Ενέργεια

ΟΙ ΗΠΑ εξετάζουν επιτάχυνση κατασκευής πυρηνικών σταθμών

Financialreport.gr

Σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, οι ΗΠΑ έχουν μείνει πίσω στην παραγωγή ηλεκτροπαραγωγής από πυρηνικούς σταθμούς για την κάλυψη της αυξανόμενης ζήτησης

Η κυβέρνηση Τραμπ εξετάζει διάφορα σενάρια που αποσκοπούν στην επιτάχυνση της κατασκευής πυρηνικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής για την κάλυψη της αυξανόμενης ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times την Παρασκευή. Το δημοσίευμα επικαλείται σχέδια διαταγμάτων που αναφέρουν ότι οι ΗΠΑ έχουν μείνει πίσω από την Κίνα στην επέκταση της πυρηνικής ενέργειας και ζητούν αναθεώρηση των ομοσπονδιακών κανονισμών ασφαλείας για να διευκολυνθεί η κατασκευή νέων σταθμών.

Τα εκτελεστικά διατάγματα θα έθεταν ως στόχο τον τετραπλασιασμό του μεγέθους του στόλου των πυρηνικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής των ΗΠΑ, από σχεδόν 100 GW ηλεκτρικής ισχύος σήμερα σε 400 GW έως το 2050.

«Καθώς η αμερικανική ανάπτυξη νέων σχεδίων πυρηνικών αντιδραστήρων έχει μειωθεί, το 87% των πυρηνικών αντιδραστήρων που έχουν εγκατασταθεί παγκοσμίως από το 2017 βασίζονται σε ρωσικά και κινεζικά σχέδια», αναφέρει ένα προσχέδιο διατάγματος, σύμφωνα με τους NYT . «Αυτές οι τάσεις δεν μπορούν να συνεχιστούν. Απαιτείται ταχεία και αποφασιστική δράση για να δοθεί ώθηση στην πυρηνική αναγέννηση της Αμερικής».

Δεν είναι σαφές εάν ο πρόεδρος θα μπορούσε να διατάξει σαρωτικές αλλαγές στην Επιτροπή Πυρηνικής Ρύθμισης, την οποία το Κογκρέσο ίδρυσε ως ανεξάρτητη από τον Λευκό Οίκο.
Τα σχέδια διαταγμάτων προβλέπουν ότι το Υπουργείο Άμυνας θα αναλάβει εξέχοντα ρόλο στην παραγγελία αντιδραστήρων και στην εγκατάστασή τους σε στρατιωτικές βάσεις, σύμφωνα με το δημοσίευμα .

Μόνο τρεις νέοι αντιδραστήρες έχουν τεθεί σε λειτουργία στις ΗΠΑ από το 1996, καθώς πολλές εταιρείες κοινής ωφέλειας έχουν φοβηθεί από το υψηλό κόστος. Οι δύο πιο πρόσφατοι αντιδραστήρες που κατασκευάστηκαν στον πυρηνικό σταθμό Vogtle στην Τζόρτζια κόστισαν 35 δισεκατομμύρια δολάρια, διπλάσιοι από τις αρχικές εκτιμήσεις, και έφτασαν επτά χρόνια αργότερα από το χρονοδιάγραμμα.

Σε μία από τις πρώτες του ενέργειες ως πρόεδρος, ο Πρόεδρος Τραμπ κήρυξε «εθνική ενεργειακή κατάσταση έκτακτης ανάγκης», λέγοντας ότι οι ΗΠΑ είχαν ανεπαρκή αποθέματα ηλεκτρικής ενέργειας για να καλύψουν τις αυξανόμενες ανάγκες της χώρας, ιδίως για κέντρα δεδομένων που λειτουργούν με συστήματα τεχνητής νοημοσύνης.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu