Πρόσωπα

Παναγιώτης Ξανθόπουλος – Sunlight Group: “Να ανακτήσουμε και να ανακυκλώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα υλικά μπαταριών”

Ο Παναγιώτης Ξανθόπουλος,  Ειδικός Ανακύκλωσης της Sunlight Group

Το ανακυκλώμενο προϊόν είναι ένα επιπλέον προϊόν το οποίο θα επιφέρει και επιπλέον κέρδος

Τη  συμβολή της ανάκτησης και της ανακύκλωσης όσο το δυνατόν περισσότερων υλικών από τις χρησιμοποιημένες μπαταρίες στη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων αλλά και γενικότερα στην οικονομία της Ευρώπης, τόνισε ο Παναγιώτης Ξανθόπουλος,  Ειδικός Ανακύκλωσης της Sunlight Group, σε συνέντευξη που έδωσε στο Financial Report.

«Πέρα από τα μέταλλα τα οποία είναι χρήσιμα για την οικονομία της ΕΕ υπάρχουν κι άλλες, μη μεταλλικές φάσεις, οι οποίες πολλές φορές, ενώ έχουν αναπτυχθεί σε εργαστηριακό επίπεδο, δεν έχουν γίνει scale up στη βιομηχανία. Ο γραφίτης, για παράδειγμα, είναι ένα κρίσιμο υλικό για την οικονομία της ΕΕ, γιατί εισάγεται από εξωτερικές οικονομίες και κυρίως από την Κίνα.

Η ανάκτηση των πρώτων υλών έχει να κάνει και με τη διεργασία του να κάνεις την επιχείρησή σου όσο το δυνατόν περισσότερο ενεργειακά βιώσιμη, γιατί το ανακυκλώμενο προϊόν είναι ένα επιπλέον προϊόν το οποίο θα σου επιφέρει και επιπλέον κέρδος».

Ο Δρ. Παναγιώτης Ξανθόπουλος είναι εμπειρογνώμονας ανακύκλωσης στο Li-R&D της Sunlight Group Energy Storage Systems SA και είναι υπεύθυνος για την ανάπτυξη μιας βιώσιμης μεταλλουργικής τεχνολογίας για την ανακύκλωση σκραπ LFP σε πιλοτική κλίμακα, η οποία θα ανοίξει το δρόμο προς την εμπορευματοποίηση.

Η μονάδα ανακύκλωσής της Sunlight ιδρύθηκε το 2014 στην Κομοτηνή και πρόκειται για μία από τις πιο προηγμένες μονάδες ανακύκλωσης μπαταριών μολύβδου-οξέος στην Ευρώπη, η οποία έχει πιστοποιηθεί από το Σύστημα Οικολογικής Διαχείρισης και Ελέγχου της ΕΕ (EMAS). Βρίσκεται επίσης στην κορυφή των σχετικών αυτόνομων εγκαταστάσεων, ως ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς δευτερογενούς μολύβδου στην Ευρώπη.

Το εργοστάσιο προμηθεύει το βιομηχανικό συγκρότημα της Sunlight Group στην Ξάνθη, καλύπτοντας περισσότερο από το 50% των παραγωγικών αναγκών του σε πρώτη ύλη μολύβδου, μειώνοντας σημαντικά τη χρήση φυσικών πόρων και ενισχύοντας την εφοδιαστική μας αλυσίδα.

Πρόσφατα η Sunlight Group ανακοίνωσε την έναρξη υλοποίησης του καινοτόμου έργου ανακύκλωσης μπαταριών λιθίου ReLiFe. Το έργο αναπτύχθηκε στο πλαίσιο συνεργασίας με εταίρους κι έλαβε χρηματοδότηση περίπου €3,6 εκατ. από τον οργανισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης EIT RawMaterials, ενώ οι εταίροι του ReLiFe συνεισφέρουν επίσης με €1,5 εκατ. σε ίδια κεφάλαια. Πρωταρχικός στόχος του έργου είναι η δημιουργία πιλοτικής μονάδας με δυναμικότητα ανακύκλωσης 500 τόνων μπαταριών λιθίου ετησίως στις παραγωγικές εγκαταστάσεις της Sunlight Group στην Ξάνθη. Η πιλοτική μονάδα θα είναι η πρώτη του είδους της στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και μία από τις ελάχιστες παγκοσμίως.

Όπως μας είπε ο κ. Ξανθόπουλος το νέο εργοστάσιο ανακύκλωσης λιθίου θα ξεκινήσει τη λειτουργία του εντός του 2024.

Ο κ. Παναγιώτης Ξανθόπουλος έδωσε τη συνέντευξη στο financial report στο περιθώριο της εκδήλωσης “8th Greek Raw Materials Community Dialogue”, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 9 Νοεμβρίου, από το Περιφερειακό Κέντρο Ελλάδος για τις Ορυκτές Πρώτες Ύλες του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας & Τεχνολογίας – EITRawMaterialsHub – RegionalCenter Greece, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Συνέντευξη – Δημοσιογραφική Επιμέλεια: Πέπη Οικονομάκη

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu