Νέα

Οι δύο ανησυχίες του Γ. Στουρνάρα – Για την σύγκλιση Ελλάδας – ΕΕ σε 20 χρόνια κι αν…

Θα συγκλίνουμε «αρκεί για τα επόμενα 20 χρόνια να «κρατήσουμε» ένα μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 1,5% υψηλότερο από τον αντίστοιχο της Ευρωζώνης

Για τρεις μειώσεις επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μιλάει τώρα ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, ο οποίος είχε βιαστεί πριν από μερικές εβδομάδες να κάνει πρόβλεψη για τέσσερις. Αυτό αναφέρει σε συνέντευξη που έδωσε στο liberal.gr .

Ερωτηθείς για το ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας και για την σύγκληση με την Ευρώπη, ο διοικητής δεν έκρυψε τα λόγια του λέγοντας ότι θα συγκλίνουμε «αρκεί για τα επόμενα 20 χρόνια να «κρατήσουμε» ένα μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 1,5% υψηλότερο από τον αντίστοιχο της Ευρωζώνης. Εφόσον αυτό συνεχιστεί στην επόμενη 20ετία, τότε θα έχουμε ξεπεράσει οριακά το 90% του μέσου όρου του κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Ευρωζώνης».

Αυτό βέβαια για να γίνει χρειάζονται βεβαίως και άλλες προϋποθέσεις, όπως είπε με βασικότερη την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου με περισσότερες εξαγωγές και επενδύσεις

«Σαφώς χρειαζόμαστε μετατόπιση πόρων από την κατανάλωση προς την ιδιωτική και τη δημόσια αποταμίευση. Δεν θα δούμε τη μεγάλη αύξηση των επενδύσεων που επιδιώκουμε, εφόσον δεν καταφέρουμε μια μεγάλη αύξηση των αποταμιεύσεων ως ποσοστό του ΑΕΠ. Εάν δεν συμβεί αυτό, δηλαδή η μετατόπιση πόρων από την κατανάλωση προς την αποταμίευση, τότε το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών θα συνεχίσει να αποτελεί εμπόδιο για την επίτευξη υψηλού ποσοστού επενδύσεων στην Ελλάδα», σημείωσε ο διοικητής.

Για το χρέος της χώρας, ανέφερε ότι είναι είναι ρυθμισμένο για πολλά ακόμη χρόνια και δεν τον απασχολεί τόσο. Αντίθετα μίλησε για ένα παράθυρο ευκαιρίας, το οποίο δεν πρέπει επουδενί να χαθεί» και «μέσω μεταρρυθμίσεων να αυξήσουμε την παραγωγικότητα και το ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ, ώστε να συνεχίσουμε τη σύγκλιση, ακόμη και όταν θα έχει τελειώσει το Ταμείο Ανάκαμψης»

Για τις μεταρρυθμίσεις ειδικότερα σε αυτά που πρέπει να γίνουν για την ταχύτερη απονομή της Δικαιοσύνης και στα προβλήματα στην αγορά εργασίας ώστε οι επιχειρήσεις να βρίσκουν εργαζόμενους με τις κατάλληλες δεξιότητες, συμπεριλαμβάνονται την Παιδεία για την οποία είπε ότι πρέπει «να παράγει εργαζόμενους, τους οποίους  να απορροφά η αγορά». Συνέχισε λέγοντας ότι ταυτόχρονα με αυτά, «πρέπει να πετυχαίνουμε κάθε χρόνο πρωτογενή πλεονάσματα τουλάχιστον 2% του ΑΕΠ» και κατέληξε λέγοντας ότι «αυτή είναι η απλή συνταγή»

«Γεωπολιτικές εξελίξεις», η μεγαλύτερη ανησυχία 

Ο κ. Στουρνάρας αναφέρθηκε στις γεωπολιτικές εξελίξεις, οι οποίες όπως ανέφερε είναι το θέμα που τον απασχολεί περισσότερο και οι οποίες μαζί με την δημοσιονομική κατάσταση στις ΗΠΑ, δημιουργούν πολύ μεγάλη αβεβαιότητα.

«Καταρχήν, αυτός ο διπλός πόλεμος που μαίνεται στη Μ. Ανατολή και στην Ουκρανία είναι ένα τόξο στη μέση του οποίου βρίσκεται η Ελλάδα. Δύο ασύμμετρες απειλές για τις οποίες δεν διαφαίνεται κάποιος οδικός χάρτης αποκλιμάκωσης της κρίσης.

Αναφέρομαι όμως και στα ευρύτερα γεωπολιτικά θέματα, όπως ο μεγάλος εμπορικός «πόλεμος» μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, που επηρεάζει την παγκόσμια οικονομία και δημιουργεί τάσεις στασιμοπληθωρισμού.

Με ανησυχεί ιδιαίτερα η τρέχουσα δημοσιονομική κατάσταση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, κυρίως λόγω του κυρίαρχου ρόλου του δολαρίου στην παγκόσμια οικονομία. Ο πρώην Πρόεδρος της Γαλλίας, Ζισκάρ Ντ’ Εστέν, είχε μιλήσει για το «υπερβολικό προνόμιο του δολαρίου» στην παγκόσμια οικονομία. Αυτό όμως το προνόμιο πρέπει να συνοδεύεται και από υποχρεώσεις. Η κυριότερη είναι η βιωσιμότητα του αμερικανικού δημοσίου χρέους. Εάν αυτή διαταραχθεί, τότε θα δούμε προβλήματα χρηματοπιστωτικής σταθερότητας σε όλο το πλανήτη».

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu