Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση μετά την τηλεδιάσκεψη με Τραμπ
Η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία περιέγραψαν σήμερα τη θέση της αποκαλούμενης «Συμμαχίας των Προθύμων» – στην οποία έχουν τον πρώτο λόγο – ενόψει των συνομιλιών με στόχο την επίτευξη εκεχειρίας στην Ουκρανία.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν ύστερα από τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης 13 Αυγούστου, δύο ημέρες πριν από την συνάντηση του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν στην Αλάσκα, αναφέρεται ότι «η Ουκρανία πρέπει να έχει ισχυρές και αξιόπιστες εγγυήσεις ασφαλείας προκειμένου να υπερασπιστεί αποτελεσματικά την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητά της».
«Η Συμμαχία των Προθύμων είναι έτοιμη να διαδραματίσει ενεργό ρόλο», υπογραμμίζεται, κάνοντας αναφορά στην πρόθεση ορισμένων χωρών να αναπτύξουν δυνάμεις που θα επιτηρούν την τήρηση της εκεχειρίας μόλις σταματήσουν οι εχθροπραξίες.
«Δεν πρέπει να τεθούν περιορισμοί στις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας ή στη συνεργασία με τρίτες χώρες. Η Ρωσία δεν μπορεί να έχει δικαίωμα βέτο στην πορεία της Ουκρανίας για ένταξη στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ», αναφέρει η ανακοίνωση.
Επιφυλακτικοί οι Ευρωπαίοι σύμφωνα με το BBC
Οπως γράφει το BBC, οι Ευρωπαίοι ηγέτες εμφανίστηκαν συγκρατημένα αισιόδοξοι μετά την τηλεδιάσκεψη που είχαν με τον Ντόναλντ Τραμπ την Τετάρτη. Ο Τραμπ φέρεται να είπε στους Ευρωπαίους ότι ο στόχος του για τη σύνοδο κορυφής ήταν να επιτύχει εκεχειρία μεταξύ Μόσχας και Κιέβου. Συμφώνησε επίσης ότι τυχόν εδαφικά ζητήματα έπρεπε να επιλυθούν με τη συμμετοχή του Βολοντίμιρ Ζελένσκι και ότι οι εγγυήσεις ασφαλείας έπρεπε να αποτελούν μέρος της συμφωνίας, σύμφωνα με τον Γάλλο Εμανουέλ Μακρόν.
Η συνομιλία με τον Τραμπ του επέτρεψε να «ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του» και έδωσε στους Ευρωπαίους την ευκαιρία να «εκφράσουν τις προσδοκίες μας», δήλωσε ο Μακρόν.
Ο Τραμπ και ο αντιπρόεδρος Τζ. Ντ. Βανς μίλησαν με τους ηγέτες του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Φινλανδίας και της Πολωνίας, καθώς και με την επικεφαλής της ΕΕ Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον επικεφαλής του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε.
Οι Ευρωπαίοι έχουν αποκλειστεί από την βιαστικά οργανωμένη σύνοδο κορυφής στην Αλάσκα και η τηλεδιάσκεψη της Τετάρτης ήταν μια έσχατη προσπάθεια να πιέσουν για τα συμφέροντα της Ουκρανίας και την ασφάλεια της ηπείρου.
Σε κάποιο βαθμό, φάνηκε να λειτουργεί. Το βράδυ της Τετάρτης, ο Τραμπ βαθμολόγησε τη συνάντηση με «δέκα» και είπε ότι η Ρωσία θα αντιμετωπίσει «πολύ σοβαρές» συνέπειες εκτός αν σταματήσει τον πόλεμό της στην Ουκρανία.
Είπε επίσης ότι εάν η συνάντηση της Παρασκευής πάει καλά, θα προσπαθήσει να οργανώσει μια «γρήγορη δεύτερη» στην οποία θα συμμετέχουν τόσο ο Πούτιν όσο και ο Ζελένσκι.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Οι ευρωπαίοι θέλουν από Τραμπ και Πούτιν εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία
- Συνελήφθη 25χρονος για εμπρησμό στην περιοχή του Γηροκομείου Πάτρας
- Σοφία Βούλτεψη: Μία από τους πολλούς αχρείαστους βο(υ)λευτές
- Σεισμός 4,7 Ρίχτερ ανοιχτά της Νισύρου
- Ευρωπαϊκές αγορές: Έκλεισαν με κέρδη – Άλμα 8,4% από Tui
- Τα μέτρα στήριξης για τους πυρόπληκτους
- Φωτιά στην Πάτρα: Απομάκρυνση πολιτών από Σούλι, Ριγανόκαμπος και Εγλυκάδα
- ΕΝΦΙΑ: Απαλλαγή για τρία χρόνια σε περιοχές που επλήγησαν από τις φωτιές
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις