Επιχειρήσεις

Οικογενειακές επιχειρήσεις: Η συμβολή τους στο ΑΕΠ και ένα μυστικό επιτυχίας

Το 80%, ακόμα και σήμερα, στη χώρα μας, διοικείται από οικογένειες

Ενδιαφέροντα στοιχεία για τις ελληνικές οικογενειακές επιχειρήσεις προέκυψαν από το πρόσφατo family forum της KPMG, καθώς στελέχη της αγοράς αναφέρθηκαν στη σημασία τους στην εγχώρια οικονομία και την ανάγκη μακροπρόθεσμης ανάπτυξής τους.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε στο Financial Report ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ, Συμεών Διαμαντίδης οι ελληνικές οικογενειακές επιχειρήσεις το 2024 καλύπτουν το 40% των διαθέσιμων θέσεων εργασίας, ενώ το 80% των μικρών, μικρομεσαίων και μεγάλων εταιρειών στη χώρα μας διοικούνται από οικογένειες, έχοντας πορεία δεκαετιών στον τομέα τους.

O Συμεών Διαμαντίδης.

Ο ίδιος ανέφερε ότι θα πρέπει να υπάρξει ισορροπία ανάμεσα στις βραχυπρόθεσμες επιταγές και στους μακροπρόθεσμους στόχους μιας οικογενειακής επιχείρησης, ενώ θα πρέπει η διοίκηση να αναγνωρίσει και την τεχνογνωσία εξωτερικών συμβούλων, οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να συντελέσουν αποφασιστικά στη διαδρομή μιας εταιρείας, πέρα από τα μέλη της οικογένειας που την διοικεί.

Για τον ίδιο «το μυστικό της επιτυχίας, είναι η συνεχής βελτίωση».

Παρόλα αυτά, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, μόνο οι τρεις στις 10 (το 30%) περνούν στη δεύτερη γενιά και μόλις το 15% στην τρίτη.

Σύνδεση από μικρή ηλικία

Σε άλλο σημείο του forum, ο Ιταλός σύμβουλος οικογενειακών επιχειρήσεων ανά τον κόσμο, Salvatore Tomaselli έκανε λόγο για την ανάγκη οι εταιρείες που διοικούνται από οικογένειες να ξεπεράσουν τα εμπόδια που άφησε πίσω της η πανδημία και να συνεχίσουν τις αλλαγές που έφερε η τεχνολογία, ως συνέπεια του κορονοιού.

«Η τεχνολογία μας έκανε περισσότερο καλό όπως ποτέ πριν» ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Tomaselli, προσθέτοντας ότι τα αισθήματα και οι παραδόσεις μιας οικογένειας μπορούν να συνδυαστούν και με ορθές εμπορικές πρακτικές. «Η ηγεσία πρέπει να αντιλαμβάνεται αυτές τις διαδράσεις» τόνισε, επίσης, κάνοντας μνεία στην τοποθέτησή του για την έννοια του ”στρατηγικού στραβισμού”, ο οποίος στην ουσία προέρχεται από το πόσο τελικά ανέτοιμες ήταν όλες οι επιχειρήσεις, και οι οικογενειακές, για όσα έφερε μαζί της η πανδημία.

Κατά τον ίδιο, αν «μια οικογενειακή επιχείρηση δεν δει μπροστά της τώρα, θα είναι χαμένη για τα επόμενα οκτώ χρόνια», θέτοντας, επίσης, ως πολύ σημαντικό το ζήτημα της γνωριμίας της εταιρείας και στη δεύτερη ή τρίτη γενιά της, ακόμα και από πολύ μικρές ηλικίες όπως 15-16 ετών, καθώς όπως ανέφερε «θα πρέπει να υπάρχει μια δική τους σύνδεση με την επιχείρηση, καθώς είναι οι πιθανοί μελλοντικοί διοικητές της».

Ειδικά πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ), η διαδοχή είναι ένα θέμα που απασχολεί όλες τις οικογενειακές επιχειρήσεις.

Κατά αναλυτές του ΕΚΚΕ, οι συμμετέχοντες σε πρόσφατη σχετική έρευνα ανέφεραν ότι η οικογενειακή επιχείρηση, εφόσον πηγαίνει καλά, είναι μία λύση επαγγελματικής αποκατάστασης, αλλά μόνο ως προσωπική επιλογή των ίδιων των διαδόχων. Η πρότερη εργασιακή εμπειρία του διαδόχου, εκτός της οικογενειακής επιχείρησης αλλά και η σταδιακή ανάθεση ευθυνών και αρμοδιοτήτων στον/ στην διάδοχο πριν την αποχώρηση της «ηλικιωμένης» γενιάς, μπορούν να αποτελέσουν παράγοντες μιας επιτυχημένης διαδοχής.

Επιπρόσθετα, οι μισοί ερωτώμενοι (49%) στην ίδια έρευνα θεωρούν ότι οι οικογενειακές επιχειρήσεις υπήρξαν ανθεκτικές στις πρόσφατες κρίσεις. Ωστόσο, πολύ μεγαλύτερο είναι το ποσοστό εκείνων που συμφωνούν ότι οι επιχειρήσεις αυτές δυσκολεύονται να επιβιώσουν, σε συνθήκες μεγάλου ανταγωνισμού (77%)

Ωστόσο, όσον αφορά το κομμάτι της τεχνολογίας, φαίνεται πως δεν έχουν όλες οι οικογενειακές επιχειρήσεις την ίδια πρόοδο.

Κατά όσα σημείωσε χαρακτηριστικά η Κατερίνα Δελή, Business Marketing Manager της  Vodafone, η Ελλάδα βρίσκεται στην τελευταία θέση στον δείκτη ψηφιακής ένταξης, στον οποίο βρίσκονται χώρας με πολύ χαμηλές επενδύσεις σε ψηφιακές τεχνολογίες.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu