Πρόσωπα

Palse: Βιομηχανία σνακ από όσπρια από δύο πρώην στελέχη πολυεθνικών Nestle, Philip Morris

Αριστερά ο Βασίλης Καραλής και δεξιά ο Αργύρης Καραπατάκης

O Βασίλης Καραλής και ο Αργύρης Καραπατάκης με βιώματα από αγροτικές εργασίες, σπουδές στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, πολύτιμη εμπειρία από τις δύο πολυεθνικές και πάθος για δημιουργία έκαναν ένα όραμα πραγματικότητα

Μια σχετικά νέα επιχειρηματική κίνηση σε μία παρθένα αγορά στην Ελλάδα στον κλάδο των τροφίμων και ειδών σνακ συνιστά αυτή των συντελεστών της εταιρείας Palse, μιας αναπτυσσόμενης βιομηχανικής μονάδας στην περιοχή των Αχαρνών που ξεκίνησε το 2022, βασιζόμενη σε μια πολύ απλή ιδέα: Την κατεργασία οσπρίων όπως αρακά, κουκιά και ρεβύθια, με υγιεινό τρόπο, έτσι ώστε να μετατραπούν σε υγιεινά σνακ με πολύ λίγες θερμίδες.

Πρόκειται για μία δραστηριότητα παραγωγής σνακ από εναλλακτικά υλικά μεσογειακής διατροφής πέρα από τα γνωστά, καλαμπόκι, αλεύρι και τυρί, η οποία γίνεται τα τελευταία χρόνια δημοφιλής διεθνώς. Έτσι, προσφέρεται για εξαγωγές από την Ελλάδα δεδομένου ότι μεγάλα σούπερ μάρκετ σε Ευρώπη και ΗΠΑ ενδιαφέρονται για προϊόντα υγιεινών σνακ ιδιωτικής ετικέτας ή με τη δική τους επωνυμία, προκειμένου να ανοίξουν διαθέσουν περισσότερα και καλύτερα προϊόντα στους καταναλωτές.

Οι συντελεστές 

Ιθύνοντες νόες πίσω από την συγκεκριμένη ιδέα είναι δύο πρώην στελέχη μεγάλων εταιρειών: O Βασίλης Καραλής, πρώην στέλεχος της εταιρείας Nestle για 14 χρόνια στην κατηγορία του καφέ, καθώς και ο Αργύρης Καραπατάκης, πρώην στέλεχος, επί 14 έτη, σε μια ακόμα πολυεθνική εταιρεία, τη Philip Morris.

Οι δύο τους, συναντήθηκαν για πρώτη φορά στο μεταπτυχιακό τους στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και μετά από χρόνια και πολλή συζήτηση αποφάσισαν να αφήσουν τις δουλειές τους στις δύο μεγάλες εταιρείες και να ξεκινήσουν το δικό τους επαγγελματικό εγχείρημα, με στόχο όχι μόνο την αγορά της Ελλάδας, αλλά και του εξωτερικού.

Τα προϊόντα 

Στην παρούσα φάση, διατίθενται προς πώληση έξι κωδικοί, σε αλμυρή και γλυκιά γεύση, σνακ τα οποία φτιάχνονται κυρίως από την επεξεργασία αρακά, κουκιών, ρεβυθιών και καλαμποκιού, αναμεμιγμένα με διάφορα μπαχαρικά όπως πάπρικα, σουσάμι και θαλασσινό αλάτι. Στη γλυκιά τους εκδοχή δεν χρησιμοποιείται ζάχαρη, αλλά γλυκαντικά όπως μέλι και μαύρη σοκολάτα.
Yπενθυμίζεται ότι στην Ελλάδα υπάρχει άλλη μια εταιρεία, η Unismacκ από το Κιλκίς, η οποία έχει ξεκινήσει, ήδη, την πορεία της από το 2008 και πλέον έχει επεκταθεί σε ΗΠΑ και Μεγάλη Βρετανία, εγκαινιάζοντας, μάλιστα, και εργοστάσιο στο Μίσιγκαν στα τέλη του 2022.

Από τις στελεχιακές θέσεις στον επιχειρηματικό στίβο

Οι δύο νέοι επιχειρηματίες Βασίλης Καραλής και ο Αργύρης Καραπατάκης, σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτουν στην ιστοσελίδα της Palse αναφέρουν ότι γνωρίστηκαν στη διάρκεια των σπουδών τους στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και συναντήθηκαν ξανά στην Ελβετία. Ο ένας από τη Μακεδονία, ο άλλος από την Αχαΐα, με κοινό χαρακτηριστικό τα παιδικά βιώματα από γεωργικές εργασίες αλλά και το πάθος για δημιουργία και αναζήτηση του καινούργιου. «Οι πρώτες συζητήσεις ξεκίνησαν το 2020 με όραμα να μετατρέψουμε τα όσπρια σε ακαταμάχητα snacks και να προσφέρουμε στον τόπο μας. Δύο χρόνια μετά γεννήθηκε η Palse», αναφέρουν οι δύο συντελεστές του εγχειρήματος.

Μετά τις πρώτες συζητήσεις και τις αναζητήσεις πρώτων υλών από παραγωγούς στην Ευρώπη, η εταιρεία ξεκίνησε τη δραστηριοποίησή της το Μάιο του 2022. Τα πρώτα προϊόντα διατέθηκαν τον Οκτώβριο της ίδιας χρονιάς.

Πολύ γρήγορα η εταιρεία εισέρχεται σε φάση έντονης ανάπτυξης. Σε αυτή τη χρονική στιγμή τα προϊόντα Palse βρίσκονται σε κάποια από τα μεγάλα σούπερ μάρκετ στην Ελλάδα όπως Σκλαβενίτης, Κρητικός, Θανόπουλος, Market In, The Mart κλπ, ενώ μπορεί κάποιος να τα παραγγείλει online και από ηλεκτρονικά σούπερ μάρκετ όπως το e-fresh.gr.

Από τον περασμένο Απρίλιο, προϊόντα διατίθενται και στην Κύπρο , μέσω επίσημου συνεργάτη της εταιρείας Palse στη συγκεκριμένη χώρα, ενώ αυτόν τον καιρό γίνονται προσπάθειες για εξαγωγές σε αγορές, όπως οι ΗΠΑ και η Γερμανία.

Αλλη σημαντική είδηση για την πορεία της Palse είναι και η τοποθέτηση των προϊόντων της εταιρείας υγιεινών σνακ στην ηλεκτρονική πλατφόρμα Amazon.uk.
Σύμφωνα με πηγές από την εταιρεία,  μέσα στο 2024 θα ξεκινήσει να δίνει το παρών και σε εκθέσεις τροφίμων, προκειμένου να αναπτύξει περαιτέρω το δίκτυο των συνεργατών της στο εξωτερικό.

Από τις πιο πρόσφατες, εξάλλου, συνεργασίες της Palse είναι αυτές στα ΟΚ Markets, αλλά και σε καταστήματα στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, προκειμένου το σνακ να αποκτήσει και οπαδούς από το εξωτερικό.

Επόμενο βήμα είναι, πέρα από την εξάπλωση σε όλες τις ελληνικές αλυσίδες σούπερ μάρκετ, η είσοδος στη μικρή λιανική, σε περίπτερα κλπ, αλλά βεβαίως η περαιτέρω διείσυση σε αγορές του εξωτερικού.

Βασίλης Καραλής: Ικανοποίηση και θέληση για την επόμενη ημέρα 

«Είμαστε ήδη στα περισσότερα σούπερ μάρκετ της χώρας, αν και σε περιορισμένο, ακόμα αριθμό καταστημάτων, ενώ από τις αρχές της χρονιάς, αναμένουμε συμφωνίες και με κάποιες ακόμα μεγάλες αλυσίδες λιανικής. Έναν χρόνο και κάτι μετά την επίσημη έναρξη της διανομής των ειδών της εταιρείας μας είμαστε ικανοποιημένοι από αυτό το πρώτο χρονικό διάστημα λειτουργίας και μέσα στο 2024 θεωρούμε ότι θα αναπτυχθούμε ακόμα περισσότερο» αναφέρει ο κ. Καραλής, προσθέτοντας ότι, «ήδη, πιλοτικά αυτό τον καιρό έχουν γίνει συνεργασίες και με τη μικρή λιανική, κυρίως deli και όχι ευρείας κατανάλωσης, προκειμένου να δούμε πώς θα πάει και αυτή η αγορά» τονίζεται από τον συνιδρυτή της εταιρείας Βασίλη Καραλή.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu