Διεθνή

Πέτρωμα από τον Άρη πουλήθηκε 4,3 εκατομμύρια δολάρια σε δημοπρασία

Financialreport.gr

Το μεγαλύτερο κομμάτι μετεωρίτη και το πιο βαρύ, ζυγίζει 24,5 κιλά

Ένας μετεωρίτης, που είναι το μεγαλύτερο γνωστό κομμάτι του Άρη στη Γη, πουλήθηκε στην τιμή των 4,3 εκατομμυρίων δολαρίων σε έναν ανώνυμο πλειοδότη, σε δημοπρασία της Sotheby’s στη Νέα Υόρκη την Τετάρτη, αναφέρει το CNN. Γνωστός ως NWA 16788, ο μετεωρίτης ζυγίζει 24,5 κιλά, βαρύς σε σύγκριση με μικρά κομμάτια μετεωριτών του Άρη, οι οποίοι τείνουν να είναι μικρά θραύσματα, ανέφερε ο οίκος δημοπρασιών Sotheby’s, σε ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου.
Ο μετεωρίτης είναι αυτό που απομένει όταν ένας κομήτης, ένας αστεροειδής ή ένα μετεωροειδές επιβιώσει από το πέρασμά του από την ατμόσφαιρα της γης. Το NWA 16788 είναι ένα «μνημειώδες δείγμα», που είναι περίπου 70% μεγαλύτερο από το επόμενο μεγαλύτερο κομμάτι του Άρη που βρέθηκε ποτέ στη Γη, σύμφωνα με τον οίκο Sotheby’s, και ανακαλύφθηκε το Νοέμβριο του 2023, στην απομακρυσμένη περιοχή Agadez του Νίγηρα.
Το Φεβρουάριο του 2021, ένας μετεωρίτης του Άρη βγήκε στο σφυρί στον οίκο δημοπρασιών Christie’s και πωλήθηκε για 200.000 δολάρια, πολύ πάνω από την προ-δημοπρασίας εκτίμηση των 30.000-50.000 δολαρίων. Είναι, επίσης, απίστευτα σπάνιος: μόνο περίπου 400 μετεωρίτες του Άρη έχουν βρεθεί ποτέ στη Γη.
«Ο NWA 16788 είναι μια ανακάλυψη εξαιρετικής σημασίας, ο μεγαλύτερος μετεωρίτης του Άρη που βρέθηκε ποτέ στη Γη και ο πιο πολύτιμος του είδους του, που έχει προσφερθεί ποτέ σε δημοπρασία», δήλωσε η Cassandra Hatton, αντιπρόεδρος επιστήμης και φυσικής ιστορίας στον οίκο Sotheby’s.
«Αυτός ο μετεωρίτης παρέχει μια απτή σύνδεση με τον κόκκινο πλανήτη, τον ουράνιο γείτονά μας που έχει από καιρό αιχμαλωτίσει την ανθρώπινη φαντασία», πρόσθεσε η ίδια.
Για ορισμένους, πάντως, το γεγονός ότι ο μετεωρίτης δημοπρατήθηκε αντί να δωρηθεί στην επιστήμη προκαλεί ανησυχία.
«Θα ήταν κρίμα αν εξαφανιζόταν στο θησαυροφυλάκιο ενός ολιγάρχη. Ανήκει σε ένα μουσείο, όπου μπορεί να μελετηθεί και όπου μπορούν να το απολαύσουν παιδιά, οικογένειες και το ευρύ κοινό», δήλωσε στο CNN, πριν από την πώληση, ο Steve Brusatte, καθηγητής Παλαιοντολογίας και Εξέλιξης στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου.
Αλλά για τη Julia Cartwright, επιστήμονα και ανεξάρτητη ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Διαστήματος/Σχολή Φυσικής και Αστρονομίας, στο Πανεπιστήμιο του Λέστερ, υπάρχει μια ισορροπία που πρέπει να επιτευχθεί. «Τελικά, αν δεν υπήρχε αγορά για την αναζήτηση, συλλογή και πώληση μετεωριτών, δεν θα είχαμε ούτε κατά διάνοια τόσους πολλούς στις συλλογές μας και αυτό κινεί την επιστήμη!», δήλωσε στο CNN, περιγράφοντας μια «συμβιωτική σχέση» μεταξύ ερευνητών και συλλεκτών.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu