Λόγω αδυναμίας κρατικών φορέων - Γιατί το κράτος εκτός από μπαταχτσής είναι και ανοργάνωτος γραφειοκράτης
Με απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης, Τάκη Θεοδωρικάκου παρατείνεται η προθεσμίας διεξαγωγής των Γενικών Συνελεύσεων των νομικών προσώπων του φαρμακευτικού κλάδου για το έτος 2025, κατά 50 ημερολογιακές ημέρες.
Ο υπουργός αποδέχτηκε αίτημα του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) και της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ).
Το αίτημα των φορέων της φαρμακοβιομηχανίας βασίζεται στην αδυναμία οριστικοποίησης των οικονομικών καταστάσεων εντός των καθορισμένων προθεσμιών, εξαιτίας της καθυστέρησης έκδοσης των σημειωμάτων clawback για τη νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη του 2024.
Με τη σχετική ρύθμιση, παρατείνονται αναλόγως και όλες οι προθεσμίες που συνδέονται με την υποβολή των πρακτικών συνελεύσεων και των εγκεκριμένων οικονομικών καταστάσεων στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (Γ.Ε.ΜΗ.).
Αυτό σημαίνει ότι οι οικονομικές καταστάσεις των εταιρειών του 2024, οι οποίες θα έπρεπε να δημοσιευτούν έως και 30 Σεπτεμβρίου 2025 μπορούν να δημοσιευθούν έως 19 Νοεμβρίου 2025.
Γενικοί όροι και παρατάσεις
Καταληκτική ημερομηνία για ανάρτηση των ετήσιων οικονομικών καταστάσεων Α.Ε. στο Γ.Ε.ΜΗ. είναι εντός 20 ημερών από την έγκρισή τους από την Τακτική Γενική Συνέλευση (άρθρο 149 ν. 4548/2018). Η Τακτική Γ.Σ. πρέπει να συνέλθει το αργότερο έως τη 10η ημέρα του 9ου μήνα μετά το τέλος της χρήσης (άρθρο 119 ν. 4548/2018).
Άρα, για χρήση που λήγει 31/12, απώτατη ημερομηνία Γ.Σ. είναι 10 Σεπτεμβρίου και, συνεπώς, η καταληκτική ημερομηνία δημοσίευσης στο Γ.Ε.ΜΗ. είναι η 30ή Σεπτεμβρίου (20 ημέρες μετά), εκτός αν δοθεί ειδική παράταση, όπως έγινε στη συγκεκριμένη περίπτωση για τις φαρμακευτικές εταιρείες.
Επίσης το 2024 για τις οικονομικές καταστάσεις του 2023 δόθηκε παράταση 50 ημερών για όλες τις εταιρείες: Γ.Σ. έως 30 Οκτωβρίου 2024 και ανάρτηση στο Γ.Ε.ΜΗ. έως 19 Νοεμβρίου 2024.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Πιερρακάκης στα 20χρονα του Bruegel: «Χρειαζόμαστε μια ενιαία αγορά όχι 27 εκδοχές της»
- Ευρωπαϊκές αγορές: Μεικτά πρόσημα μετά τα αμετάβλητα επιτόκια της ΕΚΤ
- Εργαζόμενοι ΕΛΤΑ για κλείσιμο καταστημάτων: Εφαρμόζεται «σχέδιο Αρμαγεδδώνας»
- Placement για το 3,7% των μετοχών της HelleniQ Energy
- CrediaBank: Παραιτήθηκε από το ΔΣ η Δέσποινα Δοξάκη
- Τέμπη: Ξανά διακοπή στη δίκη με τα βίντεο της εμπορικής αμαξοστοιχίας
- CPI: Υποχώρηση εσόδων και ζημιογόνο αποτέλεσμα – Σε εξέλιξη εταιρικός μετασχηματισμός
- Lamda Development: Δημόσια προσφορά για ομολογιακό δάνειο μέχρι 500 εκατ. ευρώ
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








