Πολιτική

Μισές αλήθειες από Πατέλη για το χαμηλό ΑΕΠ της Ελλάδας: Φταίει η 4ετία του ΣΥΡΙΖΑ

Ο σύμβουλος του Πρωθυπουργού ξέχασε ότι η χώρα κήρυξε στάση πληρωμών και έχασε το 25% του ΑΕΠ, θυμήθηκε μόνο ότι μείναμε στάσιμοι επί ΣΥΡΙΖΑ και ότι η Ευρώπη πήγε μπροστά εκείνη την περίοδο

Τη μισή αλήθεια είπε ο σύμβουλος του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης απαντώντας στο ερώτημα γιατί η Ελλάδα είναι η δεύτερη φτωχότερη χώρα στην ΕΕ μετά τη Βουλγαρία.

Όπως αναφέρει «το γράφημα των Financial Times που προκάλεσε αυτή τη συζητήση δείχνει το κατά κεφαλήν του ΑΕΠ σε διάφορες χωρες της ΕΕ. Να δούμε τι έγινε και πού πάμε. Την περίοδο της κρίσης η Ελλάδα βίωσε μια πτώση του ΑΕΠ κατά 30 μονάδες και εκτοξεύτηκε η ανεργία. Η πραγματικά χαμένη 4ετια ήταν όμως το 2015-2019 όταν μείναμε στάσιμοι ενώ η Ευρώπη πήγε μπροστά».

«Από το 2019 το ΑΕΠ έχει αυξηθεί σωρρευτικά κατά πάνω από 7 μονάδες, ποσοστό υπερδιπλάσιο του μέσου όρου της ΕΕ που είναι στο 3%. Πέρυσι, το 2023, η Ελλάδα είχε την υψηλότερη ανάπτυξη στο κατά κεφαλήν ΑΕΠ από κάθε χώρα της ΕΕ» συνεχίζει ο κ. Πατέλης.

«Τι σημαίνουν αυτά: Η χώρα έμεινε πολύ πίσω κατά την κρίση ενώ τα τελευταία χρόνια τα πράγματα βελτιώνονται σιγά-σιγά. Όμως τα προβλήματα παραμένουν μεγάλα και έχουμε πολλές μάχες να δώσουμε. Παραμένει ο στόχος της σύγκλισης με την ΕΕ και για να τον πετύχουμε πρέπει να έχουμε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης για πολλά χρόνια που σημαίνει επενδύσεις, μεταρρυθμίσεις και αυξήσεις μισθών» καταλήγει στο βίντεο ο Αλέξης Πατέλης.

O  Αλέξης Πατέλης είπε βέβαια τη μισή αλήθεια, αυτή που τον συμφέρει. Ξέχασε να πει ότι η Ελλάδα έχασε το 25% του ΑΕΠ της την περίοδο 2010-2015, όταν η χώρα κήρυξε στάση πληρωμών και αναγκάστηκε να υπερ-δανεστεί, φορολογώντας στη συνέχεια τους πάντες και τα πάντα εξέλιξη που έφερε αποπληθωρισμό και τεράστια πτώση της οικονομικής δραστηριότητας και του ΑΕΠ.

Ο κ. Πατέλης ως οικονομολόγος δεν πρέπει να έχει επιλεκτική μνήμη αλλά φαίνεται ότι κόλλησε το μικρόβιο της πολιτικής, αυτό που κάνει τους πολιτικούς να υποτιμούν την νοημοσύνη των συμπολιτών τους.

@alexdunujlc

Εχουμε πολυ δρομο μπροστα μας #οικονομια #ευρωπη #ευρωπαικηενωση #ελλαδα #greece #eu #αναπτυξη #οικονομικα #μητσοτακης #κυβερνηση #fyp #financialtimes #κριση

♬ original sound – Alex Patelis

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu