Διεθνή

Όλι Ρεν (ΕΚΤ): Οι γεωπολιτικές εντάσεις απειλούν τη μείωση των επιτοκίων

"Η απόφαση αυτή θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη της κατάστασης στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή"

Οι γεωπολιτικές εντάσεις που λαμβάνουν χώρα το τελευταίο διάστημα κυρίως σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή, μπορούν να αποτελέσουν μοχλό επιβράδυνσης της μείωσης των επιτοκίων της ΕΚΤ το καλοκαίρι, παρά το γεγονός ότι για τη μείωση τους, βοηθά η επιβράδυνση του πληθωρισμού.

Ξεκάθαρος, ο Όλι Ρεν, προειδοποιεί ότι οι γεωπολιτικές εντάσεις θα μπορούσαν να εκτροχιάσουν τα σχέδια της ΕΚΤ.

Όπως δήλωσε την Τρίτη από το Ελσίνκι το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της κεντρικής τράπεζας, εάν οι πληθωριστικές προσδοκίες, οι υποκείμενες πιέσεις και ο αντίκτυπος της ακολουθούμενης νομισματικής πολιτικής ενισχύσουν την πεποίθηση ότι ο στόχος της ΕΚΤ για πληθωρισμό 2% επιτυγχάνεται με βιώσιμο τρόπο, η κεντρική τράπεζα θα μπορούσε να μειώσει το κόστος δανεισμού κατά τη συνεδρίασή της τον Ιούνιο.

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι η απόφαση αυτή θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη της κατάστασης στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή, καθώς εάν επιδεινωθούν οι εντάσεις ενδεχομένως να αλλάξουν τα δεδομένα. “Αυτό προϋποθέτει ότι δεν θα υπάρξουν περαιτέρω πισωγυρίσματα – για παράδειγμα στη γεωπολιτική σκακιέρα και επομένως στις τιμές της ενέργειας”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Φινλανδός αξιωματούχος της ΕΚΤ, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, ο Όλι Ρεν ανέφερε ότι η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ θα μπορούσε να αποκλίνει από αυτήν της Federal Reserve, δεδομένου ότι οι οικονομίες των δύο ηπείρων κινούνται με διαφορετικό ρυθμό.

“Επί του παρόντος, ο οικονομικός κύκλος και η ανάπτυξη της οικονομίας των ΗΠΑ αποκλίνει από αυτήν της Ευρώπης, γεγονός που σημαίνει ότι φυσικά ενδεχομένως να λάβουμε διαφορετικές αποφάσεις την επόμενη περίοδο”, σημείωσε ο Όλι Ρεν.

Παρ’ όλα αυτά, πρόσθεσε ότι δεδομένου του “σημαντικού αντίκτυπου” που έχουν οι ΗΠΑ στην πραγματική οικονομία και στις χρηματοπιστωτικές αγορές, η ΕΚΤ δεν λαμβάνει της αποφάσεις της “μεμονωμένα”.

Ο Φινλανδός αξιωματούχος τόνισε ακόμη ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα για τη βελτίωση της παραγωγικότητας στην Ευρωζώνη, επισημαίνοντας τις επιπτώσεις στον πληθωρισμό και στο επίπεδο των πραγματικών επιτοκίων μεσοπρόθεσμα.

“Η βελτίωση της παραγωγικότητας δεν επιτυγχάνεται από τη μια μέρα στην άλλη”, ανέφερε, προσθέτοντας: “Απαιτείται μακροπρόθεσμη οικονομική πολιτική που θα υποστηρίζει τις επενδύσεις και θα ενισχύει τις ευκαιρίες ανάπτυξης των εταιρειών”.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu