"Εάν μια επιχείρηση δεν έχει σαφήνεια για τα κόστη που θα πληρώσει, δεν μπορεί να σχεδιάσει, δεν μπορεί να αποφασίσει για επενδύσεις"
Η απόφαση της κυβέρνησης Τραμπ να παρατείνει την προθεσμία για τους δασμούς εντείνει την αβεβαιότητα και την αστάθεια για τις χώρες, δήλωσε σήμερα η εκτελεστική διευθύντρια της υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών για το εμπόριο.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κλιμάκωσε χθες τον εμπορικό του πόλεμο, λέγοντας σε 14 χώρες, από μεγάλους προμηθευτές όπως η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα έως μικρότερους «παίκτες» στο εμπόριο, ότι τώρα θα βρεθούν αντιμέτωπες με σημαντικά υψηλότερους δασμούς από μια νέα προθεσμία, την 1η Αυγούστου.
«Η κίνηση αυτή στην πραγματικότητα παρατείνει την περίοδο αβεβαιότητας, υπονομεύει τις μακροπρόθεσμες επενδυτικές και επιχειρηματικές συμφωνίες και δημιουργεί περαιτέρω αβεβαιότητα και αστάθεια», δήλωσε η Πάμελα Κόουκ-Χάμιλτον, εκτελεστική διευθύντρια του Κέντρου Διεθνούς Εμπορίου (ITC) σε δημοσιογράφους στη Γενεύη.
«Εάν μια επιχείρηση δεν έχει σαφήνεια για τα κόστη που θα πληρώσει, δεν μπορεί να σχεδιάσει, δεν μπορεί να αποφασίσει για επενδύσεις», δήλωσε η Κόουκ-Χάμιλτον, επικαλούμενη το παράδειγμα του Λεσότο, όπου μεγάλες εξαγωγικές εταιρίες ενδυμάτων αναβάλλουν για την ώρα τις επενδύσεις τους, περιμένοντας εξελίξεις για τους δασμούς.
Η αβεβαιότητα, σε συνδυασμό με μεγάλες περικοπές στην αναπτυξιακή βοήθεια, έχει προκαλέσει «διπλό σοκ» για τις αναπτυσσόμενες χώρες, πρόσθεσε.
Χώρες σε όλο τον κόσμο βρίσκονται υπό πίεση να ολοκληρώσουν συμφωνίες με τις ΗΠΑ, αφότου ο Τραμπ εξαπέλυσε παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο τον Απρίλιο που προκάλεσε τριγμούς στις χρηματοοικονομικές αγορές και προβληματίζει τους αξιωματούχους χάραξης πολιτικής που αναζητούν τρόπους για να προστατεύσουν τις οικονομίες τους.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Πτώση στις τιμές του πετρελαίου για δεύτερη συνεχόμενη μέρα λόγω υπερπροσφοράς
- Ανοδος στα ασιατικά χρηματιστήρια – Ο Nikkei καταγράφει ρεκόρ
- ΗΠΑ: Απρεπής απάντηση της εκπροσώπου Τύπου του Λευκού Οίκου σε δημοσιογράφο
- Inglot: Επενδύει ξανά στην Αθήνα η πολωνική πολυεθνική καλλυντικών
- Η πτώση των Αirbnb και η αύξηση ξενοδοχείων και κατοικιών διπλασίασαν το B2B μέσα σε μία πενταετία
- Βουλή: Στην Ολομέλεια για συζήτηση η τροπολογία για το Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη
- ΑΑΔΕ: Εως τις 20 Νοεμβρίου η καταβολή της επιδότησης ενοικίου
- Καιρός: Βροχές και καταιγίδες και σήμερα – Βελτίωση από την Πέμπτη 23/10
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις