Μεταξύ των προτάσεων περιλαμβάνονται η στενότερη διασύνδεση δήμων-σχολείων
Στο ετήσιο τακτικό συνέδριο της ΚΕΔΕ στην Αλεξανδρούπολη, το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΙΤΑ) παρουσίασε μελέτη για τη νεανική και εφηβική παραβατικότητα, αναδεικνύοντας την ισχυρή επιθυμία των πολιτών για πιο ενεργό ρόλο των δήμων στην πρόληψη και αντιμετώπιση του φαινομένου. Η σύγχρονη παραβατικότητα χαρακτηρίζεται από μείωση των ορίων ηλικίας, αυξημένη συμμετοχή κοριτσιών και επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές επιθετικότητας, βίας, κλοπών και χρήσης ουσιών και αλκοόλ. Οι ειδικοί μιλούν για ένα πολυπαραγοντικό φαινόμενο, στο οποίο καθοριστικό ρόλο παίζουν η οικογένεια, το σχολείο και τα κοινωνικά δίκτυα.
Η έρευνα δείχνει ότι το 78,4% του γενικού πληθυσμού και το 77,2% των νέων 16–24 ετών θεωρούν πως οι δήμοι μπορούν να έχουν κρίσιμο ρόλο στον περιορισμό και την πρόληψη της νεανικής παραβατικότητας. Παρ’ όλα αυτά, οι πολίτες διαπιστώνουν άγνοια για τις σχετικές δημοτικές υπηρεσίες, έλλειψη δομών πρόληψης και υποστήριξης, αλλά και τυπική –και όχι ουσιαστική– συνεργασία με τα σχολεία.
Μεταξύ των προτάσεων των συμμετεχόντων περιλαμβάνονται η ίδρυση σχολών γονέων, η συστηματική παρουσία ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών σε σχολεία και δήμους, η δημιουργία κοινοτικών χώρων δημιουργικής απασχόλησης και η στενότερη διασύνδεση δήμων-σχολείων. Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θέτουν το ζήτημα της ανεπάρκειας πόρων, δομών και θεσμικών αρμοδιοτήτων, παρότι οι περισσότεροι δήμοι διαθέτουν ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Κίμπερλι Γκιλφόιλ: Μετά το LNG, μας πουλάει Μελάνια
- Πετρέλαιο: Ο ΟΠΕΚ+ συμφώνησε στο «πάγωμα» της παραγωγής τον Μάρτιο παρά τις υψηλές τιμές του Brent
- Σούπερ μάρκετ: Σε ιστορικά υψηλά με 4 στα 10 η επιλογή προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας λόγω ακρίβειας
- Καμία αύξηση στα τιμολόγια της ΔΕΗ το Φεβρουάριο, σταθερό το πράσινο τιμολόγιο και μείωση στο κίτρινο
- Παπασταύρου: Από σήμερα (1/2) το πορτοκαλί τιμολόγιο ρεύματος για τις επιχειρήσεις
- AstraZeneca: Ο φαρμακευτικός κολοσσός εισάγεται τη Δευτέρα (2/2) στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης
- Bloomberg: Νέος κίνδυνος για την πορεία του πληθωρισμού από το ράλι του ευρώ – Οι κινήσεις της ΕΚΤ
- Όταν η Τεχνητή Νοημοσύνη πιάνει δουλειά στον ελληνικό τουρισμό
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








