Διεθνή

«Πάγος» στις εξαργυρώσεις μεριδίων από fund της UBS

Financialreport.gr

“Πάγος” στις εξαργυρώσεις του real estate fund Euroinvest, που επενδύει σε ακίνητα

Η UBS προχώρησε σε μια κίνηση που επιβεβαιώνει ότι η πίεση στην ευρωπαϊκή αγορά ακινήτων δεν έχει εκτονωθεί. Ανέστειλε τις εξαργυρώσεις μεριδίων του ανοιχτού αμοιβαίου κεφαλαίου ακινήτων UBS (D) Euroinvest Immobilien, επικαλούμενη έλλειψη επαρκούς ρευστότητας για να καλύψει τα αιτήματα επενδυτών. Σύμφωνα με την ανακοίνωση που φιλοξενείται στην επίσημη σελίδα της, η απόφαση τέθηκε σε ισχύ στις 25 Μαρτίου 2026, ενώ το Reuters αναφέρει ότι το «πάγωμα» μπορεί να φτάσει έως και τα τρία χρόνια.

Το fund, με έδρα τη Γερμανία, διαχειριζόταν περιουσιακά στοιχεία ύψους περίπου 406,8 εκατ. ευρώ στο τέλος Φεβρουαρίου 2026.
Κατά το Reuters, η UBS αιτιολόγησε την απόφαση λέγοντας ότι, στο σημερινό δυσμενές περιβάλλον, τα ρευστά διαθέσιμα του οχήματος δεν επαρκούν για να καλύψουν τις αιτήσεις εξαγοράς χωρίς να θιγούν τα συμφέροντα του συνόλου των επενδυτών.

Η κίνηση έχει ιδιαίτερη σημασία επειδή τα ανοιχτά funds ακινήτων βασίζονται στην υπόσχεση ότι ο επενδυτής μπορεί να αποχωρήσει υπό συγκεκριμένους όρους, παρότι το υποκείμενο ενεργητικό, δηλαδή τα ακίνητα είναι σχετικά ρευστοποιήσιμο.

Όταν αυξάνονται τα αιτήματα εξαγοράς, ο διαχειριστής βρίσκεται μπροστά στο γνωστό δίλημμα. Είτε πουλά περιουσιακά στοιχεία υπό πίεση, είτε βάζει «φρένο» στις εξαργυρώσεις για να αποφύγει αναγκαστικές πωλήσεις. Στην περίπτωση της UBS, επελέγη η δεύτερη λύση.

Εδώ η ανακοίνωση: Euroinvest-suspension-march-2026

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu