Διεθνή

Ολυμπιακοί Αγώνες: Οικονομική ώθηση 11,1 δισ. ευρώ στο Παρίσι

Το Παρίσι αποτελεί ένα σημαντικό τεστ για τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Παρισιού το 2024 θα μπορούσαν να αποφέρουν μακροπρόθεσμα οικονομική ώθηση έως και 11,1 δισ. ευρώ (12 δισ. δολάρια), σύμφωνα με μελέτη που ανέθεσαν οι διοργανωτές των Αγώνων που προσπαθούν να υιοθετήσουν μία δημοσιονομική αυτοσυγκράτηση.

Αναλυτικά, αυτό σημαίνει ότι η οικονομική δραστηριότητα που θα δημιουργηθεί από τη διοργάνωση της εκδήλωσης θα είναι περίπου 4,58 δισ. ευρώ, ο αντίκτυπος των κατασκευών θα είναι περίπου 3 δισ. ευρώ και η συμβολή του τουρισμού θα ανέλθει στα 3,56 δισ. ευρώ στο πιο αισιόδοξο σενάριο.

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε την Τρίτη από το Κέντρο για το Δίκαιο και τα Οικονομικά του Αθλητισμού με έδρα το Παρίσι, αναφέρει ότι το 17ετές χρονοδιάγραμμα των εκτιμήσεών τους καλύπτει τη φάση του σχεδιασμού μέχρι την περίοδο της «κληρονομιάς» που λήγει το 2034.

Η έκθεση της δεξαμενής σκέψης προέβη επίσης σε εκτιμήσεις για «χαμηλό συνολικό αντίκτυπο» ύψους 6,7 δισεκατομμυρίων ευρώ και ένα μεσαίο σενάριο ύψους 8,99 δισεκατομμυρίων ευρώ. Τα στοιχεία αυτά δεν αντιπροσωπεύουν μια πλήρη ανάλυση κόστους-οφέλους, η οποία «θα ήταν απαραίτητη προκειμένου να μπορέσουμε να καταλήξουμε στο συμπέρασμα της νομιμότητας της φιλοξενίας των Αγώνων».

Το Παρίσι αποτελεί ένα σημαντικό τεστ για τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή και τις προσπάθειές της να εισαγάγει μια πιο εκσυγχρονισμένη, λιγότερο ανταγωνιστική διαδικασία υποβολής προσφορών για τους Αγώνες, η οποία θα εξακολουθεί να αφήνει θετικό αντίκτυπο για τους οικοδεσπότες.

Μετά από δεκαετίες επικρίσεων σχετικά με το πώς πόλεις όπως η Αθήνα και το Ρίο ντε Τζανέιρο ξεπέρασαν τον προϋπολογισμό και φόρτωσαν τις κυβερνήσεις τους με χρέη, η ΔΟΕ προσπάθησε να επιλέγει πόλεις υποδοχής με βάση τον διάλογο και όχι την αντιπαλότητα, ώστε να προκύψουν Ολυμπιακοί Αγώνες που θα είναι φθηνότεροι και πιο βιώσιμοι, αναφέρει το Bloomberg.

Ο επικεφαλής του Παρίσι 2024, Etienne Thobois, σηματοδότησε αυτό το ήθος της δημοσιονομικής σύνεσης σε σχόλια προς τους δημοσιογράφους τη Δευτέρα, λέγοντας ότι είναι βέβαιος σε αυτό το στάδιο ότι οι Αγώνες θα παραδοθούν εντός του προϋπολογισμού των 4,4 δισεκατομμυρίων ευρώ.

«Ο στόχος ήταν πάντα να είμαστε ισορροπημένοι και θα ξοδεύαμε μόνο όσα μπορούμε να βγάλουμε», δήλωσε ο Thobois, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για το Παγκόσμιο Κύπελλο Ράγκμπι του 2007. «Ο στόχος δεν ήταν να βγάλουμε χρήματα».

Ο προϋπολογισμός για τις δαπάνες υποδομών είναι παρόμοιος, περίπου 4,5 δισ. ευρώ, αλλά προέρχεται από ένα μείγμα δημόσιου και ιδιωτικού χρήματος και έχει σχεδιαστεί για να μην παραχθούν έργα που θα μείνουν αναξιοποίητα μετά τους Αγώνες.

«Η απτή κληρονομιά γίνεται πολύ προσεκτικά, ώστε να μην έχουμε υποδομές που δεν χρειαζόμαστε», δήλωσε ο Thobois.

Το Παρίσι μπορεί να περιμένει να φιλοξενήσει κάπου μεταξύ 1,34 εκατομμυρίων και 1,85 εκατομμυρίων θεατών κατά τη διάρκεια των Αγώνων, λαμβάνοντας υπόψη τις χαμηλές και τις υψηλές εκτιμήσεις της μελέτης, οι οποίες κατανέμονται περίπου ισομερώς μεταξύ Γάλλων και ξένων επισκεπτών.

Αυτό θα δημιουργήσει άμεσο τουριστικό αντίκτυπο ύψους 1,52 δισεκατομμυρίων ευρώ κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης, δήλωσαν οι συντάκτες, εξαιρώντας το φαινόμενο του «συνωστισμού» των ταξιδιωτών που διαφορετικά θα μπορούσαν να είχαν έρθει.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu