Οι ουκρανικές αρχές κατά της διαφθοράς είχαν αποκαλύψει υπόθεση ξεπλύματος περίπου 150 εκατ. χρίβνια, στην οποία φέρεται να εμπλέκεται ανώτερο στέλεχος του Γραφείου του Προέδρου
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι απέπεμψε την Τετάρτη 19 Αυγούστου την Ιρίνα Μούντρα από τη θέση της αναπληρώτριας επικεφαλής του Γραφείου του Προέδρου, σύμφωνα με το υπ’ αριθμόν 734/2026 διάταγμα που δημοσιεύτηκε στην επίσημη ιστοσελίδα της ουκρανικής προεδρίας. Το διάταγμα περιορίζεται στην ανακοίνωση της απομάκρυνσής της, χωρίς να παραθέτει αιτιολογία. Η εξέλιξη σημειώθηκε λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση νέας έρευνας από τις ουκρανικές αρχές καταπολέμησης της διαφθοράς. Σύμφωνα με το Associated Press, οι ερευνητές εντόπισαν ομάδα προσώπων που φέρεται να ξέπλυνε 150 εκατ. χρίβνια, περίπου 3,4 εκατ. δολάρια, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η καταβολή εγγύησης για κατηγορούμενο σε μεγάλη υπόθεση διαφθοράς. Μεταξύ των υπόπτων οι αρχές ανέφεραν έναν αναπληρωτή επικεφαλής του προεδρικού γραφείου, έναν πρώην βουλευτή και ανώτατα στελέχη κρατικής τράπεζας.
Η νέα έρευνα συνδέεται με ευρύτερη υπόθεση διαφθοράς στον ουκρανικό ενεργειακό τομέα. Οι αρχές εξετάζουν εάν τα 150 εκατ. χρίβνια χρησιμοποιήθηκαν για την καταβολή εγγύησης προσώπου που είχε εμπλακεί σε προηγούμενη μεγάλη έρευνα γύρω από την κρατική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας Energoatom.
Η προηγούμενη έρευνα, η οποία έγινε γνωστή τον Νοέμβριο του 2025, αφορούσε σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές ένα φερόμενο σύστημα μιζών ύψους περίπου 100 εκατ. δολαρίων στον ενεργειακό τομέα. Η υπόθεση είχε προκαλέσει έντονη πολιτική πίεση στο Κίεβο και είχε οδηγήσει σε παραιτήσεις κορυφαίων κυβερνητικών στελεχών.
Ποια είναι η Ιρίνα Μούντρα
Η Μούντρα είχε τοποθετηθεί αναπληρώτρια επικεφαλής του Γραφείου του Προέδρου τον Μάρτιο του 2024, έχοντας προηγουμένως υπηρετήσει ως αναπληρώτρια υπουργός Δικαιοσύνης.
Στο προεδρικό γραφείο είχε σημαντικό ρόλο σε νομικά ζητήματα και στην προσπάθεια του Κιέβου να προωθήσει διεθνείς μηχανισμούς λογοδοσίας της Ρωσίας για τον πόλεμο. Μεταξύ άλλων, συμμετείχε στις προσπάθειες για τη δημιουργία ειδικού δικαστηρίου για το έγκλημα της επίθεσης και για την ανάπτυξη μηχανισμών αποζημίωσης της Ουκρανίας για τις ζημιές που προκάλεσε η ρωσική εισβολή.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Χρηματιστήριο Αθηνών: Δεύτερη ημέρα πιέσεων με αιχμή τις τράπεζες – «Ανάχωμα» από Motor Oil, ΕΛΠΕ και ΔΕΗ
- Η Μέση Ανατολή ξαναέβαλε φωτιά και στο φυσικό αέριο
- Ενεργειακή διείσδυση της Τουρκίας στη Συρία: Ανακοινώθηκαν σχέδια για γεωτρήσεις και έρευνες υδρογονανθράκων
- ΕΛ. Δ. ΜΟΥΖΑΚΗΣ Α.Ε.Β.Ε.Μ. & Ε. - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑΣ ΤΑΚΤΙΚΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΗΣ 18/08/2026
- ΕΛ. Δ. ΜΟΥΖΑΚΗΣ Α.Ε.Β.Ε.Μ. & Ε. - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΤΑΚΤΙΚΗΣ Γ.Σ ΤΗΣ 18-8-2026
- Εκτόξευση μετοχής της Moderna μετά τα θεαματικά αποτελέσματα για το μελάνωμα (μορφή καρκίνου)
- ΔΕΛΤΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΑΞΙΩΝ 20 – 08 – 2026
- Ο Ζελένσκι απέπεμψε την Ιρίνα Μούντρα εν μέσω νέας έρευνας διαφθοράς στο προεδρικό γραφείο
προτεινόμενη πηγή στην Google
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις







