Επιχειρήσεις

Ποια είναι η εταιρεία Iceye που επισκέφθηκε ο Κ. Μητσοτάκης και κατασκευάζει τους δύο πρώτους δορυφόρους SAR

Financialreport.gr

O Bασίλης Χαλουλάκος, επκεφαλής της Iceye Hellas

Οι δύο πρώτοι δορυφόροι SAR που κατασκευάζονται από την εταιρεία για λογαριασμό του ελληνικού κράτους αναμένεται να τεθούν σε τροχιά μέχρι τα τέλη του 2025

Με δέκα χρόνια πορεία, καθώς ιδρύθηκε το 2015, παρουσία σε 45 χώρες, με πάνω από 200 εργαζομένους και τεχνογνωσία στην κατασκευή δορυφόρων: Αυτό είναι το προφίλ της εταιρείας Iceye Hellas, την οποία επισκέφθηκε πριν από μερικές ώρες ο Πρωθυπουργός στα γραφεία της στο κέντρο της Αθήνας.

Τα κεντρικά της εταιρείας βρίσκονται στην Φινλανδία, στην πόλη Έσπο, ενώ στη χώρα μας βρίσκεται τα τελευταία χρόνια, αξιοποιώντας το ταλαντούχο ανθρώπινο δυναμικό, αλλά και την διάθεση ενίσχυσης της διαστημικής τεχνολογίας.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο προφίλ της εταιρείας στα Social media «η ICEYE προσφέρει απαράμιλλες δυνατότητες συνεχούς παρακολούθησης για οποιαδήποτε τοποθεσία στη γη. Διαθέτοντας τον μεγαλύτερο αστερισμό δορυφόρων ραντάρ συνθετικού διαφράγματος (SAR) στον κόσμο, δίνουμε τη δυνατότητα για αντικειμενικές, βασισμένες σε δεδομένα αποφάσεις για πελάτες σε τομείς όπως οι ασφάλειες, η αντιμετώπιση και η αποκατάσταση φυσικών καταστροφών, η ασφάλεια, η θαλάσσια παρακολούθηση και τα χρηματοοικονομικά. Τα δεδομένα μας μπορούν να συλλέγονται μέρα ή νύχτα, ακόμη και μέσα από την νεφοκάλυψη».

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της επίσκεψης ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημερώθηκε από την ηγεσία της ICEYE για τους δύο πρώτους δορυφόρους SAR που κατασκευάζονται από την εταιρεία για λογαριασμό του ελληνικού κράτους και αναμένεται να τεθούν σε τροχιά μέχρι τα τέλη του 2025, συμβάλλοντας σημαντικά στις δράσεις του Εθνικού Προγράμματος Μικροδορυφόρων.

Υπενθυμίζεται ότι πλέον τα τμήματα που κατασκευάζονται αυτη τη στιγμή στην Ελλάδα αποτελούν περίπου το 15% κάθε δορυφόρου και εξάγονται για την κατασκευή του παγκόσμιου στόλου της εταιρείας. Μάλιστα, οι δορυφόροι παρατήρησης της Γης θα επιχειρούν ημέρα και νύχτα, ανεξάρτητα από τις καιρικές συνθήκες και θα προσφέρουν σχεδόν σε πραγματικό χρόνο δορυφορικές εικόνες υψηλής ακρίβειας. Θα αξιοποιηθούν για την παρακολούθηση του θαλάσσιου και χερσαίου περιβάλλοντος, τη διαχείριση φυσικών καταστροφών, όπως πλημμύρες και πυρκαγιές, καθώς και για εφαρμογές ασφάλειας και άμυνας, ενώ θα συνδυάζονται με εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης για την παροχή αναλυτικών προϊόντων υψηλής αξίας προς τον τελικό χρήστη, ενισχύοντας συνολικά την εθνική τεχνολογική και στρατηγική αυτονομία στον τομέα της διαχείρισης κρίσεων και φυσικών καταστροφών.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu