Ο «κανόνας της πρώτης πώλησης» στο τελωνειακό δίκαιο των ΗΠΑ επιτρέπει στους εισαγωγείς να χρησιμοποιούν το χαμηλότερο κόστος ενός αγαθού για τον υπολογισμό των δασμών
Οι επιχειρήσεις βρίσκουν μια λύση για να ελαχιστοποιήσουν το σημαντικότερο πλήγμα από τους δασμούς, χρησιμοποιώντας μια νομοθεσία δεκαετιών γνωστή ως «κανόνας της πρώτης πώλησης», όπως μεταδίδει το CNBC.
Στο πλαίσιο της τελωνειακής νομοθεσίας των ΗΠΑ, ο κανόνας της πρώτης πώλησης επιτρέπει στους εισαγωγείς των ΗΠΑ να χρησιμοποιούν την τιμή της πρώτης πώλησης σε μια σειρά συναλλαγών για τον υπολογισμό των τελωνειακών δασμών.
Για παράδειγμα, ένας Κινέζος κατασκευαστής πουλάει ένα μπλουζάκι σε έναν πωλητή από το Χονγκ Κονγκ για 5 δολάρια. Αυτός ο πωλητής από το Χονγκ Κονγκ πουλάει στη συνέχεια το μπλουζάκι σε έναν Αμερικανό λιανοπωλητή για 10 δολάρια. Αυτός ο Αμερικανός λιανοπωλητής πουλάει στη συνέχεια το μπλουζάκι στους καταναλωτές για 40 δολάρια.
Σύμφωνα με τον πρώτο κανόνα πώλησης, ο Αμερικανός λιανοπωλητής μπορεί να πληρώσει τον εισαγωγικό δασμό στην αρχική τιμή των 5 δολαρίων του αγαθού, αντί για την φουσκωμένη τιμή των 10 δολαρίων που είχε βάλει ο πωλητής, αφαιρώντας έτσι το κόστος που σχετίζεται με το κέρδος του μεσάζοντα.
«Αυτό που σας επιτρέπουν οι κανόνες είναι να χρησιμοποιήσετε αυτήν την αρχική τιμή πώλησης από το εργοστάσιο στον προμηθευτή για να καθορίσετε την τελική τιμή δασμού», δήλωσε τηλεφωνικά στο CNBC ο Brian Gleicher, ανώτερος δικηγόρος και μέλος της Miller & Chevalier Chartered.
Πώς λειτουργεί
Ο πρώτος κανόνας πώλησης ισχύει από το 1988, αλλά κέρδισε εκ νέου την προσοχή υπό την πρώτη κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και, τώρα, κατά τη διάρκεια του τελευταίου δασμολογικού του καθεστώτος.
«Όταν η πρώτη κυβέρνηση είχε επιβάλει δασμούς 25% [στην Κίνα το 2018], τότε αρχίσαμε να λαμβάνουμε κλήσεις. Τώρα με τους νέους δασμούς, ο κανόνας της πρώτης πώλησης έχει αρχίσει να επανέρχεται», δήλωσε μέσω βιντεοκλήσης ο Sid Paruthi, συνεργάτης στην αμερικανική εταιρεία συμβούλων Moss Adams.
«Υπάρχει εδώ και πολύ καιρό, αλλά… όλοι αρχίζουν να το εξερευνούν με μεγαλύτερο ενδιαφέρον», είπε ο Gleicher.
Ακολουθούν τα κριτήρια που πρέπει να πληρούν οι επιχειρήσεις για να εφαρμόσουν τον κανόνα:
- Πρέπει να υπάρχουν τουλάχιστον δύο πωλήσεις: Μία από παραγωγό του εξωτερικού και μία ή περισσότερες από μεσάζοντα.
- Οι πωλήσεις πρέπει να πραγματοποιούνται σε συνθήκες πλήρους ανταγωνισμού από ανεξάρτητα και εντελώς μη σχετιζόμενα μέρη.
- Πρέπει να υπάρχει απόδειξη ότι το αντικείμενο προοριζόταν για τις ΗΠΑ, αντί απλώς να καταλήξει εκεί.
- Πρέπει να υπάρχει τεκμηρίωση της πρώτης τιμής πώλησης
- Για ορισμένες εταιρείες, αυτό μπορεί να είναι πιο εύκολο να το λες παρά να το κάνεις.
Συνήθως, ο προκαθορισμένος δασμός που επιβάλλεται από τα τελωνεία των ΗΠΑ βασίζεται στην τιμή εισαγωγής ενός αγαθού, θέτοντας το βάρος της απόδειξης στον εισαγωγέα να αποδείξει το αρχικό κόστος αυτού του είδους. Αυτό μπορεί να μην είναι πάντα κάτι που ένας πωλητής είναι πρόθυμος να αποκαλύψει.
«Αν είστε εισαγωγέας, πρέπει να λάβετε αυτήν την πρώτη τιμή πώλησης. Πρέπει να έχετε τα δεδομένα», είπε ο Gleicher. «Οι πωλητές μπορεί να μην θέλουν να δώσουν αυτές τις πληροφορίες».
Ο Ριτς Τέιλορ, σύμβουλος ανάπτυξης εταιρικών επιχειρήσεων με έδρα το κινεζικό κέντρο Νίνγκμπο, ο οποίος συμβουλεύει εταιρείες του Fortune 500 σχετικά με τον κανόνα της πρώτης πώλησης από την πρώτη θητεία του Τραμπ, σημείωσε ότι «πρέπει να υπάρχει ένα επίπεδο εμπιστοσύνης μεταξύ όλων των μερών» λόγω των κινδύνων που ενέχει.
Παρ ’όλα αυτά, οι πρόσθετες περιπλοκές μπορεί να είναι χρήσιμες, δεδομένης της πιθανής εξοικονόμησης κόστους.
«Εσείς [οι προμηθευτές] διατηρείτε τον πελάτη σας. Τους δείχνετε ότι προσπαθείτε να τους δώσετε κάθε εργαλείο για να μειώσουν το κόστος τους», είπε ο Taylor.
«Αν δεν το χρησιμοποιήσετε, τότε το τελικό κόστος θα αυξηθεί. Και αν ο ανταγωνιστής σας χρησιμοποιεί τον κανόνα [πρώτης πώλησης], τότε θα χάσετε αυτό το πλεονέκτημα έναντι αυτού.»
Ποιοι την χρησιμοποιούν
Οι εταιρείες φαίνεται να το συνειδητοποιούν αυτό. Ενώ ο πρώτος κανόνας πώλησης εφαρμόζεται ευρέως σε όλα τα προϊόντα και τους κλάδους, θεωρείται ιδιαίτερα χρήσιμος σε καταναλωτικά αγαθά υψηλότερης αξίας και προϊόντα πολυτελείας, όπου τα περιθώρια κέρδους είναι μεγαλύτερα.
Τον περασμένο μήνα, η ιταλική μάρκα πολυτελών ρούχων Moncler επισήμανε τον πρώτο κανόνα πώλησης ως παρέχοντα «σημαντικό όφελος» στη δομή κόστους της.
«Το πρώτο κόστος [πώληση], φυσικά, το βιομηχανικό κόστος… είναι πολύ χαμηλότερο από την τιμή λιανικής και είναι περίπου το 50% της ενδοεταιρικής τιμής. Επομένως, φυσικά, είναι ένα σημαντικό όφελος», δήλωσε στους επενδυτές ο Luciano Santel, εκτελεστικός διευθυντής και επικεφαλής εταιρικού και εφοδιαστικού διευθυντή της Moncler, κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης για την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων στις 16 Απριλίου.
Η βιοτεχνολογική εταιρεία Kuros Biosciences, με έδρα την Ελβετία, δήλωσε νωρίτερα αυτόν τον μήνα ότι τροποποιεί τις δραστηριότητές της, κάτι που θα της επιτρέψει να υιοθετήσει την πολιτική πρώτης πώλησης.
«Αυτό που θα κάνουμε τώρα είναι να μεταβούμε στη Ζυρίχη ως κόμβο χονδρικής… πράγμα που ουσιαστικά σημαίνει ότι μπορούμε να προσαρμόσουμε τη λεγόμενη μέθοδο πρώτης πώλησης», δήλωσε ο Daniel Geiger, οικονομικός διευθυντής της βιοτεχνολογικής εταιρείας Kuros Biosciences με έδρα την Ελβετία, δήλωσε κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης για τα αποτελέσματα στις 13 Μαΐου.
Κατά τη διάρκεια των ανακοινώσεων για τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου, η αμερικανική εταιρεία κατασκευής μπάρμπεκιου Traeger
και η κατασκευαστική εταιρεία Fictiv ανέφεραν επίσης την πρώτη πώληση ως «μέτρια μέτρα για την αλυσίδα εφοδιασμού» και ως μέσα για την «ελαχιστοποίηση του κόστους δασμών και δασμών» αντίστοιχα.
Η χρήση του κανόνα της πρώτης πώλησης, αν και απολύτως νόμιμη, θα μπορούσε να υπονομεύσει τις προσπάθειες της κυβέρνησης Τραμπ να αυξήσει τα έσοδα από τους δασμούς και να ενισχύσει την εγκατάσταση της μεταποίησης.
Ο Λευκός Οίκος δεν απάντησε στο αίτημα του CNBC για σχολιασμό σχετικά με τη χρήση του κανόνα της πρώτης πώλησης και τις επιπτώσεις του στην τιμολογιακή πολιτική.
Η Υπηρεσία Τελωνείων και Προστασίας των Συνόρων των ΗΠΑ δήλωσε ότι δεν μπορούσε να παράσχει στοιχεία σχετικά με την πρόσφατη χρήση του κανόνα της πρώτης πώλησης από τους εισαγωγείς.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Θωμάς Σταύρου (Valorem): H παρουσία στην Ελλάδα, το όραμα και οι στόχοι του γαλλικού ομίλου
- Π. Κουγιός, Πρόεδρος Ένωσης Ελλήνων Ζυθοποιών: Γιατί η Ελλάδα πρέπει να γίνει χώρα με «brand name» μπίρας
- Ο ξενοδόχος Κωνσταντίνος Τρούλης (Numo Hotels) μπαίνει και στις πολυτελείς κατοικίες
- Ομαδικά πυρά αντιπολίτευσης για την προανακριτική: Κουκούλωμα της ΝΔ για Τέμπη – Καραμανλή
- ΝΔ – πρόταση για Τέμπη: Παραπομπή Καραμανλή για πλημμέλημα
- Κυβέρνηση: Χαιρετίζει τη στρατηγική συμφωνία ΕΛΤΑ – Alpha Bank
- Alpha Bank: Συνεργασία με ΕΛΤΑ για παροχή χρηματοοικονομικών υπηρεσιών
- Ευρωπαϊκές αγορές: Έκλεισαν με κέρδη – Νέο ιστορικό υψηλό για τον DAX
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις