O πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, απέρριψε την ιδέα ότι τα πακέτα κρατικής στήριξης που μοίρασε η ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι ο βασικός λόγος για την άνοδο του πληθωρισμού.
Σε ομιλία του στο Κογκρέσο, ο Πάουελ ενώ αναγνώρισε ότι η δημοσιονομική τόνωση ήταν ένας παράγοντας πίσω από τον υψηλό πληθωρισμό, υποστήριξε «ότι ένα μεγάλο μέρος των αυξήσεων στις τιμές που είδατε οφειλόταν στο ότι η προσφορά δεν μπορούσε να καλύψει τη ζήτηση».
Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ έχει σκαρφαλώσει σε υψηλό 40 ετών, με τις πιέσεις στις τιμές να εντείνονται τους τελευταίους μήνες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Η Fed είχε υιοθετήσει για μήνες τη θέση ότι ο πληθωρισμός είναι «παροδικός», αλλά ο Πάουελ παραδέχτηκε την Πέμπτη ότι εκ των υστέρων φαίνεται ότι η κεντρική τράπεζα υποτίμησε τον πληθωρισμό.
Όπως μεταδίδει το AFP, ο ίδιος επανέλαβε ότι η δέσμευση της Fed στη μείωση του πληθωρισμού στο 2% είναι «απεριόριστη», αλλά προειδοποίησε ότι η κεντρική τράπεζα δεν διαθέτει «εργαλεία ακριβείας» και αναγνώρισε ότι υπάρχει κίνδυνος ύφεσης.
Τόνισε ωστόσο ότι δεν είναι αναπόφευκτη. «Δεν πιστεύω ότι μια ύφεση είναι αναπόφευκτη» υπογράμμισε.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- ΑΑΔΕ: Πληρωμές 2,23 δισ. ευρώ σε αγρότες το 2026 – Το χρονοδιάγραμμα ανά μήνα
- Η METRO εγκαινίασε στη Λευκωσία το νέο κατάστημα BEST VALUE
- Πόθεν έσχες Παύλου Γερουλάνου: Δηλωθέντα €568.876, επενδυτικός λογαριασμός $1,15 εκατ. και συμμετοχή στη Bluefuture Α.Ε.
- Πόθεν έσχες Όλγας Γεροβασίλη: Εισοδήματα €373.630 αλλά χαμηλές καταθέσεις €25.002 και δάνειο €159.387
- Το Daybreak της OpenAI φέρνει επανάσταση στην κυβερνοασφάλεια
- Πόθεν έσχες Γιώργου Γεραπετρίτη: Εισόδημα €81.759, ασφαλιστικά επενδυτικά προϊόντα €109.295 και καταθέσεις €94.830
- ΕΤΑΔ: Σύμβαση 8,73 εκατ. ευρώ με την Alphadelta Constructions για αναβάθμιση των Σπηλαίων Διρού
- Η Apple φρεσκάρει το iPhone με την έλευση του iOS 26.5
προτεινόμενη πηγή στην Google
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








