Ο Ναπολέων φορούσε τα καπέλα του στο πλάι για να διασφαλίζει ότι ήταν διακριτός στο πεδίο της μάχης
Ένα δίκοπο καπέλο που φορούσε ο Ναπολέων Βοναπάρτης κατά τη διάρκεια της βασιλείας του πωλήθηκε στο ποσό-ρεκόρ των 1,932 εκατ. ευρώ σε δημοπρασία στο Παρίσι. Το μαύρο δίκερο καπέλο είχε αρχικά εκτιμηθεί στα 600.000-800.000 ευρώ, αλλά η τελική τιμή ξεπέρασε κατά πολύ τις εκτιμήσεις του οίκου δημοπρασιών Osenat από τη Γαλλία. Το ποσό που δόθηκε ήταν πιο ψηλό και από 1,884 εκατ. ευρώ που καταβλήθηκαν για ένα άλλο καπέλο του Ναπολέοντα το 2014, το οποίο πωλήθηκε από τον οίκο δημοπρασιών Drouot.
Η δημοπρασία πραγματοποιήθηκε λίγες μέρες πριν από την κυκλοφορία μιας βιογραφικής ταινίας μεγάλου προϋπολογισμού αφιερωμένη στον Ναπολέοντα, με πρωταγωνιστή τον Χοακίν Φίνιξ. «Το καπέλο από μόνο του αντιπροσωπεύει την εικόνα του αυτοκράτορα», είπε ο υπεύθυνος δημοπρασίας Jean-Pierre Osenat στο Γαλλικό Πρακτορείο τον Οκτώβριο.
Ο Ναπολέων φορούσε τα καπέλα του στο πλάι για να διασφαλίζει ότι ήταν διακριτός στο πεδίο της μάχης – και έτσι δημιούργησε ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα σήματα στην ιστορία, το οποίο έχει διαρκέσει από τον θάνατό του πριν από περισσότερα από 200 χρόνια.
Το καπέλο είναι ένα από τα 20, που έχουν απομείνει από τα 120, που πιστεύεται ότι είχε ο Γάλλος αυτοκράτορας κατά τη διάρκεια της ζωής του. Αυτό το καπέλο φορούσε ο Ναπολέων «περίπου στα μισά του δρόμου της Αυτοκρατορίας», σύμφωνα με τον Βέλγο συγγραφέα Yves Moerman, ο οποίος κατέγραψε τα καπέλα του Γάλλου αυτοκράτορα το 2007.
Αυτή τη φορά, το καπέλο που πωλήθηκε ήταν μέρος της συλλογής του Jean-Louis Noisiez, του ιδρυτή του γαλλικού ομίλου καθαρισμού, υγιεινής και συναφών υπηρεσιών GSF, ο οποίος πέθανε το 2022.
Το δίκερο κατασκευάστηκε από τον Pierre-Quentin-Joseph Baillon, τον γουνοποιό του αυτοκράτορα από το 1806. Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο Ναπολέων πρόσθεσε το cockade, ενώ βρισκόταν στη Μεσόγειο, επιστρέφοντας από το νησί Έλβα την 1η Μαρτίου του 1815.
Το καπέλο παρέμεινε στην οικογένεια μέχρι τα τέλη του 19ου αιώνα, όταν πωλήθηκε σε διάφορους συλλέκτες. Εκτέθηκε στο Musée de l’Emperi στην κοινότητα Salon-de-Provence μεταξύ 1967 και 2002.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Μελίντα Φρεντς Γκέιτς για Έπσταϊν: «Είμαι τόσο χαρούμενη που είμαι μακριά από όλη αυτή τη λάσπη»
- Εγκαίνια κέντρου καινοτομίας στα Ιωάννινα
- Η Texas Instruments εξαγοράζει τη Silicon Labs με 7,5 δισ. δολ.
- Η Airbus που αυξάνει την παραγωγή στρατιωτικών αεροσκαφών
- Επανεκκίνηση σχέσεων Τουρκίας, Αιγύπτου με φόντο Λιβύη, Γάζα και Ανατολική Μεσόγειο
- Δικαστική απόφαση ακυρώνει τη σύμβαση CK Hutchison με Παναμά για τα λιμάνια
- Πως τα Ατομα με Αναπηρία θα απαλλαγούν από τα τέλη κυκλοφορίας
- Ιμάμογλου: Η εισαγγελία ζητεί 20 έτη κάθειρξης για «πολιτική κατασκοπεία»
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








