.
«Ξεκινάμε τώρα τη διαδικασία εκκαθάρισης του Στενού του Ορμούζ ως χάρη σε χώρες σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, της Ιαπωνίας, της Νότιας Κορέας, της Γαλλίας, της Γερμανίας και πολλών άλλων», έγραψε ο Τραμπ. «Απίστευτα, δεν έχουν το θάρρος ή τη θέληση να κάνουν αυτό το έργο οι ίδιοι».
Η δήλωση έρχεται σε μια περίοδο αυξημένης έντασης στην περιοχή, όπου οποιαδήποτε διατάραξη της ναυσιπλοΐας στο Στενό του Ορμούζ μπορεί να έχει άμεσες συνέπειες στις τιμές του πετρελαίου, στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα και στη συνολικότερη γεωπολιτική σταθερότητα. Αναλυτές επισημαίνουν ότι ακόμη και η απειλή περιορισμού της διέλευσης από το στενό αρκεί συχνά για να προκαλέσει αναταράξεις στις διεθνείς αγορές ενέργειας.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Η Γερμανία 7 -1 το Κουρασάο στην πρώτη του συμμετοχή σε Παγκόσμιο Κύπελλο
- Κατρακυλά η δημοτικότητα του Τραμπ στην αμερικανική ύπαιθρο λόγω ακρίβειας και πολέμου
- Εξιτήριο για τον Γιώργο Μυλωνάκη μετά τη σοβαρή περιπέτεια υγείας του
- Η Ουάσινγκτον μπλοκάρει τους Τόμαχοκ στη Γερμανία και αποσυνδέει την ασφάλειά της από την Ευρώπη
- Μαγνήτης βλεμμάτων στη Βάρκιζα το αξίας 325 εκατ. ευρώ Moonrise
- Πάνω από 20 δισ. ευρώ για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα την επόμενη εξαετία
- Φρένο Τραμπ σε Ισραήλ και Χεζμπολάχ για να μη “τιναχτεί στον αέρα” η συμφωνία με το Ιράν
- Ιστορικός θρίαμβος για τον Λιούις Χάμιλτον στη Βαρκελώνη
προτεινόμενη πηγή στην Google
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








