Lifestyle

Pilsner Urquell: Η μπύρα που πίνει ο Πάπας και τι δεν είναι ευρέως γνωστά για αυτή

Financialreport.gr

Η διάσημη τσέχικη χρυσή μπύρα

Βαθιά μέσα στα κελάρια του ζυθοποιείου, στο Plzeň της Τσεχικής Δημοκρατίας, κάθε σταγόνα Pilsner Urquell έχει την ίδια μοναδική γεύση από το 1842. Τότε ο Josef Groll, ζυθοποιός στο επάγγελμα, σύστησε στον κόσμο την πρώτη χρυσή lager «Pilsner» και άλλαξε τη μπύρα για πάντα. Σήμερα ή για την ακρίβεια εδώ και περίπου 80 χρόνια,  η οικογένεια Hlaváček, συμβάλει στη διαχείριση και την τεχνογνωσία του ζυθοποιείου, για το οποίο πολλά πράγματα δεν είναι ευρέως γνωστά, όπως:

1.  Τα άλογα και το εστιατόριο U Salzmannů
Ο εργοδηγός Matěj Salzmann, μεταφέροντας μπύρα από το Plzeň, από τη ζυθοποιία Pilsner Urquell στην Πράγα, άνοιξε τη δική του παμπ, που σήμερα ονομάζεται U Salzmannů. Τα άλογα ζυθοποιίας εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται για να μεταφέρουν βαρέλια μπύρας στο ιστορικό κέντρο του Plzeň, τιμώντας έτσι την παράδοση.

2. Βαρελοποιοί ζυθοποιίας
Η ζυθοποιία Pilsner Urquell είναι μία από τις ελάχιστες που εξακολουθεί να απασχολεί βαρελοποιούς.
Στο Plzeň, οι βαρελοποιοί χρησιμοποιούν δρύινα βαρέλια, με τη μοναδική και πρωτότυπη μέθοδο, που μεταδίδεται από γενιά σε γενιά, όπου η μπύρα ωριμάζει και ζυμώνεται, όπως ακριβώς θα γινόταν πριν από 183 χρόνια.

3. Τα μυστικά της παραγωγής
Η Pilsner Urquell παράγεται μόνο στο Plzeň. Όχι μόνο για το τοπικό νερό και το λυκίσκο Žatecký, που δίνουν στη μπύρα τη μοναδική της γεύση, αλλά και για τη μοναδική της συνταγή, η οποία παραμένει κρυμμένη κάτω από ένα πέπλο μυστικότητας μέχρι σήμερα.
Ο ακριβής αριθμός των συστατικών είναι γνωστός σε περίπου δέκα άτομα, τους τοπικούς ζυθοποιούς, οι οποίοι παρακολουθούν προσεκτικά την ποιότητα της μπύρας.

4. Μπύρα για τον Πάπα
Τον 19ο αιώνα, ο Πάπας Λέων XIII συνέστησε την εισαγωγή της διάσημης lager. Και το Βατικανό δεν ξέχασε ποτέ το ζυθοποιείο Pilsner Urquell, γι’ αυτό η μπύρα Pilsner αποτελεί επίσημο μέρος των εορτασμών του Πάσχα, στη Ρώμη, από το 2010. Μια αντιπροσωπεία από το ζυθοποιείο μεταφέρει αυτό το δώρο στον Πάπα, κάνοντας 1.300 χιλιόμετρα, κάθε χρόνο.

5. Πειραματικές μπίρες μέσω της ζυθοποιίας Proud
Όπως η ζυθοποιία Pilsner Urquell φροντίζει για τις παραδόσεις, με τον ίδιο τρόπο δεν διστάζει να καινοτομεί, δημιουργώντας το πειραματικό ζυθοποιείο με το συμβολικό όνομα Proud, παράγοντας την craft μπύρα με την επωνυμία Elektrárna. Η Λένκα Στράκοβα είναι η ζυθοποιός στην Pivovar Proud (η οποία πρόσφατα μετονομάστηκε σε Elektrárna) τα τελευταία τρία χρόνια. Στους χώρους της Pilsner Urquell, αυτή και η ομάδα της φτιάχνουν νέες, πειραματικές μπύρες που έχουν ως στόχο να δοκιμάσουν την αγορά, να ηλεκτρίσουν τους ουρανίσκους των Τσέχων λάτρεις της μπύρας και να ωθήσουν τα όρια της μπύρας τους σε νέα ύψη.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu