Μπρεντ και WTI σημείωσαν άλμα άνω του 3% νωρίτερα το πρωί, στα 81,40 και 78,40 δολάρια αντίστοιχα
Οι τιμές του πετρελαίου σημείωσαν άλμα τη Δευτέρα στο υψηλότερο επίπεδό τους από τον Ιανουάριο, καθώς η κίνηση των Ηνωμένων Πολιτειών το Σαββατοκύριακο να συμπράξουν με το Ισραήλ στην επίθεση κατά των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν αναζωπύρωσε τις ανησυχίες της αγοράς.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού τύπου Brent σημείωναν άνοδο 1,52 δολάρια ή 1,97% στα 78,53 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate ενισχύθηκε κατά 1,51 δολάρια ή 2,04% στα 75,35 δολάρια.
Και τα δύο σημείωσαν άλμα άνω του 3% νωρίτερα το πρωί, στα 81,40 και 78,40 δολάρια αντίστοιχα, αγγίζοντας υψηλά πέντε μηνών.
Η άνοδος των τιμών ήρθε αφού ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι «εξαφάνισε» τις κύριες πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν με πλήγματα κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ενώνοντας μια ισραηλινή επίθεση σε μια κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή, καθώς η Τεχεράνη υποσχέθηκε να αμυνθεί.
Το Ιράν είναι ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός αργού του ΟΠΕΚ.
Οι αγορές αναμένουν περαιτέρω αύξηση των τιμών εν μέσω αυξανόμενων φόβων ότι τα ιρανικά αντίποινα μπορεί να περιλαμβάνουν το κλείσιμο του Στενού του Ορμούζ, μέσω του οποίου ρέει περίπου το ένα πέμπτο της παγκόσμιας προσφοράς αργού.
Η Goldman Sachs ανέφερε σε κυριακάτικη έκθεσή της ότι το Brent θα μπορούσε να κορυφωθεί για λίγο στα 110 δολάρια ανά βαρέλι, εάν οι ροές πετρελαίου μέσω του κρίσιμου πλωτού δρόμου του Ορμούζ μειωθούν στο μισό για ένα μήνα και να παραμείνουν μειωμένες κατά 10% για τους επόμενους 11 μήνες.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- ΕΛΑΣ: Συνελήφθη γνωστή δημοσιογράφος σε έλεγχο αλκοτέστ για απειλή για εξύβριση
- Μάνδρα: 8 χρόνια από τις φονικές πλημμύρες
- “Τουρισμός για όλους 2025”: Eπιπλέον δικαιούχοι στο πρόγραμμα του Υπουργείου Τουρισμού
- Standard & Poor’s: Νέα καθοριστική αναβάθμιση της κυπριακής οικονομίας
- ΔΥΠΑ: Εως 1.295 ευρώ το φετινό δώρο Χριστουγέννων για όσους εντάσσονται στο νέο επίδομα ανεργίας
- Κατάμεστο το Πολυτεχνείο: Μικροί και μεγάλοι άφησαν ένα λουλούδι στο προαύλιο (Βίντεο)
- Βόλος: Εκτροπή λεωφορείου με 40 επιβάτες έξω από τον Ριζόμυλο
- Hellenic Train: Ακινητοποιήθηκε λόγω τεχνικού προβλήματος αμαξοστοιχία με 95 επιβάτες
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








