Την Παρασκευή 5 Ιανουαρίου εγκαινιάζεται το ανάκτορο του Φιλίππου B', παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη
Σε δήλωσή της προς διεθνή ΜΜΕ, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη ανέφερε πως το άνοιγμα του ανακτόρου, στο οποίο εστέφθη βασιλεύς των Μακεδόνων ο Μέγας Αλέξανδρος, θα «εγκαινιάσει» ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Το ανάκτορο βρίσκεται στην Βεργίνα, μερικά χιλιόμετρα ανατολικά της πόλης της Βέροιας.
Το έργο δίνεται στο κοινό μετά από πολύχρονες εργασίες αναστήλωσης.
Το ανάκτορο, χτισμένο στα μέσα του 4ου αι. π.Χ., από τον Φίλιππο Β’, το «βασίλειον καθίδρυμα» των Αιγών, το μεγαλύτερο οικοδόμημα της κλασικής Ελλάδας, σχεδιάστηκε έτσι ώστε να συναρμόζει την Αγορά, τον τόπο συνάθροισης των πολιτών της Μητρόπολης των Μακεδόνων, με τη βασιλική παρουσία και εξουσία. Στο μέγα περιστύλιο του ανακτόρου, το φθινόπωρο του 336 π.Χ., ανακηρύχθηκε βασιλιάς των Μακεδόνων ο Αλέξανδρος και ξεκίνησε η μεγάλη πορεία που μετασχημάτισε τον τότε κόσμο σε Οικουμένη.
Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό για την εποχή του οικοδόμημα, το οποίο έγινε πρότυπο και αρχέτυπο, γνώρισε χιλιάδες επαναλήψεις καθορίζοντας, για πολλούς αιώνες, την εικόνα της δημόσιας αρχιτεκτονικής, σε ανατολή και δύση.
Σύμβολο της Μακεδονικής ηγεμονίας, το μνημείο καταστράφηκε από τους Ρωμαίους το 148 π.Χ., κάηκε και λιθολογήθηκε για να χαθεί από προσώπου γης. Πλέον, καθώς οι εργασίες αναστήλωσής του φτάνουν στο τέλος τους, παραπέμπει ξανά στην αρχική του εικόνα.

Η διαπρεπής αρχαιολόγος και ανασκαφέας υπεύθυνη για όλα τα έργα ανάπλασης, ανάδειξης και συντήρησης της βασιλικής Νεκρόπολης και του Ανακτόρου των Αιγών, Αγγελική Κοτταρίδη έγραψε στο facebook:
«Με τις ευχές μου για καλοχρονιά! Στιγμές αναστήλωσης στο ανάκτορο των Αιγών… Θα σας δείξω και πολλές άλλες… Υπάρχουν πολλές χιλιάδες φωτογραφίες όλων των φάσεων…. και της αναστήλωσης και της συντήρησης και της στερέωσης και της αποκατάστασης και της ανασκαφής και της τεκμηρίωσης και του τεράστιου τεχνικού έργου»
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Σπουδαία Αυστρία, λύγισε τη μαχητική Ιορδανία στην πρεμιέρα
- Ιρανικά τάνκερ έσπασαν τον αμερικανικό αποκλεισμό των λιμανιών στη Μέση Ανατολή
- Νίκη Paulson σε δικαστική διαμάχη: Πρώην συνεργάτης του καλείται να επιστρέψει 48 εκατ. δολάρια
- Δραματική αύξηση των θυμάτων από τον Εμπολα στο Κονγκό με τους νεκρούς να πλησιάζουν τους 200
- Βιομηχανία: Αντέχει και επιταχύνει παρά τις διεθνείς αβεβαιότητες
- Μεγάλη κυβερνοεπίθεση στη Novo Nordisk με κλοπή δεδομένων άνω του ενός terrabyte
- Αλλάζει ριζικά το πρόγραμμα Τουρισμός για Ολους με νέες διευκολύνσεις για χιλιάδες πολίτες
- Στη μάχη του ελεύθερου και του γραμμικού σχεδίου οι υποψήφιοι των Πανελλαδικών εξετάσεων
προτεινόμενη πηγή στην Google
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








