Βουτιά στη Wall Street - Απειλή σοβαρής κλιμάκωσης του εμπορικού πολέμου
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε την Παρασκευή ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα επιβάλουν νέους δασμούς 100% στις εισαγωγές από την Κίνα «επιπλέον οποιουδήποτε δασμού που πληρώνουν επί του παρόντος», ξεκινώντας από την 1η Νοεμβρίου.
Ο Τραμπ δήλωσε επίσης ότι οι ΗΠΑ, την ίδια ημερομηνία, θα επιβάλουν επίσης ελέγχους στις εξαγωγές «σε οποιοδήποτε και όλα τα κρίσιμα λογισμικά».
Η ανακοίνωση του προέδρου ήρθε λίγες ώρες αφότου απείλησε να επιβάλει «μαζική αύξηση» των δασμών στις κινεζικές εισαγωγές σε αντίποινα για τους νέους ελέγχους που επέβαλε η Κίνα στις εξαγωγές σπάνιων γαιών από το εν λόγω έθνος.
Περίπου το 70% της παγκόσμιας προσφοράς σπάνιων γαιών προέρχεται από την Κίνα. Τα ορυκτά είναι απαραίτητα για τις βιομηχανίες υψηλής τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένων των αυτοκινήτων, της άμυνας και των ημιαγωγών.
Νωρίτερα την Παρασκευή, ο Τραμπ άφησε να εννοηθεί ότι θα ακυρώσει μια συνάντηση με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ στην επερχόμενη σύνοδο κορυφής της Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού στη Νότια Κορέα, λόγω των νέων ελέγχων της Κίνας.
Σχεδόν κάθε προϊόν που εισάγεται στις ΗΠΑ από την Κίνα αντιμετωπίζει ήδη υψηλούς δασμούς. Ενώ υπάρχουν διαφορετικά επίπεδα ειδικών δασμών στις εισαγωγές, που κυμαίνονται από 50% για τον χάλυβα και το αλουμίνιο έως 7,5% για τα καταναλωτικά αγαθά, ο λεγόμενος πραγματικός δασμολογικός συντελεστής στις κινεζικές εισαγωγές είναι σήμερα 40%, σύμφωνα με την Wells Fargo Economics και αναλυτές της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Νέας Υόρκης.
«Μόλις έγινε γνωστό ότι η Κίνα υιοθέτησε μια εξαιρετικά επιθετική στάση στο εμπόριο, στέλνοντας μια εξαιρετικά εχθρική επιστολή στον κόσμο, δηλώνοντας ότι επρόκειτο, με ισχύ από την 1η Νοεμβρίου 2025, να επιβάλει ελέγχους εξαγωγών μεγάλης κλίμακας σε σχεδόν κάθε προϊόν που παράγει, και σε ορισμένα που δεν κατασκευάζονται καν από την ίδια», έγραψε ο Τραμπ σε μια ανάρτηση στο Truth Social την Παρασκευή.
Donald J. Trump Truth Social Post 04:50 PM EST 10/10/25 pic.twitter.com/xvG9dgdd4N
— Commentary Donald J. Trump Posts From Truth Social (@TrumpDailyPosts) October 10, 2025
Η Wall Street στο κόκκινο
Το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης οι δείκτες έκαναν βουτιά μετά την επανέναρξη των εχθροπραξιών στον εμπορικό πόλεμο, έπειτα από περίοδο σχετικής ανάπαυλας ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και το Πεκίνο. Έκλεισαν στο κόκκινο, πριν καν ανακοινωθούν οι επιπρόσθετοι τελωνειακοί δασμοί 100% από τον αμερικανό πρόεδρο.
Ο Dow Jones υποχώρησε κατά 1,90%, ο Nasdaq κατά 3,56% κι ο ευρύτερος S&P 500 κατά 2,71%, διαγράφοντας όλα τα κέρδη των προηγούμενων δυο εβδομάδων.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Σαρκοζί: Έκανε αποχαιρετιστήριο πάρτι πριν πάει στη φυλακή
- Τηλεφωνική επικοινωνία Τραμπ-Ζελένσκι: Μετά την ειρήνη στη Γάζα, σειρά έχει η Ουκρανία
- Ινδία: Ο Μόντι συναντήθηκε με τον CEO της Qualcomm Κριστιάνο Άμον
- Στην Αίγυπτο υπό τον Ντόναλντ Τραμπ η διεθνής Σύνοδος για τη Γάζα
- BofA: Γιατί η οικονομία της ευρωζώνης βρίσκεται υπό πίεση
- DW: Ο Ερντογάν θέλει να έχει πόδι στη Γάζα
- Θεοδωρικάκος στο ΒΕΑ: Τους επόμενους μήνες τα νέα καθεστώτα του αναπτυξιακού για τις ΜμΕ
- Το «ασφάλιστρο της ζέστης»: Τα κόστη των επιχειρήσεων αυξάνονται, όταν ο υδράργυρος ανεβαίνει
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις