Δημοσίευμα των Financial Times αναφέρει ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν μπορεί να πετύχει μεγάλο αριθμό συμφωνιών μέχρι τις 9 Ιουλίου και εστιάζει σε συγκεκριμένες χώρες και συγκεκριμένες συμφωνίες, αλλά όλα ακόμα παραμένουν ρευστά
Περιορισμένες συμφωνίες για τους δασμούς και επιλεκτικά με κάποιες χώρες, φαίνεται να επιδιώκει η αμερικανική κυβέρνηση ελάχιστες ημέρες πριν εκπνεύσει το τελεσίγραφο Τραμπ στις 9 Ιουλίου. Σύμφωνα με άρθρο των Financial Times, το οποίο επικαλείται αξιωματούχους του Ντόναλντ Τραμπ για θέματα εμπορίου χαμηλώνουν τον πήχη των φιλοδοξιών τους για ολοκληρωμένες αμοιβαίες συμφωνίες με ξένες χώρες, επιδιώκοντας πιο εστιασμένες συμφωνίες για να αποτρέψουν την επικείμενη επαναφορά των αμερικανικών δασμών.
Οπως είναι γνωστό ο Τραμπ έχει δεσμευτεί να επιβάλει εκ νέου αυστηρότερους δασμούς μετά τις 9 Ιουλίου εάν δεν έχει συμφωνήσει με κάποιες χώρες μεταξύ αυτών και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Στις 9 Ιουλίου λήγει το χρονικό διάστημα των 90 ημερών που είχε δώσει ο Τραμπ σε όλες τις πλευρές για α επέλθουν αμοιβαίες συμφωνίες, δίχως την κατά βούληση επιβολή δασμών.
Αρχικά ο Λευκός Οίκος είχε υποσχεθεί 90 εμπορικές συμφωνίες κατά τη διάρκεια αυτής της 90ήμερης περιόδου χάριτος, αλλά κάτι τέτοιο δεν φαίνεται επιτεύξιμο.
Οι χώρες που θα συμφωνήσουν σε αυτές τις πιο περιορισμένες συμφωνίες θα γλιτώσουν τους αυστηρότερους αμοιβαίους δασμούς, αλλά θα παραμείνουν με έναν υφιστάμενο δασμό 10%, ενώ συνεχίζονται οι συνομιλίες για πιο ακανθώδη ζητήματα, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.
Οι συνομιλίες παραμένουν περίπλοκες και, παράλληλα με την πιο στενή προσέγγιση στις συμφωνίες, η κυβέρνηση εξετάζει και πάλι το ενδεχόμενο επιβολής δασμών σε κρίσιμους τομείς.
Η διπλή αυτή προσέγγιση, που περιλαμβάνει την απειλή νέων δασμών παράλληλα με το άνοιγμα σε συμφωνίες, υπογραμμίζει τη δυσκολία που αντιμετωπίζουν οι διαπραγματευτές με τον Τραμπ.
Την περασμένη εβδομάδα, ο Νπρόεδρος των ΗΠΑ, ανακοίνωσε ότι θα τερματίσει τις εμπορικές συνομιλίες με τον Καναδά, ωθώντας την Οτάβα να ακυρώσει αμέσως έναν φόρο που επέβαλε στις αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας.
Μέχρι στιγμής οι ΗΠΑ έχουν καταλήξει σε εμπορική συμφωνία μόνο με το Ηνωμένο Βασίλειο και έχουν υπογράψει μια προσωρινή εκεχειρία με την Κίνα.
Το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ είχε ήδη ξεκινήσει έρευνες εθνικής ασφάλειας – έρευνες του Άρθρου 232 – για αγαθά όπως χαλκός, ξυλεία, εξαρτήματα αεροδιαστημικής, φαρμακευτικά προϊόντα, τσιπς και κρίσιμα ορυκτά.
Αρκετές χώρες που βρίσκονται σε σοβαρές εμπορικές συνομιλίες με τις ΗΠΑ έχουν ζητήσει αποδέσμευση από τους υφιστάμενους δασμούς σε συγκεκριμένους κλάδους όπως 25% στα αυτοκίνητα και τα εξαρτήματά τους και 50% στον χάλυβα και το αλουμίνιο.
Η εμπορική συμφωνία των ΗΠΑ με το Ηνωμένο Βασίλειο προβλέπει μια περιορισμένη ποσόστωση χαμηλότερων δασμών για τα βρετανικά αυτοκίνητα και δεσμεύεται να διαπραγματευτεί άλλες εξαιρέσεις για τα φαρμακευτικά προϊόντα. Το Ηνωμένο Βασίλειο κέρδισε επίσης χαμηλότερους δασμούς σε χάλυβα και εξαρτήματα αεροδιαστημικής.
Τη Δευτέρα, ο υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ άφησε να εννοηθεί ότι οι ΗΠΑ επικεντρώνονται κυρίως στους αμοιβαίους δασμούς και θα αφήσουν τους τομεακούς δασμούς για αργότερα.
«Το Άρθρο 232 χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να εφαρμοστεί, οπότε θα δούμε τι θα συμβεί με αυτά», είπε σε συνέντευξή του στο Bloomberg TV.
Δεν είναι επίσης σαφές πώς ο Τραμπ θα ορίσει τυχόν νέους δασμολογικούς συντελεστές σε χώρες που δεν συμφωνήσουν πριν από την προθεσμία της 9ης Ιουλίου.
Τη Δευτέρα, η γραμματέας Τύπου του Λευκού Οίκου, Καρολίν Λίβιτ, δήλωσε ότι ο Τραμπ συναντήθηκε με την εμπορική του ομάδα για να καθορίσει τους δασμολογικούς συντελεστές για «πολλές από αυτές τις χώρες, εάν δεν προσέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με καλή πίστη».
Ο πρόεδρος αργότερα υπαινίχθηκε στον λογαριασμό του στο Truth Social ότι στην Ιαπωνία θα επιβαλλόταν νέος δασμολογικός συντελεστής, παρά τις εβδομάδες εμπορικών διαπραγματεύσεων μεταξύ τους.
«Για να δείξω στους ανθρώπους πόσο κακομαθημένες έχουν γίνει οι χώρες σε σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, και τρέφω μεγάλο σεβασμό για την Ιαπωνία, δεν δέχονται το ΡΥΖΙ μας, κι όμως έχουν τεράστια έλλειψη ρυζιού», έγραψε ο Τραμπ.
«Με άλλα λόγια, θα τους στείλουμε απλώς μια επιστολή και θα χαρούμε να τους έχουμε ως Εμπορικό Συνεργάτη για πολλά χρόνια ακόμα.»
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Ερωτήσεις και απαντήσεις για τη νομοθετική ρύθμιση σχετικά με τους οικισμούς
- Vodafone:: Μέσω δορυφόρων θα βελτιώσει την αποδοτικότητα των κεραιών κινητής τηλεφωνίας
- Eurobank: Ανακοίνωσε τη δημιουργία Κέντρου Φροντίδας και κατοικιών για ΑμεΑ στην Κύπρο
- Ιταλία: Χαμηλό 15ετίας για το spread του 10ετούς ομολόγου
- Πολωνία: Προσωρινοί έλεγχοι από τις 07/07 στα σύνορα με τη Γερμανία και τη Λιθουανία
- Ινδία: Τουλάχιστον 36 νεκροί από έκρηξη σε εργοστάσιο με χημικά προϊόντα
- XPENG: Ρεκόρ πωλήσεων Smart EV και διεθνής επέκταση στο πρώτο 6μηνο του 2025
- H Euroleague ολοκλήρωσε την πολυετή συνεργασία με την Turkish Airlines
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις