Αναμένεται να τεθεί σε πλήρη λειτουργία το 2029
Την εκκίνηση για ένα από τα μεγαλύτερα έργα CCS -δέσμευσης και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα- σηματοδοτεί η σύμβαση
μελέτης του ομίλου Ηρακλής με την Air Liquide Engineering and Construction (E&C) για τις εγκαταστάσεις δέσμευσης, υγροποίησης, μόνιμης αποθήκευσης και μεταφοράς CO2.
Αυτή η συμφωνία υπεγράφη στο πλαίσιο του ευρείας κλίμακας έργου OLYMPUS στην Ελλάδα, το οποίο θα επιτρέπει τη δέσμευση και αποθήκευση 1 εκατομμυρίου τόνων CO2 ετησίως από τις εκπομπές του εργοστασίου του ομίλου Ηρακλής στο Μηλάκι.
Υπενθυμίζεται, μάλιστα, ότι το 2023, το Ταμείο Καινοτομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EU Innovation Fund) επέλεξε να συν-χρηματοδοτήσει σημαντικό μέρος του έργου, το οποίο προβλέπεται να τεθεί σε πλήρη λειτουργία το 2029.
Τί αφορά το έργο
Το έργο αυτό αφορά την αναβάθμιση και εξοπλισμό του εργοστασίου του ομίλου Ηρακλής στο Μηλάκι Ευβοίας, με καινοτόμα και ολοκληρωμένα συστήματα δέσμευσης CO2, τα οποία συνδυάζουν τις τεχνολογίες oxygen enrichment και cryogenic separation.
Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας δέσμευσης, το CO2, θα υγροποιείται και θα φορτώνεται σε ειδικού τύπου πλοία και θα μεταφέρεται στον μόνιμο υπεράκτιο ταμιευτήρα στον Πρίνο, στο βόρειο τμήμα του Αιγαίου.
Η συμφωνία αυτή αποτελεί ένα κρίσιμο ορόσημο προς την τελική επενδυτική απόφαση (FID) του έργου OLYMPUS. Η μελέτη FEED θα προσφέρει ένα λεπτομερές σχέδιο αντιμετώπισης τεχνικών ζητημάτων, καθορισμού της κατασκευής, εκτίμησης του κόστους για τη σχεδίαση, λειτουργία και καινοτόμο ενσωμάτωση της μονάδας δέσμευσης διοξειδίου του άνθρακα στις υφιστάμενες παραγωγικές εγκαταστάσεις και θα ανοίξει τον δρόμο για τις επόμενες φάσεις προμήθειας εξοπλισμού και κατασκευής.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Μέση Ανατολή: Η Κίνα κατηγορεί τον Τραμπ ότι “ρίχνει λάδι στη φωτιά”
- Εθνική: Ανθεκτικές οι ελληνικές ΜμΕ στην διεθνή αβεβαιότητα – Αύξηση 4% στις πωλήσεις το 2025
- ΕΛΣΤΑΤ: Μείωση 2,6% των επισκεπτών στα μουσεία το Φεβρουάριο
- Πτωτικά κινείται το Χρηματιστήριο Αθηνών
- ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση σε διακίνηση επιβατών και οχημάτων στα λιμάνια το δ’ τρίμηνο
- ΔΥΠΑ: Από 18/6 οι αιτήσεις για δύο νέα προγράμματα κατάρτισης ανέργων σε Πάργα και Εβρο
- ΟΗΕ: Περικοπή 3.500 θέσεων εργασίας στην υπηρεσία για τους πρόσφυγες
- ΙΝΚΑ: Δικαιώματα και υποχρεώσεις των καταναλωτών σε καταλύματα, ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις