Τεχνολογία

Ομιλος ΟΤΕ: Λανσάρει το Magenda ΑΙ και μοιράζει την ισχύ της Τεχνητής Νοημοσύνης στον πελάτη

Στην παρουσίαση του Magenda ΑΙ: Από αριστερά, η Έλενα Βελέντζα, επικεφαλής του γραφείου τύπου του ΟΤΕ, η Daniella Miranda-Smith της Perplexity και η ομάδα του ΟΤΕ, Πάνος Γαβριηλίδης, Δημήτρης Μπίλλης και Κώστας Μπιλάλης

Σε συνεργασία με την εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης Perplexity ενώ θα ακολουθήσουν και άλλες συνεργασίες

Το βράδυ της Δευτέρας, στο Γκάζι, η COSMOTE TELEKOM άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο και για την ελληνική αγορά παρουσιάζοντας το Magenta AI ένα hub τεχνητής νοημοσύνης στην εφαρμογή της COSMOTE app και στις συσκευές της T-phone, που έχει ήδη λανσαριστεί σε άλλες αγορές, όπως για παράδειγμα στη Γερμανία και την Κροατία από την Telekom, τη μητρική του ΟΤΕ. Η κίνηση είναι στρατηγική δήλωση προθέσεων πρωτοπορίας για τον όμιλο ΟΤΕ που θέλει να περάσει από το “digital-first” στο AI-native, με την τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ) να γίνεται καθημερινό εργαλείο για όλο τον κόσμο και μάλιστα δωρεάν για ένα διάστημα ώστε να το δοκιμάσει όσο το δυνατόν περισσότερος κόσμος.

Στο βήμα ανέβηκε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ,  Κώστας Νεμπής, για να περιγράψει μια πραγματικότητα που ήδη επηρεάζει και διαμορφώνει την καθημερινότητά μας. Η τεχνητή νοημοσύνη όπως είπε, δεν είναι πια υπόσχεση, είναι η πλατφόρμα πάνω στην οποία χτίζονται δίκτυα, υπηρεσίες και εμπειρίες. Όπως εξήγησε, ο Όμιλος έχει ήδη θέσει σε λειτουργία εσωτερικά εργαλεία ΑΙ από την προληπτική ανίχνευση βλαβών και τη βελτιστοποίηση δικτύου μέχρι την εξυπηρέτηση πελατών και αναπτύσσει πλατφόρμες εκπαίδευσης όπως τα ASKT και AI Academy.
Το επόμενο βήμα είναι να «βγει» όλη αυτή η ισχύς στον πελάτη, μέσα από το Magenta AI, με συνεργασίες που διασφαλίζουν ακρίβεια, διαφάνεια και ουσιαστική χρησιμότητα.
Ο κ. Νεμπής αποκάλυψε σχετικά με την Τεχνητή Νοημοσύνη τη συζήτηση που είχε με τον Demis Hassabis, επικεφαλής της Google DeepMind κατά την πρόσφατη επίσκεψη στην Αθήνα και την ομιλία του στο Ηρώδειο, ο οποίος του έδωσε μια πλάηη συμβουλή «τρέξτε».
Στο ίδιο πνεύμα, υπογράμμισε ότι ο ΟΤΕ συνομιλεί με την ακαδημαϊκή κοινότητα για να ενταχθούν δεξιότητες ΑΙ στην πανεπιστημιακή εκπαίδευση, ώστε να μη μείνει κανείς πίσω.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ΟΤΕ, Κώστας Νεμπής.

Το Magenta AI είναι σχεδιασμένο ως κεντρική πλατφόρμα (hub) μέσα στο COSMOTE app όπου ο χρήστης βρίσκει την ενότητα ΑΙ, πατά ένα κουμπί και ξεκινά διάλογο («Ask me») για οτιδήποτε, από ερωτήσεις πραγματικού χρόνου με εμφανείς πηγές μέχρι πρακτικές οδηγίες ενώ στην ενότητα «Explore» εμφανίζονται επιπλέον εργαλεία που θα προστίθενται μελλοντικά.
Καρδιά της εμπειρίας είναι η συνεργασία με την Perplexity, τη νεοϋορκεζική εταιρεία που επαναπροσδιορίζει την αναζήτηση στο διαδίκτυο με απαντήσεις και τεκμηρίωση αντί για σκέτες λίστες συνδέσμων. Η επιλογή δεν είναι τυχαία. Η Perplexity έχει ήδη χτιστεί για ερωτήσεις σε πραγματικό χρόνο και για παρουσίαση των πηγών, κάτι που υπηρετεί τη δημοσιογραφική διαφάνεια και την εμπιστοσύνη των χρηστών.

O Παναγιώτης Γαβριηλίδης, Chief Commercial Officer Consumer Segment του ΟΤΕ και η Daniella Miranda-Smith, Head of Partnerships EMEA & LATAM της Perplexity.

Την τεχνική διάσταση φώτισε και η παρουσία της Daniella Miranda-Smith από την ομάδα partnerships της Perplexity, η οποία ανέδειξε τον στόχο να εξελιχθεί το παραδοσιακό search σε μια εμπειρία απαντήσεων που στέκεται δίπλα και όχι απέναντι στις κλασικές μηχανές αναζήτησης. Η ίδια στάθηκε στη σημασία των συνεργασιών με παρόχους, εξηγώντας ότι τέτοια projects επιταχύνουν την υιοθέτηση του ΑΙ από το ευρύ κοινό.

Στο εμπορικό σκέλος, ο Παναγιώτης Γαβριηλίδης, Chief Commercial Officer Consumer Segment του Ομίλου ΟΤΕ, περιέγραψε το Magenta AI ως το τρίτο «σκέλος» της οικογένειας Magenta δίπλα στα Magenta One και Magenta Moments, το πρόγραμμα επιβράβευσης που λειτουργεί ήδη μέσα από τα apps της COSMOTE TELEKOM. Το μήνυμα είναι σαφές: «ΑΙ για όλους» και σε γνώριμο περιβάλλον, χωρίς κωδικούς, περίπλοκες ρυθμίσεις ή νέα apps.

Το οικοσύστημα ενισχύεται και σε επίπεδο συσκευών. Η COSMOTE φέρνει στην Ελλάδα τα νέα T Phone 3 και T Tablet 2, που παρουσιάζονται ως «ΑΙ-ready» με ενσωματωμένο Perplexity Assistant, πρόσβαση στο Magenta AI με με πλήκτρο/εντολή, λειτουργίες όπως camera search, screen content search και draw-to-highlight, καθώς και 3ετή εγγύηση. Οι συσκευές έρχονται με προωθητικές ενέργειες που περιλαμβάνουν δωρεάν Perplexity Pro έως και 18 μήνες και δοκιμαστική πρόσβαση στο Picsart για επεξεργασία εικόνας,  ένα πακέτο που κάνει χειροπιαστή την υπόσχεση «ΑΙ στο χέρι σου».

Πέρα από την «πρώτη επαφή» στο κινητό, το Magenta AI συνδέεται με το ευρύτερο repositioning της μάρκας COSMOTE TELEKOM ως μέλους της οικογένειας της Deutsche Telekom, μια αλλαγή που εξηγεί γιατί βλέπουμε ταυτόχρονα ελληνικές και ευρωπαϊκές κινήσεις γύρω από το ΑΙ (από την ενσωμάτωση του Magenta AI στα apps μέχρι το λανσάρισμα νέων AI-συσκευών).
Με απλά λόγια, ο ΟΤΕ αξιοποιεί το διεθνές οπλοστάσιο του ομίλου για να δώσει στην Ελλάδα πρόσβαση σε τεχνολογίες πρώτης γραμμής.

Η ουσία όμως δεν είναι το branding, αλλά το τι αλλάζει για τον χρήστη. Με το Magenta AI, ο συνδρομητής θα μπορεί να κάνει απεριόριστες ερωτήσεις μέσα από το app και να λαμβάνει απαντήσεις με πηγές, να ζητά πρακτικές ενέργειες (π.χ. ενημέρωση για τη λήξη συμβολαίου και παραπομπή στο chat), να αξιοποιεί δημιουργικά εργαλεία όπως το Picsart και σταδιακά νέα modules (π.χ. παραγωγή podcast) που θα «κουμπώνουν» στο hub.
Είναι μια κίνηση «εκδημοκρατισμού» του ΑΙ, όπως είπε ο Παναγιώτης Γαβριηλίδης που απλοποιεί τη χρήση και φέρνει τη δύναμη της Τεχνητής Νοημοσύνης στο χέρι του χρήστη.

Συνολικά, η χθεσινή βραδιά στο Γκάζι δεν ήταν απλώς ένα λανσάρισμα υπηρεσίας. Ήταν ένα statement για το πού κατευθύνεται η ελληνική αγορά τηλεπικοινωνιών στο νοήμον χρήσιμο, σε υπηρεσίες που «καταλαβαίνουν» και βοηθούν. Με ομπρέλα το Magenta AI, συνεργασίες επιπέδου Perplexity και ένα line-up συσκευών που χτίζεται γύρω από τον ΑΙ-βοηθό, η COSMOTE TELEKOM επιχειρεί να αποκτήσει πρώιμο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Αν οι υποσχέσεις για συνεχή εμπλουτισμό του hub επιβεβαιωθούν, τότε μιλάμε για μια πλατφόρμα που έχει όλα τα φόντα να αλλάξει τις προσδοκίες από τον πάροχο και την απλή «σύνδεση» σε έξυπνο σύμμαχο στην καθημερινότητα.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu