Με εξαίρεση την ασυναγώνιστη Νορβηγία, η Ελλάδα συμπληρώνει την πρώτη δεκάδα
Πάνω από τον Ευρωπαϊκό Μέσο Όρο το μερίδιο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) της Ελλάδας στην κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος για το 2023, σύμφωνα με τη Eurostat, που κατατάσσουν την Ελλάδα στην 11η θέση μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ.
Η Ελλάδα με ποσοστό 48.2% μεριδίου των ΑΠΕ στην κατανάλωση της ηλεκτρικής της ενέργειας, ξεπερνάει σχεδόν κατά 3% τον Ευρωπαϊκό Μέσο Όρο, ο οποίος διαμορφώνεται στο 45.2%, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η Eurostat την Παρασκευή (21 Φεβρουαρίου) για τα ποσοστά μεριδίου ενέργειας από ΑΠΕ στην ακαθάριστη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας.
Η Ελλάδα, όπως παρατηρεί το Financial Report, θα μπορούσε να βρίσκεται στην πρώτη δεκάδα αν εξαιρεθεί η ασυναγώνιστη Νορβηγία, η οποία σημειώνει πλεόνασμα στην κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος από ΑΠΕ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, αφού καταγράφει ποσοστό της τάξεως του 116%.
Σημαντικό όμως είναι ότι η Ελλάδα ότι αφήνει πίσω της μεγάλες οικονομίες της ΕΕ όπως η Ολλανδία (46%), η Ιταλία (38%), το Βέλγιο (31%), η Γαλλία (29%).
Στην πρώτη δεκάδα, με εξαίρεση τη Νορβηγία, καταγράφονται η Αυστρία με 87,8% (κυρίως υδροηλεκτρική ενέργεια), η Σουηδία με 87,5% (κυρίως υδροηλεκτρική και αιολική ενέργεια) και η Δανία με 79,4% (κυρίως αιολική ενέργεια). Μερίδιο σε ΑΠΕ άνω του 50% καταγράφηκαν επίσης στην Πορτογαλία (63,0%), την Κροατία (58,8%), την Ισπανία (56,9%), τη Λετονία (54,3%) και τη Φινλανδία (52,4%).
Στο άλλο άκρο της κλίμακας, το μερίδιο της ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ήταν λιγότερο από 20% στη Μάλτα (10,7%), την Τσεχία (16,4%), το Λουξεμβούργο (18,0%) και την Ουγγαρία (19,5%).
Μαριάνθη Πελεκανάκη
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Ευρώπη Holdings: Αυξημένα έσοδα στα 18,786 εκατ. ευρώ το α΄εξάμηνο
- Lamda Development: Στα 128 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη το α΄εξάμηνο
- Χρηματιστήριο: Νέες απώλειες 0,69% και κάτω από τις 1.020 μονάδες – Βουτιά 8,11% από Credia Bank
- Premia Properties: Πώληση ιδίων μετοχών 2,1 εκατ. ευρώ στην Airtours Resort Ownership Espana
- Κλειστή η οδός Αθηνάς για όλα τα οχήματα 20 και 21 Σεπτεμβρίου
- Φθινόπωρο περικοπών και απολύσεων σε Ford και Bosch
- Η Κεντρική Τράπεζα του Καναδά μείωσε τα επιτόκια στο 2,5% υπό το βάρος των δασμών Τραμπ
- Reuters: Η κυβέρνηση Τραμπ ενέκρινε την πρώτη βοήθεια σε όπλα για την Ουκρανία
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις