Η Ελλάδα κατατάσσεται δεύτερη στον πληθωρισμό τροφίμων και η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων είναι δεύτερη από το τέλος στην ΕΕ
Τα «μόνιμα» μέτρα της κυβέρνησης για την πάταξη της ακρίβειας που εφαρμόστηκαν από την 1η Μαρτίου δεν αποδίδουν. Για έναν ακόμα μήνα, τον Απρίλιο, η αύξηση του γενικού πληθωρισμού ξεπέρασε το 3% ενώ σε μηνιαία βάση ο πληθωρισμός αυξήθηκε κατά 0,5%, με την αθροιστική επιβάρυνση των καταναλωτών από μήνα σε μήνα να είναι πλέον δυσβάσταχτη», αναφέρει ανακοίνωση του Τομέα Οικονομικών ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής για τον πληθωρισμό Απριλίου.
Αναλυτικά:
«Οι εξαγγελίες του κ. Σκρέκα για μειώσεις στο ράφι των σούπερ μάρκετ σε κατηγορίες προϊόντων ευρείας κατανάλωσης, όπως τα γενικά καθαριστικά προϊόντα, έπεσαν στο κενό.
Με βάση την ΕΛΣΤΑΤ, οι μηνιαίες ανατιμήσεις στην ομάδα Διαρκή αγαθά-Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες κυμάνθηκαν στο 0,4%, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα είδη καθαρισμού και συντήρησης κατοικίας. Η ραγδαία άνοδος, δε, της τιμής της βενζίνης τις ημέρες των εορτών του Πάσχα -που ξεπέρασε τα 2 ευρώ/λίτρο- οδήγησε στην κατά 1,1% μηνιαία αύξηση στην κατηγορία Μεταφορές.
Επιπλέον, οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν κατά 5,4% σε ετήσια βάση, από 5,3% τον Μάρτιο. Δραματικές είναι οι αυξήσεις που σημειώθηκαν σε βασικές κατηγορίες τροφίμων, όπως στο ελαιόλαδο (63,7%), στα φρούτα (11,6%), στα ψάρια (10,6%) και στο ρύζι (8,5%), ενώ κατά 12,5% αυξήθηκαν οι τιμές των μεταλλικών νερών – αναψυκτικών και χυμών τροφίμων.
Σύμφωνα, δε, με στοιχεία της Eurostat για τον Απρίλιο, η Ελλάδα κατατάσσεται δεύτερη στον πληθωρισμό τροφίμων ακολουθώντας τη Μάλτα, αν και η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων είναι δεύτερη από το τέλος στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής με τις προτάσεις που έχει καταθέσει από την αρχή της κρίσης έχει ως πρώτιστη πολιτική προτεραιότητα την προστασία του διαθέσιμου εισοδήματος των πιο ευάλωτων συμπολιτών μας και της μεσαίας τάξης, που πλήττονται από τον ανεξέλεγκτο πληθωρισμό απληστίας, ο οποίος φέρει την ευγενική χορηγία της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη».
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Τράπεζες: Τι αλλάζει στις συναλλαγές στα ATM από Δευτέρα
- Μακρόν σε Ζελένσκι: «Το μέλλον της Ουκρανίας δεν μπορεί να αποφασιστεί χωρίς τους Ουκρανούς»
- Σιγκαπούρη: Με υψηλές τιμές, χωρίς παραλίες, αλλά αυξάνει τα έσοδα από τουρισμό
- Ηλεία: Μεγάλη αναζωπύρωση στην περιοχή Χελιδόνι
- Φάμελλος: Ο κ. Μητσοτάκης δεν μπορεί να συγκαλύψει ότι λειτουργεί ως ουρά των Νετανιάχου – Τραμπ
- Η Ελλάδα έστειλε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα – Η ανάρτηση Μητσοτάκη
- Φιντάν από Αίγυπτο: Οι μουσουλμανικές χώρες να εναντιωθούν στο σχέδιο του Ισραήλ
- Financial Times: «Πράσινο φως» στην Nvidia για εξαγωγές τσιπ στην Κίνα
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις