Θα επιβιώσουν οι πολύ μικροί και οι πολύ μεγάλοι γιατί έχουν αξηθεί σημαντικά τα κόστη και κυρίως η ενέργεια - Οι Έλληνες είναι προτελευταίοι στην κατανάλωση μπίρας στην Ευρώπη
Ο πολυπράγμων ζυθοποιός και επιχειρηματίας, ιδιοκτήτης της εταιρείας παραγωγής ζύθου ΒΑΠ από τη Ρόδο, Παντελής Κουγιός βρίσκεται στο τιμόνι της Ένωσης Ελλήνων Ζυθοποιών εδώ και μερικές εβδομάδες. Και δίνει το στίγμα για το όραμά του για τον κλάδο, εστιάζοντας στον εκσυγχρονισμό του νομοθετικού πλαισίου και στην προσπάθεια κατάργησης του ειδικού φόρου κατανάλωσης. Ο πόθος του ίδιου είναι η Ελλάδα να γίνει μία χώρα με brand name μπίρας ως προϊόν, έτσι ώστε «να αποτελεί ‘’ανάμνηση’’ που παίρνει μαζί του κάθε επισκέπτης», όπως χαρακτηριστικά δηλώνει στο Financial Report.
Σύμφωνα με τον νέο Πρόεδρο «το θέμα της ζυθοποιίας συνδέεται με το θέμα των νόμων, το γεγονός ότι ακόμα υπάρχει ένα παλαιό νομοθετικό πλαίσιο πρέπει σταδιακά να αλλάξει. Εχει περάσει ένας αιώνας από τότε και τα πράγματα πρέπει να γίνουν πιο ευέλικτα, να προσαρμοστούν στη σημερινή πραγματικότητα. Ήδη, από το προηγούμενο διοικητικό συμβούλιο διαπιστώνουμε ότι κάτι αρχίζει να αλλάζει, όμως, θέλουμε να προχωρήσουν ακόμα περισσότερα τα πράγματα στο νομικό πλαίσιο του κλάδου, για να διευκολυνθούν οι επιχειρηματίες. Προσπαθούμε πλέον να ευθυγραμμιστούμε με τους κανόνες που διέπουν την Ευρωπαϊκή Ένωση».
Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Κουγιός αναφέρθηκε και στον ειδικό φόρο κατανάλωσης στη μπίρα, επισημαίνοντας ότι «είναι ένα από τα θέματα που θα πρέπει γενικά να συζητηθεί με την πολιτεία, θεωρώ ότι οι ειδικοί φόροι είναι τροχοπέδη για την ανάπτυξη του κλάδου, που περιλαμβάνει κυρίως μικρές ζυθοποιίες».
Προτελευταίοι στην κατανάλωση στην Ευρώπη- Ενεργοβόρα η παραγωγή της μπίρας
Ο ίδιος τονίζει ότι το επιχειρείν της μπίρας είναι κάτι δύσκολο, καθώς εξαρτάται και από τον καιρό, τη στιγμή που η κατανάλωση στην ελληνική επικράτεια γενικά προέρχεται κυρίως από τον τουρισμό και ακολούθως από την εγχώρια αγορά. Ενδεικτικό είναι ότι οι Έλληνες, σε ό,τι αφορά την εγχώρια κατανάλωση, είναι προτελευταίοι στην Ευρώπη.
Μιλώντας συγκεκριμένα για το τρέχον έτος, ο κ. Κουγιός αναφέρει ότι «η χρονιά δεν θα είναι τόσο καλή λόγω καιρού. Ακόμα και τώρα που είμαστε τέλη Μαΐου σε πολλά νησιά πέφτουν βροχές, είναι κάτι που δεν μπορεί να ελεγχθεί».
Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι τα τελευταία χρόνια η κατάσταση έχει γίνει ακόμα πιο δυσχερής για τους επιχειρηματίες λόγω των ιδιαίτερα αυξημένων δαπανών: «Τα κόστη των επιχειρηματιών του κλάδου έχουν ανέβει πολύ τον τελευταίο καιρό, είναι πολύ ενεργοβόρα η παραγωγή της μπίρας. Πλέον, η ενέργεια αποτελεί γύρω στο 3-4% του συνολικού κόστους, δεν έχει καμία σχέση με τις τιμές τρία χρόνια πριν, ενώ και οι πρώτες ύλες επιβαρύνθηκαν κατά 12-13%. Σε όλα αυτά πρέπει να προσθέσουμε και το θέμα του πολέμου στην Ουκρανία, η οποία παρήγαγε το 40% της παραγωγής των δημητριακών και επηρέασε το χρηματιστήριο των τιμών των πρώτων υλών, ανεβάζοντάς τις αισθητά».
Ο κ. Κουγιός μιλά στο Financial Report και για τις τάσεις που υπάρχουν τα τελευταία χρόνια στη μπίρα όπως τη χωρίς αλκοόλ, αλλά και για το γεγονός ότι σημειώνονται μεταβολές στις χρόνια εδραιωμένες νοοτροπίες: « Ο Έλληνας έχει συνηθίσει την μπίρα του να την συνοδεύει με το φαγητό του. Αυτό σιγά σιγά βλέπουμε ότι αρχίζει να αλλάζει, έχει ξεκινήσει πλέον να την πίνει εκτός τραπεζιού και σε αυτό βοήθησαν οι διάφορες εναλλακτικές μπίρες από τις μικρές ζυθοποιίες» ενώ προσθέτει ότι υπάρχει μεγάλο περιθώριο ανάπτυξης στην μπίρα χωρίς αλκοόλ στη χώρα μας, παρότι είναι δύσκολη και ακριβή σαν παραγωγή, καθώς χρειάζεται εξειδικευμένα μηχανήματα.
Μικρό ποσοστό εξαγωγών – Επιβίωση με οριακά κέρδη
Παρά το ότι τα τελευταία χρόνια η πλειονότητα των εταιρειών τροφίμων και ποτών στρέφονται στην εξωστρέφεια, είναι οι ελάχιστες εξαγωγές: “Δεν είμαστε πολύ μπροστά σε αυτό το κομμάτι, γίνονται κάποιες προσπάθειες, είναι ακόμα πολύ μικρή η ζήτηση. Και αυτό ξεκινά από το ό,τι δεν έχουμε συνδυάσει τη χώρα μας με την παραγωγή της μπίρας, να ακουστεί ότι η Ελλάδα κάνει ικανή παραγωγή μπίρας. Σε αυτό το πλαίσιο γίνονται τα τελευταία χρόνια τα ”Ανοιχτά Ζυθοποιεία”, μια δράση η οποία στοχεύει σε αυτό το άνοιγμα που επιχειρούμε και πάει πολύ καλά“.
Το μέλλον για τον κλάδο της ελληνικής ζυθοποιίας προβλέπεται ενδιαφέρον και δύσκολο: “Έρχονται δύσκολα χρόνια και με δεδομένο ότι τα κόστη έχουν ανέβει πολύ, πιστεύω ότι θα επιβιώσουν οι πολύ μικροί και οι πολύ μεγάλοι”, σημειώνει ο κ. Κουγιός.
Σημαντική, πάντως, σε κάθε περίπτωση είναι η επίδραση του τουρισμού: «Ο τουρισμός επηρεάζει τον κλάδο θετικά, εκτιμάμε ότι θα είναι στα ίδια επίπεδα με τα περσινά, που ήταν μια καλή χρονιά. Το θέμα είναι, όμως, ότι ο τουρίστας του 2025 δεν είναι του βιοτικού επιπέδου που ήταν κάποτε, άρα και η κατανάλωση είναι μικρότερη γενικά. Το 2025 θα είναι μια δύσκολη χρονιά για τον κλάδο. Είναι δύσκολο το επιχειρείν της μπίρας γιατί είναι δυσχερές το κομμάτι της διανομής, είναι δύσκολη η συγκοινωνία, ανεβαίνει το κόστος μεταφοράς.
Όλα αυτά κάνουν δύσκολο το να πουληθεί μια μπίρα εκτός της περιοχής της. Η αλήθεια είναι ότι έχουν δοθεί κίνητρα από τους επενδυτικούς νόμους, έχουν αναπτυχθεί μικρά ζυθοποιεία, όμως τελικά μιλάμε για επιβίωση, όχι για κέρδη, τα κέρδη των επιχειρηματιών είναι οριακά».
Αισιόδοξος, ωστόσο, είναι ο Πρόεδρος της Ένωσης για την πορεία του Φεστιβάλ Μπίρας που έλαβε χώρα πριν μερικές ημέρα στο χώρο της Τεχνόπολης και όπως υπογραμμίζει «είχε πολύ μεγάλη επιτυχία, η δεύτερη χρονιά ήταν καλύτερη από την πρώτη. Αναμένουμε περισσότερες συμμετοχές και περισσότερο κόσμο του χρόνου. Είναι κάτι που γίνεται θεσμός».
Καταλήγει, δε, τονίζοντας ότι «αυτό που θέλουμε είναι να γίνει προορισμός ζύθου η Ελλάδα, να μπορέσουμε να παντρέψουμε την κουλτούρα, τη γαστρονομία και τον ελληνικό αέρα, να εντάξουμε τον κλάδο της μπίρας στους πιο δημοφιλείς, να αναδειχθεί ως τοπικό προιόν».
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Χρηματιστήριο: Πτώση για τον Γενικό Δείκτη στην 4η συνεδρίαση της εβδομάδας
- Αρειος Πάγος: Οι Ευρωπαίοι εισαγγελείς αρμόδιοι για ελέγχους στον ΟΠΕΚΕΠΕ
- Σαλάτας: Την περίοδο 2022 – 2023 διαλύθηκε ο ΟΠΕΚΕΠΕ
- Ο καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης, Κοσμάς Μαρινάκης δίνει διάλεξη (video)
- Performance Technologies: Από 10/06 η διανομή καθαρού μερίσματος 0,103 ευρώ ανά μετοχή
- Ανοδικές τάσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
- ΚΕΕΕ: Ζητά στήριξη των ΜμΕ από την κυβέρνηση με ευνοϊκό επιχειρηματικό περιβάλλον
- Ουκρανία: Δηλώνει έτοιμη, υπό όρους, για νέες απευθείας συνομιλίες με τη Μόσχα
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις