Προς το παρόν δεν υπάρχει καμία εξέλιξη για τη συνάντηση Πούτιν - Ζελένσκι
Μη επανδρωμένο ουκρανικό αροσκάφος εξερράγη και προκάλεσε ζημιά σε μετασχηματιστή, αλλά τα επίπεδα ραδιενέργειας ήταν «φυσιολογικά και δεν υπήρξαν θύματα», ανακοίνωσαν οι αρχές του πυρηνικού ηλεκτροπαραγωγικού σταθμού στην περιοχή Κουρσκ, την ώρα που η Ουκρανία με τουλάχιστον δέκα επιθέσεις μεγάλης εμβέλειας αυτόν τον μήνα «αναγκάζει ρωσικές εταιρείες να αγοράζουν επειγόντως πετρέλαιο από τη Λευκορωσία για να αντιμετωπίσουν τις εγχώριες ελλείψεις», όπως αναφέρει και το CNN. Το ρωσικό επιτελείο, ανακοίνωσε ότι έκλεισαν αεροδρόμια καθώς ουκρανικό drone αναχαιτίστηκε πάνω από τη Μόσχα.
Ukraine expands its campaign against the Russian oil and gas industry, hitting the strategic Novatek export terminal in Ust Luga on the Baltic Sea. pic.twitter.com/Bvu15JeDDJ
— Yaroslav Trofimov (@yarotrof) August 24, 2025
Η εκστρατεία κατά της ρωσικής βιομηχανίας πετρελαίου και φυσικού αερίου, έφτασε στη Βαλτική καθώς επλήγη ο στρατηγικός τερματικός σταθμός εξαγωγών Novatek – Ουστ Λούγκα, αναφέρουν ουκρανικές πηγές, ανήμερα της επετείου ανεξαρτησίας της χώρας από τη Σοβιετική Ένωση το 1991.
Νωρίτερα, μη επανδρωμένα ουκρανικά αεροσκάφη αναχαιτίζονταν πάνω από τη βιομηχανική περιοχή Σιζράν της νότιας Ρωσίας, σύμφωνα με ρωσικά μέσα ενημέρωσης που ανέφεραν ότι «οι μονάδες άμυνας κατέστρεψαν 95 ουκρανικά drones κατά τη διάρκεια της νύχτας».
«Πάγος» από τον Πούτιν – Πιέσεις από Ζελένσκι
Ο Τραμπ εξετάζει είτε το ενδεχόμενο να επιβάλει περαιτέρω οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία είτε την αποχώρηση από τις ειρηνευτικές συνομιλίες, σύμφωνα με τελευταία του δήλωση κατά την οποία απαθανατίστηκε να κρατά και φωτογραφία από τη συνάντηση με το Ρώσο πρόεδρο στην Αλάσκα, την οποία θα «στείλει πίσω», αφού την υπογράψει, όπως είπε.
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωνε την ίδια ώρα ότι «η ατζέντα για μια σύνοδο κορυφής Πούτιν – Ζελένσκι δεν είναι καθόλου έτοιμη», κατηγορώντας το Κίεβο ότι λέει «όχι σε όλα».
Όπως δήλωσε το Σάββατο, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, οι εγγυήσεις ασφαλείας αναμένεται να είναι έτοιμες το αμέσως επόμενο διάστημα, ήτοι σε λίγες ημέρες.
Σε ιστορικό υψηλό οι τιμές των καυσίμων στη Ρωσία
«Η δραματική αύξηση των ουκρανικών επιθέσεων σε ρωσικά διυλιστήρια πετρελαίου έχει εκτοξεύσει τις τιμές της βενζίνης στη Ρωσία σε ιστορικά υψηλά σύμφωνα με το CNN, που επισημαίνει ότι ελλείψεις βενζίνης αναφέρονται σε αρκετές ρωσικές περιοχές και στην προσαρτημένη Κριμαία.
Incendio ed esplosioni in uno stabilimento della Lukoil nell’hinterland di Mosca. pic.twitter.com/fgUlSMsmc5
— Lunacharsky (@silupescu) June 7, 2025
«Η στρατηγική φαίνεται να λειτουργεί», σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο που αναφέρει ότι τα διυλιστήρια που επλήγησαν αντιπροσωπεύουν περισσότερους από 44 εκατομμύρια τόνους προϊόντων ετησίως – περισσότερο από το 10% της δυναμικότητας της Ρωσίας – σύμφωνα με την υπηρεσία πληροφοριών της Ουκρανίας.
Μεταξύ των στόχων είναι το γιγαντιαίο διυλιστήριο Lukoil στο Βόλγκογκραντ, το μεγαλύτερο στη νότια Ρωσία. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας παραδέχτηκε τις ζημιές στο εργοστάσιο, το οποίο δέχθηκε νέα επίθεση στις 19 Αυγούστου.
Μεγάλο διυλιστήριο στο Σαράτοφ, επίσης στη νότια Ρωσία, δέχθηκε επίθεση νωρίτερα αυτόν τον μήνα.
Ο ουκρανικός στρατός ισχυρίστηκε αυτόν τον μήνα ότι οι επιθέσεις μεγάλης εμβέλειας φέτος έχουν προκαλέσει ζημιές ύψους 74 δισεκατομμυρίων δολαρίων , με σχεδόν το 40% των επιθέσεων να βρίσκονται σε απόσταση τουλάχιστον 500 χιλιομέτρων εντός της Ρωσίας. Σε έκθεση που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη, η υπηρεσία εξωτερικών πληροφοριών της Ουκρανίας ανέφερε ότι ρωσικές εταιρείες αγόραζαν επειγόντως πετρέλαιο από τη Λευκορωσία για να αντιμετωπίσουν τις εγχώριες ελλείψεις.
Η Ουκρανία προσπαθεί επίσης να εμποδίσει τις ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου. Την περασμένη εβδομάδα, τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη της έπληξαν τον αγωγό Ντρούζμπα που προμηθεύει ρωσικό πετρέλαιο στην Ουγγαρία και τη Σλοβακία – δύο χώρες της ΕΕ των οποίων οι κυβερνήσεις διατηρούν καλές σχέσεις με τη Μόσχα.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Αύξηση θερμοκρασιών εδάφους στις καμένες περιοχές της Αχαΐας
- Στο μνημόσυνο του εποχικού πυροσβέστη Ανδρέα Ανδρεάδη, η Κωνσταντοπούλου
- Απεβίωσε σε ηλικία 41 ετών η Αλεξάνδρα Νικολαΐδου
- Απεβίωσε ο δημοσιογράφος Δημήτρης Κωνσταντάρας
- Καρατομήσεις στρατηγού και άλλων αξιωματούχων που εκτίμησαν (λάθος) τις ζημιές από τις επιθέσεις στο Ιράν
- Αναστάτωση στις Ταχυδρομικές Υπηρεσίες: Οι ευρωπαϊκές εταιρείες αναστέλλουν τις αποστολές προς ΗΠΑ
- Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν επέβλεψε τη δοκιμή νέων αντιαεροπορικών πυραύλων
- Αντιδράσεις από την τοπική κοινωνία για το αίτημα της HEC στο λιμάνι της Ελευσίνας
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις