Διεθνή

Ούτε οι γερμανίδες γεννούν πολλά παιδιά – Σε χαμηλό 1Oετίας οι γεννήσεις

Σε συνδυασμό και με τη μείωση του αριθμού των γάμων επιδεινώνεεται η δημογραφική κατάσταση της χώρας με συνέπειες στην οικονομλιας της, που προς το παρόν παραμένει η μεγαλύτερη της Ευρώπης

Δεν είναι μόνο η Ελλάδα που οι γεννήσεις βαίνουν μειούμενες. Συμβαίνει και στις πιο πλούσιες χώρες της Ευρώπης. Στη Γερμανία για παράδειιγμα οι γεννήσεις έχουν φθάσει στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας δεκαετίας. Παράλληλα, ο αριθμός των γάμων πλησιάζει τα μεταπολεμικά χαμηλά επίπεδα, επιδεινώνοντας τις δημογραφικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.

Ειδικοί δηλώνουν ότι οι αδύναμες επιδόσεις της γερμανικής οικονομίας από τότε που ξέσπασε η πανδημία του κορωνοϊού, σε συνδυασμό με τις αυστηρότερες κρατικές δαπάνες συνέβαλαν στη μείωση του ποσοστού γεννήσεων της χώρας.

Τα 693.000 μωρά που γεννήθηκαν στη Γερμανία πέρυσι (2023) ήταν ο μικρότερος αριθμός από το 2013 και ισοδυναμούν με μείωση 6,2% σε σύκγριση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε την Πέμπτη η γερμανική στατιστική υπηρεσία Destatis.

Η πτώση των γεννήσεων, η γήρανση και η συρρίκνωση του εργατικού δυναμικού είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής σε όλη την Ευρώπη, καθώς επιβαρύνουν τα δημόσια οικονομικά και αποδυναμώνουν τους ήδη χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Η δυσκολία αντιμετώπισης της γήρανσης του πληθυσμού της Γερμανίας υπογραμμίστηκε και από τη μείωση κατά 7,6% στον αριθμό των γάμων στη χώρα, ο οποίος έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο από τότε που ξεκίνησαν να υπάρχουν στατιστικά δεδομένα δηλαδή το 1950 – εξαιρουμένου του 2021, όταν τα lockdown πανδημίας προκάλεσε την αναβολή πολλών γάμων.

Οι οικονομολόγοι έχουν προειδοποιήσει ότι εάν το ποσοστό γεννήσεων στη Γερμανία συνεχίσει να μειώνεται θα ασκήσει πτωτική πίεση στο εργατικό δυναμικό και στην οικονομική ανάπτυξη, ειδικά όταν η μεγάλη γενιά των «baby boomers» που γεννήθηκε κατά τη διάρκεια των δεκαετιών του 1950 και του 1960 συνταξιοδοτηθεί.

Το ποσοστό γονιμότητας της Γερμανίας – ο μέσος αριθμός παιδιών ανά γυναίκα – ήταν 1,46 το 2022, δηλαδή στα ίδια επίπεδα με το μέσο όρο της ΕΕ και πάνω από χώρες όπως η Ιταλία όπου μειώθηκε στο 1,2 πέρυσι.

Ο αριθμός είναι πολύ χαμηλότερος από το επίπεδο αντικατάστασης του 2.1. Ωστόσο, το ποσοστό γονιμότητας είναι χαμηλότερο μεταξύ των γυναικών με γερμανική υπηκοότητα, στο 1,36, από ό,τι για τους κατοίκους εξωτερικού που είναι στο 1,88.

Σύμφωνα με την στατιστική υπηρεσία, η μείωση του ποσοστού γεννήσεων στη Γερμανία ήταν μεγαλύτερη στο πρώην κομμουνιστικό ανατολικό τμήμα της χώρας. Οι γεννήσεις στα ανατολικά, εξαιρουμένου του Βερολίνου, μειώθηκαν 9,2% από το προηγούμενο έτος, ενώ μειώθηκαν 5,9%στα δυτικά.

Υπήρχε παρόμοιο μοτίβο στους γάμους, οι οποίοι μειώθηκαν 9% στην ανατολική Γερμανία και 7,4% στη δυτική.

Ο πληθυσμός της Γερμανίας παρέμεινε στάσιμος στα 83,2 εκατομμύρια άτομα το 2020 και το 2021 μετά την πανδημία του κορωνοϊού, αλλά άρχισε να αυξάνεται ξανά το 2022 λόγω της εισροής 1,1 εκατομμυρίων μεταναστών κυρίως από την Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή. Πέρυσι, η  Destatis υπολόγισε ότι ο γερμανικός πληθυσμός αυξήθηκε κατά 0,3% σε 84,7 εκατομμύρια.

Η υπηρεσία απασχόλησης έχει προειδοποιήσει ότι για να μην συρρικνωθεί το εργατικό δυναμικό, η χώρα πρέπει να προσελκύει 400.000 μετανάστες ετησίως. Η κυβέρνηση εισήγαγε νέα συστήματα θεωρήσεων που έχουν σχεδιαστεί για να προσελκύσουν περισσότερους ειδικευμένους εργαζομένους πέρυσι.

Ξεχωριστά στοιχεία από την Destatis την Πέμπτη έδειξαν ότι ο αριθμός των προσωρινών αδειών βίζας που χορηγήθηκαν σε άτομα από χώρες εκτός ΕΕ για να εργαστούν στη Γερμανία το 2023 έφτασε τις 68.000, υπερδιπλασιάζοντας το επίπεδο των αδειών του 2021.

Μια πρόσφατη μελέτη του συμβουλίου οικονομικών εμπειρογνωμόνων, που συμβουλεύει την κυβέρνηση, προειδοποίησε ότι η συρρίκνωση του εργατικού δυναμικού και η γήρανση του πληθυσμού θα προκαλούσαν επιβράδυνση της οικονομίας της Γερμανίας από τους μέσους ετήσιους ρυθμούς ανάπτυξης 1,4% την προηγούμενη δεκαετία σε μόλις 0,4%.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu