Ενέργεια

Ουγγαρία: Ο Δούρειος Ίππος της Κίνας στην ηλεκτροκίνηση

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ συμφώνησε με τον Βίκτωρ Όρμπαν να γίνει η Ουγγαρία κόμβος της πράσινης μετάβασης στον τομέα των αυτοκινήτων και μπαταριών

Με μία ανοιχτή επιστολή προς την Ουγγαρία ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ τα δίνει όλα στον Βικτωρ Όρμπαν, προκειμένου να κρατήσει τη χώρα κοντά του. Στην επιστολή ο Κινέζος πρόεδρος παρομοιάζει την φιλία μεταξύ των δύο χωρών τόσο γλυκιά και πλούσια όσο το κρασί ουγγαρέζικο κρασία «Tokaji».

Η Κίνα καθιστά πλέον την Ουγγαρία κυρίαρχο παίκτη στα ηλεκτρικά οχήματα.

«Βλέπουμε ο ένας τον άλλον ως εταίρο προτεραιότητας στη συνεργασία μας», έγραψε ο Σι, προσθέτοντας ότι «περάσαμε μαζί δυσκολίες και αψηφήσαμε μαζί πολιτικές εν μέσω ασταθών διεθνών καταστάσεων».

Η πολιτική ευθυγράμμιση αποφέρει οικονομικά οφέλη, καθώς η Κίνα πλημμυρίζει την Ουγγαρία με επενδύσεις, ειδικά σε ηλεκτρικά οχήματα και μπαταρίες.

Παρά το γεγονός ότι κυβερνά μια χώρα που είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης εδώ και 20 χρόνια, ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν ταυτίζεται συχνά με τον Σι παρά με τους εταίρους σην ΕΕ , καταγγέλλοντας την ευρωπαϊκή γραφειοκρατία, απορρίπτοντας τις μεταναστευτικές και κοινωνικές πολιτικές της.

Οι δύο ηγέτες αναμένεται να ανακοινώσουν ένα νέο κινεζικό εργοστάσιο ηλεκτροκίνητων οχημάτων της Great Wall Motor (GWM) στο Pécs. Ο κινεζικός γίγαντας ηλεκτρικών οχημάτων BYD έχει ήδη ανοίξει το πρώτο του ευρωπαϊκό εργοστάσιο στο Szeged, μια πόλη στα νότια της Ουγγαρίας, κοντά στα σύνορά της με τη Σερβία, επίσης σύμμαχο της Κίνας, που θα παράγει περίπου 200.000 αυτοκίνητα ετησίως.

Οι κινεζικές εταιρείες έχουν επενδύσει 16 δισ. ευρώ στην Ουγγαρία, καθιστώντας την Κίνα τον Νο. 1 επενδυτή της χώρας, δήλωσε ο Péter Szijjártó, υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας την περασμένη Τετάρτη.

Η CATL, ο μεγαλύτερος κατασκευαστής μπαταριών στον κόσμο, επένδυσε περισσότερα από 7 δισ. ευρώ σε ένα εργοστάσιο μπαταριών 100 gigawatt στο Debrecen.

«Το έργο Greenfield στην Ουγγαρία θα είναι ένα τεράστιο άλμα στην παγκόσμια επέκταση της CATL», δήλωσε ο ιδρυτής της εταιρείας Robin Zeng ανακοινώνοντας τη συμφωνία.

Η Κίνα και η Ουγγαρία αναμένεται να υπογράψουν περισσότερες από 16 νέες συμφωνίες συνεργασίας που καλύπτουν τα πάντα, από τα αυτοκίνητα μέχρι την πυρηνική ενέργεια, σύμφωνα με τον Szijjártó.

Η επίσκεψη του Σι Τζινπίνγκ ολοκληρώνεται την Παρασκευή 10 Μαΐου.

Η Κίνα βλέπει την Ουγγαρία ως σύμμαχο σε μια εποχή που πολλές άλλες χώρες της ΕΕ είναι επιφυλακτικές. Το Πεκίνο καθιστά την Ουγγαρία ως κόμβο παραγωγής αυτοκινήτων στην Ευρώπη που θα επιτρέψει στους παραγωγούς της να παρακάμψουν πιθανούς δασμούς της ΕΕ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να δημοσιοποιήσει τα αποτελέσματα της έρευνάς της κατά των επιδοτήσεων για τα κινεζικά EV και να επιβάλει νέους δασμούς στα οχήματα, το συντομότερο αυτό το καλοκαίρι.

Τα νέα εργοστάσια είναι μια πολιτική και οικονομική νίκη για τον Orbán στη σχέση του με τον Xi, αλλά αντιμετωπίζει εσωτερικές αντιδράσεις λόγω ανησυχιών ότι τα εργοστάσια θα μπορούσαν να μολύνουν τα αποθέματα νερού και να προκαλέσουν άλλα περιβαλλοντικά προβλήματα.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu