«Νομίζω ότι αναγνωρίζει η Γερμανία και άλλοι ότι θα ήταν καλύτερο για την Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη, από το να βρεθεί εξω από αυτή» δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα μιλώντας στο CNN όπου τόνισε μεταξύ άλλων, αναφερόμενος στη χώρα μας, ότι οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να γίνουν στην Ελλάδα, όχι με συνθήκες λιτότητας, αλλά ανάπτυξης.
Ο κ. Ομπάμα ερωτηθείς εάν συμφωνεί με την δήλωση του νέου Έλληνα Πρωθυπουργού ότι η λιτότητα δεν φέρνει αποτέλεσμα απάντησε: «Αυτό που είναι αλήθεια είναι ότι δεν μπορείς να συνεχίσεις να πιέζεις χώρες που βρίσκονται σε ύφεση. Κάποια στιγμή πρέπει να υπάρξει στρατηγική ανάπτυξης, προκειμένου αυτές οι χώρες να μπορέσουν να αποπληρώσουν τα χρέη τους, να μειώσουν κάποια από τα ελλείμματά τους».
Ο Αμερικανός πρόεδρος υπογράμμισε ωστόσο πως αδιαμφισβήτητα η ελληνική οικονομία βρισκόταν σε επιτακτική ανάγκη μεταρρυθμίσεων φέρνοντας ως παράδειγμα το φοροεισπρακτικό σύστημα το οποίο χαρακτήρισε τραγικό.
Ο ίδιος επεσήμανε πως για να μπορέσει η Ελλάδα να γίνει ανταγωνιστική στην παγκόσμια αγορά, θα πρέπει να δρομολογήσει μια σειρά από αλλαγές.
Ωστόσο υπογράμμισε ότι είναι πολύ δύσκολο να γίνουν αυτές οι αλλαγές αν το επίπεδο διαβίωσης των πολιτών έχει πέσει κατά 25%, με την πάροδο του χρόνου αυτό δεν θα μπορέσει να το αντέξει ότι η κοινωνία αλλά ούτε και το πολιτικό σύστημα».
Ο Αμερικανός πρόεδρος συνέχισε εκφράζοντας την ελπίδα του ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στην Ευρωζώνη σημειώνοντας πως αυτό θα απαιτούσε συμβιβασμούς από όλες τις πλευρές.
Ο Αμερικανός πρόεδρος συνέχισε εκφράζοντας την ελπίδα του ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στην Ευρωζώνη σημειώνοντας πως αυτό θα απαιτούσε συμβιβασμούς από όλες τις πλευρές.
Όταν η οικονομική κρίση ξέσπασε στην Ελλάδα εμείς είχαμε ενεργό ρόλο στην προσπάθεια αντιμετώπισης της. Νομίζω ότι αναγνωρίζει η Γερμάνια και άλλοι ότι θα ήταν καλύτερο για την Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη, από το να βρεθεί έξω από αυτή» είπε.
«Αλλά, απ’ αυτό που μας δίδαξε η αμερικανική εμπειρία, είναι ότι ο καλύτερος τρόπος να μειώσεις τα ελλείμματα είναι να αποκαταστήσεις τη δημοσιονομική σταθερότητα, είναι να αναπτυχθείς και όταν έχεις μια οικονομία σε ελεύθερη πτώση πρέπει να υπάρξει στρατηγική ανάπτυξης και όχι απλώς να γίνονται προσπάθειες πίεσης ενός πληθυσμού που δεινοπαθεί ολοένα και περισσότερο» κατέληξε ο Αμερικανός πρόεδρος.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Επιστροφή πινακίδων από το δήμο Αθηναίων τη Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου
- Έφοδος ΣΔΟΕ στα γραφεία του Συλλόγου Θυμάτων Τεμπών – Αντίδραση Καρυστιανού
- Άνοιξε το ρεύμα προς Θεσσαλονίκη στα Μάλγαρα, όχι όμως στα Πράσινα Φανάρια
- Ερευνα NielsenIQ για ΣΕΛΠΕ για τις πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου εκτός ΕΕ
- Σπάει κάθε φράγμα η καθαρή περιουσία του Έλον Μασκ – Τι δείχνουν τα τελευταία στοιχεία
- Στην «ανηφόρα» το πετρέλαιο με τον Τραμπ να δηλώνει πως «βλέπει» πόλεμο με τη Βενεζουέλα
- Οι διαρθρωτικές αλλαγές που έφεραν οι ηλεκτρονικές πληρωμές στην ελληνική οικονομία
- Ο χρυσός έφερε στα «ταμεία», κέρδη άνω του 1% στην εβδομάδα
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις







