Πρόσωπα

Παραιτήθηκε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Θεοκλής Ζαούτης την ώρα που ο θεσσαλικός κάμπος έχει γίνει υγειονομική «βόμβα» – Η κόντρα με την Αγαπηδάκη

Ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, Θεοκλής Ζαούτης

Η παραίτησή του έγινε δεκτή από υπ. Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης - Στη θέση του ο Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Οι φήμες που ήθελαν τον πρόεδρο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) Θεοκλή Ζαούτη να έχει υποβάλει την παραίτησή του, την ώρα που ο θεσσαλικός κάμπος έχει γίνει υγειονομική «βόμβα», από τις μολυσματικές ασθένειες, επιβαιόθηκαν και ο κ. Ζαούτης είναι πλέον παρελθόν για τον ΕΟΔΥ.

Ο Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, είναι ο νέος πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), μετά την παραίτηση του κ. Ζαούτη.

Ο κ. Ζαούτης υπέβαλε την παραίτησή του η οποία έγινε δεκτή από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας και τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.  Είχε αναλάβει πρόεδρος του ΕΟΔΥ στις 5 Οκτωβρίου του 2021, κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού, αντικαθιστώντας τον Παναγιώτη Αρκουμανέα.

Εντός της ημέρας αναμένεται η επίσημη ανακοίνωση των μελών του Δ.Σ. του ΕΟΔΥ, καθώς η παραίτησή του έρχεται σε μια περίοδο που γίνονται διοικητικές αλλαγές στον οργανισμό. Πρόσφατα εξάλλου είχε ανακοινωθεί ότι ανέλαβε χρέη διευθύνοντα συμβούλου στον ΕΟΔΥ, ο καθηγητής Εντατικής Θεραπείας, Στέλιος Ορφανός.

Η παραίτηση έρχεται λίγες μέρες μετά τον διορισμό του Στυλιανού Ορφανού στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου στον Οργανισμό.

Άλλωστε με την κακοκαιρία Daniel και τις τραγικές συνθήκες στη Θεσσαλία ο τέως πλέον πρόεδρος του ΕΟΔΥ απουσίαζε καθώς δεν εκλήθη από την αρμόδια αναπληρώτρια υπουργό Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη να συμβάλει στην αντιμετώπιση των προβλημάτων δημόσιας υγείας.

Ήδη πάντως τα τελευταία 24ωρα οι φήμες οργίαζαν στον ΕΟΔΥ ότι η Ειρήνη Αγαπηδάκη αλλά και γενικότερα η κυβέρνηση ετοίμαζε να εκδώσει το ΦΕΚ διορισμού του νέου Προέδρου Χρήστου Χατζηχριστοδούλου, ο οποίος και ανέλαβε τον συντονισμό των ελέγχων στις πληγείσες περιοχές.

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Χατζηχριστοδούλου με την ανάληψη του έργου στη Θεσσαλία, ανέλαβε ουσιαστικά και τη θέση του νέου Προέδρου του ΕΟΔΥ.

Δρομολογημένη παραιτηση

Δρομολογημένη ήταν η αντικατάσταση του Προέδρου του EODY Θεοκλή Ζαούτη υποστηρίζουν κυβερνητικές πηγές. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες από την πρώτη στιγμή οι σχέσεις του Θεοκλή Ζαούτη με την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη δεν ήταν οι καλύτερες.

Αίσθηση είχε προκαλέσει το γεγονός ότι ο κ. Ζαούτης δεν ήταν παρών στις περιοχές που επλήγησαν από την κακοκαιρία με τον ίδιο να μιλάει για παραγκωνισμό του και την πλευρά του υπουργείου Υγείας να απαντά ότι ο πρώην πρόεδρος του ΕΟΔΥ ήταν τον περισσότερο καιρό εκτός Ελλάδος.

Μάλιστα, είχε προηγηθεί πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση του Υπουργείου Υγείας με αλλαγές στη δομή του οργανισμού.

Επίσης, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη βρίσκεται από την πρώτη στιγμή στο πεδίο με το νέο Πρόεδρο Χρήστο Χατζηχριστοδούλου, Καθηγητή Υγιεινής και Επιδημιολογίας στην Ιατρική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ο οποίος προΐστατο μέχρι πρότινος του Εργαστηρίου Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Μάλιστα , το Εργαστήριο αυτό αποτελεί και Περιφερειακό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας του ΕΟΔΥ και έχει προσωπικό του ΕΟΔΥ επί μονίμου βάσεως στο εργαστήριο.

Το όνομά του κ. Ζαούτη είχε ακουστεί πολλές φορές στο Μέγαρο Μαξίμου, αφού και στο παρελθόν είχε ζητηθεί η απομάκρυνσή του.

Ωστόσο, αυτή καθυστερούσε λόγω και των στενών επαφών και συνεργασιών που είχε ο απερχόμενος πρόεδρος του ΕΟΔΥ με το ίδρυμα Νιάρχος με το οποίο άλλωστε συνεργαζόταν μέσω του φορέα Cleo που είχε δημιουργήσει για την αντιμετώπιση των λοιμώξεων

Τέλος από την κυβέρνηση επισημαίνουν, ότι «η αναπληρώτρια Υπουργός Ειρήνη Αγαπηδάκη συνεργάζεται τόσο με τον κ. Χατζηχριστοδούλου όσο και με τους επικεφαλείς του εργαστηρίου, αλλά και τις Κινητές Ομάδες του ΕΟΔΥ που συνδράμουν στο έργο της επιδημιολογικής επιτήρησης στην περιοχή. Ο κ.Ζαούτης δήλωσε παραίτηση λίγες ώρες πριν από την δημοσίευση του σχετικού ΦΕΚ, που θα γίνει σήμερα».

Ελλάδα

close menu