Πολιτική

Παναγιωτόπουλος: 100 εκατ. ευρώ ετησίως μας στοίχιζε η ένταση με τους Τούρκους στο Αιγαίο

Τι είπε ο πρώην υπουργός Αμυνας για τις παραβιάσεις

«Σχεδόν 100.000.000 ευρώ ετησίως μας στοίχιζε η ένταση με τους Τούρκους στο Αιγαίο» τόνισε ο πρώην υπουργός Αμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος. Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας και ερωτηθείς έπειτα ποιο είναι το οικονομικό κόστος σε καθημερινή βάση-μιας και το έχει ζήσει στο παρελθόν ως υπουργός-όλης αυτής της έντασης με τους Τούρκους στο Αιγαίο, ο κ. Παναγιωτόπουλος σημείωσε «υπολογίζαμε τότε, στο peak περίπου της κρίσης, όταν κάθε μέρα είχαμε δεκάδες παραβιάσεις και αρκετές υπερπτήσεις, σε αρκετές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, το κόστος δηλαδή της ετοιμότητας από ελληνικής πλευράς. Το είχαμε λοιπόν, υπολογίσει τότε περίπου στα 100.000.000 ευρώ σε καύσιμα, όχι σε καθημερινή βάση αλλά ετησίως. Με άλλα λόγια, 100.000.000 ευρώ μας στοίχιζε περίπου το να διατηρούμε αυτά τα αεροσκάφη σε ετοιμότητα, τους πιλότους, τα πληρώματα κτλ».

Αναφορικά τέλος με τις ευρωεκλογές, ο κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος ανέφερε «όντως ο στόχος της Νέας Δημοκρατίας αυτή τη στιγμή είναι να προσεγγίσει, να πλησιάσει, να ξεπεράσει ακόμα το ποσοστό στις προηγούμενες ευρωεκλογές, δηλαδή το 33%. Το 33% αν το φτάσεις, είναι νομίζω μια ικανοποιητική επίδοση ή πέριξ του 33%. Αυτό άλλωστε το έχει θέσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός ως στόχο και καλά έκανε. Από εκεί και πέρα θέλει δουλειά, γιατί ζητούμενο είναι να προσεγγίσουμε τον κόσμο έξω. Αυτό το νόημα έχουν και οι πολλαπλές επαναλαμβανόμενες επισκέψεις όλων των μελών της κυβέρνησης ανά την επικράτεια, προκειμένου να εξηγήσουν και να παρουσιάσουν στην κοινωνία και το κυβερνητικό έργο που έχει συντελεστεί (…). Το χαρακτηριστικό των ευρωεκλογών είναι ότι δεν αλλάζει η κυβέρνηση ανεξαρτήτως αποτελέσματος, ανάλογα με το αποτέλεσμα. Εμείς αυτό που λέμε είναι ότι επειδή, όπως σας είπα ζούμε σε ένα περιβάλλον μεγάλης αυξανόμενης αστάθειας, το επίδικο είναι η σταθερότητα. Έχει γίνει μια προσπάθεια, έχει φέρει κάποια αποτελέσματα. Σε άλλα πεδία υπάρχει περιθώριο για βελτίωση, ασφαλώς, αλλά η προσπάθεια αυτή δεν πρέπει να διακινδυνεύσει».

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε στην αρχή της συνομιλίας του με το δημοσιογράφο «είναι καλύτερο το κλίμα, εμφανώς έχει βελτιωθεί και στο πεδίο αλλά αποτυπώθηκε και αυτό και στη συνάντηση των δύο ηγετών. Ασφαλώς το ότι υπάρχει και διατηρείται η προσωπική επαφή μεταξύ των ηγετών είναι θετικό και αυτό απ’ ότι καταλαβαίνω αναμένεται να συνεχιστεί με επαφές κατά τακτά διαστήματα. Έχω λοιπόν, την πεποίθηση ότι οι ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας είναι πάντα καλό πράγμα, ακόμα περισσότερο σε εποχές έντασης. Τώρα δεν υπάρχει αυτή η ένταση στις διμερείς σχέσεις, αλλά εν πάση περιπτώσει η επαφή κάνει καλό. Η στάση και των δύο ήταν αναμενόμενη και ήταν και πολύ προσεκτικοί και οι δύο ηγέτες. Είδα ότι έμφαση δεν δόθηκε περίπου στα σημεία αιχμής στις διμερείς σχέσεις. Δεν το επιδίωξε καμία πλευρά».

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu