"Για να μπορέσει να δημιουργηθεί ουσιαστικά ο δημοσιονομικός χώρος εκείνος κάλυψης αμυντικών δαπανών που θα είχαμε τα επόμενα χρόνια"
Η Ελλάδα θα αιτηθεί την εξαίρεση των αμυντικών δαπανών, την ρήτρα διαφυγής δηλαδή, από τις περαιτέρω δαπάνες των επομένων ετών, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε μιλώντας στην ΕΡΤ ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κυριάκος Πιερρακάκης.
Όπως είπε, θα υπογράψει το αίτημα αυτό για να μπορέσει να δημιουργηθεί ουσιαστικά ο δημοσιονομικός χώρος εκείνος κάλυψης αμυντικών δαπανών που θα είχαμε τα επόμενα χρόνια.
“Η αύξηση που προβλέπεται από το 2025 στο 2026 περίπου είναι μισό δισεκατομμύριο ευρώ που έχει προγραμματιστεί και αυτό αφορά και τις επόμενες χρονιές.
Υπάρχει ένα πολύ συγκεκριμένο πρόγραμμα αμυντικών δαπανών που έχουμε παρουσιάσει ως κυβέρνηση” τόνισε ο υπουργός εξηγώντας ότι τα 500 εκατομμύρια του χρόνου στον προϋπολογισμό του 2026 εξαιρούνται από τον υπολογισμό από τον κανόνα δαπανών.
“Αυτό που πρέπει να περάσει ως μήνυμα και στον κόσμο και θέλω και εγώ προσωπικά να το τονίσω, είναι το ότι πλέον η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει άλλους δημοσιονομικούς κανόνες εδώ και καιρό. Εμείς τι είχαμε μάθει; Ότι έπρεπε να έχουμε υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα που έπρεπε να τα έχουμε και τώρα;
Εννοείται ότι συνεχίζει να ισχύει, αλλά δεν μπορείς αυτό το πλεόνασμα να το διαχειριστείς. Εννοείται ότι συνεχίζει αυτό να ισχύει, αλλά δεν μπορείς αυτό το πλεόνασμα να το διαχειριστείς με όρους του να το ξοδέψεις κάθε χρόνο, Γιατί; Τι συμφωνούν όλα τα ευρωπαϊκά κράτη; Συμφωνούν πλέον κάθε χρόνο δαπάνες” πρόσθεσε.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Τραμπ: «Θα συναντηθούμε με τον πρόεδρο Σι σε περίπου δύο εβδομάδες στη Νότια Κορέα»
- Διόδια – Εγνατία Οδός: Ποιοι οδηγοί απαλλάσσονται – Η διαδικασία για την αίτηση
- Παπαθανάσης: Καθοριστική η συμβολή της ΜΟΔ στην πορεία υλοποίησης του ΕΣΠΑ
- Ρωσία: Καταργεί τους δασμούς στις εισαγωγές καυσίμων
- ΟΠΑΠ: Πρόωρη αποπληρωμή και παύση διαπραγμάτευσης ομολόγου
- Wall Street: Ο Dow ενισχύεται κόντρα στις ανησυχίες για τις τράπεζες
- Apple και F1 κατέληξαν σε 5ετή συμφωνία μετάδοσης όλων των αγώνων στο Apple TV από το 2026
- Πεσκόφ: Η συνάντηση Πούτιν – Τραμπ μπορεί να πραγματοποιηθεί σε δύο εβδομάδες
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις