Η Ελλάδα κατατάσσεται δεύτερη στον πληθωρισμό τροφίμων και η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων είναι δεύτερη από το τέλος στην ΕΕ
Τα «μόνιμα» μέτρα της κυβέρνησης για την πάταξη της ακρίβειας που εφαρμόστηκαν από την 1η Μαρτίου δεν αποδίδουν. Για έναν ακόμα μήνα, τον Απρίλιο, η αύξηση του γενικού πληθωρισμού ξεπέρασε το 3% ενώ σε μηνιαία βάση ο πληθωρισμός αυξήθηκε κατά 0,5%, με την αθροιστική επιβάρυνση των καταναλωτών από μήνα σε μήνα να είναι πλέον δυσβάσταχτη», αναφέρει ανακοίνωση του Τομέα Οικονομικών ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής για τον πληθωρισμό Απριλίου.
Αναλυτικά:
«Οι εξαγγελίες του κ. Σκρέκα για μειώσεις στο ράφι των σούπερ μάρκετ σε κατηγορίες προϊόντων ευρείας κατανάλωσης, όπως τα γενικά καθαριστικά προϊόντα, έπεσαν στο κενό.
Με βάση την ΕΛΣΤΑΤ, οι μηνιαίες ανατιμήσεις στην ομάδα Διαρκή αγαθά-Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες κυμάνθηκαν στο 0,4%, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα είδη καθαρισμού και συντήρησης κατοικίας. Η ραγδαία άνοδος, δε, της τιμής της βενζίνης τις ημέρες των εορτών του Πάσχα -που ξεπέρασε τα 2 ευρώ/λίτρο- οδήγησε στην κατά 1,1% μηνιαία αύξηση στην κατηγορία Μεταφορές.
Επιπλέον, οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν κατά 5,4% σε ετήσια βάση, από 5,3% τον Μάρτιο. Δραματικές είναι οι αυξήσεις που σημειώθηκαν σε βασικές κατηγορίες τροφίμων, όπως στο ελαιόλαδο (63,7%), στα φρούτα (11,6%), στα ψάρια (10,6%) και στο ρύζι (8,5%), ενώ κατά 12,5% αυξήθηκαν οι τιμές των μεταλλικών νερών – αναψυκτικών και χυμών τροφίμων.
Σύμφωνα, δε, με στοιχεία της Eurostat για τον Απρίλιο, η Ελλάδα κατατάσσεται δεύτερη στον πληθωρισμό τροφίμων ακολουθώντας τη Μάλτα, αν και η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων είναι δεύτερη από το τέλος στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής με τις προτάσεις που έχει καταθέσει από την αρχή της κρίσης έχει ως πρώτιστη πολιτική προτεραιότητα την προστασία του διαθέσιμου εισοδήματος των πιο ευάλωτων συμπολιτών μας και της μεσαίας τάξης, που πλήττονται από τον ανεξέλεγκτο πληθωρισμό απληστίας, ο οποίος φέρει την ευγενική χορηγία της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη».
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Wall Street: Κλείσιμο με άνοδο λόγω αισιοδοξίας με την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης
- Πόθεν έσχες Στέφανου Κασσελάκη: Εισοδήματα από επενδυτικές κινήσεις 3,87 εκατ. δολ. και δάνεια 1,58 εκατ. δολ.
- Πόθεν έσχες Βαγγέλη Μεϊμαράκη: Δηλωθέν εισόδημα 289.678 ευρώ, καταθέσεις 1,41 εκατ. ευρώ και οφειλές 227.593 ευρώ
- Πόθεν έσχες Γεωργίας Μαρτίνου: Ίσως η πιο ευκατάστατη πολιτικός με εισοδήματα, 110 ακίνητα και εταιρείες εκατομμυρίων
- Πόθεν έσχες Γιάννη Μανιάτη: Εισοδήματα 206.665 ευρώ, επενδύσεις 136.273 ευρώ και καταθέσεις 176.162 ευρώ
- Πόθεν έσχες Ανδρέα Λοβέρδου: Εισοδήματα 75.897 ευρώ, καταθέσεις 17.104 ευρώ και δανειακές υποχρεώσεις 188.170 ευρώ
- Y/KNOT INVEST A.E. - Ανακοίνωση ρυθμιζόμενης πληροφορίας του Ν. 3556/2007 (Γνωστοποίηση συναλλαγών)
- Πόθεν έσχες Πέτρου Κόκκαλη: Eισοδήματα 290.761 ευρώ, επενδύσεις 908.427 ευρώ, 23 ακίνητα, σκάφος και επιχειρήσεις
προτεινόμενη πηγή στην Google
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








