Η Σαουδική Αραβία ηγείται της προσπάθειας ανάκτησης μεριδίου αγοράς
Η ΟΠΕΚ+ αναμένεται να εξετάσει το ενδεχόμενο νέας μεγάλης αύξησης της παραγωγής πετρελαίου στη συνεδρίαση της 6ης Ιουλίου, καθώς η Σαουδική Αραβία ηγείται της προσπάθειας ανάκτησης μεριδίου αγοράς.
Οκτώ βασικά μέλη του συνασπισμού έχουν ήδη συμφωνήσει σε διαδοχικές αυξήσεις 411.000 βαρελιών ημερησίως για τους μήνες Μάιο, Ιούνιο και Ιούλιο, ποσότητα τριπλάσια από τον αρχικό σχεδιασμό. Σύμφωνα με πηγές που μίλησαν ανώνυμα στο Bloomberg, αρκετές χώρες είναι πρόθυμες να στηρίξουν παρόμοια αύξηση και για τον Αύγουστο.
Η Σαουδική Αραβία έχει οδηγήσει τον Οργανισμό σε επιτάχυνση της παραγωγικής ανάκαμψης, ακόμη και υπό συνθήκες εύθραυστης ζήτησης και επαρκούς προσφοράς — μια κίνηση που προκάλεσε κατάρρευση των τιμών τον Απρίλιο σε χαμηλό τετραετίας.
Οι αγορές πετρελαίου παραμένουν ευμετάβλητες: η τιμή του Brent άγγιξε πρόσφατα υψηλό πέντε μηνών άνω των 80 δολαρίων μετά τον βομβαρδισμό ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων από τις ΗΠΑ, αλλά υποχώρησε εκ νέου μετά την εκεχειρία. Η ανακοίνωση του Bloomberg για ενδεχόμενες αυξήσεις παραγωγής οδήγησε τα συμβόλαια Brent σε πτώση έως 0,8%, στα 67,20 δολάρια/βαρέλι.
Παράλληλα, η Ρωσία, που αρχικά αντιστάθηκε στην ιδέα περαιτέρω αύξησης για τον Ιούλιο, φαίνεται πλέον πιο δεκτική στο ενδεχόμενο νέας ενίσχυσης της προσφοράς, αν κριθεί απαραίτητο. Ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης, Αλεξάντερ Νόβακ, δήλωσε ότι το ζήτημα θα εξεταστεί «στη συνεδρίαση», ενώ ο Πούτιν διαβεβαίωσε ότι οι αυξήσεις στόχο έχουν την κάλυψη της αυξημένης θερινής ζήτησης.
Η στρατηγική του καρτέλ φαίνεται να έχει πολλαπλούς στόχους: τιμωρία των μελών που υπερπαράγουν, ικανοποίηση της Ουάσινγκτον και ανταγωνισμός με το αμερικανικό σχιστολιθικό πετρέλαιο.
Όπως σημειώνει η Helima Croft, επικεφαλής στρατηγικής εμπορευμάτων της RBC Capital, «εκτιμούμε ότι οι εθελοντικοί παραγωγοί της ΟΠΕΚ θα προχωρήσουν σε άλλη μία τρίμηνη φάση επιταχυνόμενης αύξησης παραγωγής, παρά την πρόσφατη πτώση των τιμών».
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- ΟΠΕΚ+: Εξετάζει νέα μεγάλη αύξηση παραγωγής πετρελαίου τον Αύγουστο
- Απαγόρευση κυκλοφορίας λόγω κινδύνου πυρκαγιάς σε περιοχές της Χαλκιδικής
- Μπήτρος: Συγκροτήθηκε σε σώμα το Διοικητικό Συμβούλιο
- ΗΠΑ: Νίκη Τραμπ στο Ανώτατο Δικαστήριο κατά της ιθαγένειας των παιδιών μεταναστών
- Κόστα: Η Ευρώπη θα αγοράσει περισσότερα αμερικανικά όπλα και θα ανοίξει τον δρόμο για μια εμπορική συμφωνία
- Ευρωπαϊκές αγορές: Έκλεισαν με ισχυρά κέρδη – Γκάζι από τις αυτοκιμητοβιομηχανίες
- Φωτιά στην Παιανία: Κοντά σε σπίτια οι φλόγες – Μήνυμα 112
- ΗΠΑ: Αυξήθηκε στο 2,7% ο δομικός πληθωρισμός τον Μάιο
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις