Πάνω από το 50% των δανειακών συμβάσεων, ως αιτήσεις, αφορούν μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τόνισε ο διοικητής της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού Ταμείου Ανάκαμψης του ΥΠΕΘΟ
“Οι εκταμιεύσεις, στις αρχές Μαΐου, έφτασαν τα 21,3 δισ. ευρώ και αυτό αντιστοιχεί σε ποσοστό απορρόφησης 59% του συνολικού πακέτου. Η Ελλάδα είναι η χώρα που πήρε το μεγαλύτερο ποσό, βάσει ΑΕΠ, και είμαστε στην 6η θέση ως ποσοστό απορρόφησης”. Αυτό δήλωσε ο διοικητής της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού Ταμείου Ανάκαμψης του υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Ορέστης Καβαλάκης, μιλώντας στο 13ο Συνέδριο Περιφερειακής Ανάπτυξης (RGC), που διοργανώνει η εφημερίδα “Πελοπόννησος” στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών, από τις 12 έως τις 14 Μαΐου.
Επιπρόσθετα, ο κ. Καβαλάκης τόνισε πως έχουν επιτευχθεί 139 ορόσημα και στόχοι, πάνω από 800 έργα έχουν εγκριθεί, με συνολική αξία 24,9 δισ. ευρώ, οι πληρωμές από το σκέλος επιχορηγήσεων έφτασαν σχεδόν τα 10 δισ. ευρώ. Όπως είπε: “Ο στόχος για το 2024 έχει επιτευχθεί για τις πληρωμές, ενώ για το 2025 είναι οι πληρωμές επιχορηγήσεων να φθάσουν τα 4,9 δισ. ευρώ”, συμπληρώνοντας πως ο στόχος είναι μεν φιλόδοξος, όμως αναμένεται επιτάχυνση λόγω εντατικής υλοποίησης. Στο δανειακό σκέλος έχουν υπογραφεί 435 συμβάσεις δανεισμού για έργα ύψους 16,15 δισ. ευρώ. Συνολικά από το Ταμείο Ανάκαμψης ήδη 16,4 δισ. ευρώ βρίσκουν τη θέση τους στην πραγματική οικονομία. Ως προς τη συνολική επίδραση του Ταμείου Ανάκαμψης οι πιο πρόσφατες εκτιμήσεις της Επιτροπής αναφέρουν ότι θα οδηγήσει σε 4,5% αύξηση του ΑΕΠ.
“Μέσα στην εβδομάδα κατατίθεται νέο σχέδιο, ενώ ετοιμάζονται το 6ο και 7ο αίτημα εκταμίευσης μέχρι το τέλος του έτους. Έχουμε 15 μήνες και πρέπει να κάνουμε το καλύτερο δυνατό”, συμπλήρωσε ο κ. Καβαλάκης.
Παράλληλα, εξήγησε πως πάνω από το 50% των δανειακών συμβάσεων, ως αιτήσεις, όχι ως ποσό, αφορούν μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ αναφερόμενος σε έργα ενταγμένα στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, μίλησε για την Αμφιλοχία με έργα 250 εκατ. ευρώ, το έργο “Πάτρα έξυπνη πόλη”, το πρόγραμμα προστασίας δασών, έργα στην Ολυμπία και τη Ναύπακτο, όπως και ότι 21 αγροτικές επιχειρήσεις της Περιφέρειας έχουν ενισχυθεί με 27 εκατ. ευρώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Σπάνιες γαίες: Η γεωπολιτική κλιμάκωση απογειώνει τις τιμές των μετοχών
- Ανοδος στην τιμή του χρυσού λόγω προσδοκιών για μείωση των επιτοκίων στις ΗΠΑ
- Αλλαγή ρότας (ξανά) από Τράμπ για Ουκρανία: Κάλεσε τον Ζελένσκι να αποδεχτεί τους όρους Πούτιν
- Kering: Πουλά 4,66 δισ. δολάρια τη μονάδα καλλυντικών της στην L’Oreal
- Ανοδος για τα ασιατικά χρηματιστήρια λόγω του Nikkei και του ΑΕΠ της Κίνας
- Alpha Ventures Capital Management ΑΚΕΣ: Έσοδα €90 χιλ., ζημιές €46,3 χιλ. το 2024
- ΕΝΦΙΑ 2026: Οι μεγάλοι κερδισμένοι – Ποιοι θα δουν μείωση στο εκκαθαριστικό
- Φοινικούντα: Προφυλακιστέοι οι δύο συλληφθέντες μετά από 16 ώρες απολογιών
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις