Θα ζητά υποχρεωτικά ταυτότητα ο πωλητής καπνικών προϊόντων ή αλκοολούχων ποτών
Αυστηρές ποινές για όσους πωλούν αλκοόλ και κάθε είδους καπνικών προϊόντων σε ανηλίκους προβλέπει σχέδιο νόμου που ετοιμάζεται να καταθέσει στη Βουλή το υπουργείο Υγείας. Μια πρώτη γεύση των μέτρων που αναμένεται να δρομολογηθούν από πλευράς κυβέρνησης είναι όσα ανέφερε στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης.
Τα 5 μέτρα
Επαναφορά Ποινικών Κυρώσεων για Πώληση Αλκοόλ σε Ανηλίκους
Η χορήγηση αλκοόλ σε ανηλίκους επαναποινικοποιείται, μετατρέποντας τη σχετική παράβαση από διοικητική σε πλημμέλημα.
Οι πωλητές σε όλους τους χώρους πώλησης, συμπεριλαμβανομένων των καταστημάτων εστίασης, διασκέδασης, super markets, mini markets και περιπτέρων, υποχρεούνται να ζητούν ταυτότητα από τους πελάτες, ώστε να επιβεβαιώνεται η ηλικία τους.
Αυστηρές Κυρώσεις και Σφράγισμα Καταστημάτων
Σε περίπτωση παράβασης του νόμου προβλέπονται ποινικές και διοικητικές κυρώσεις:
- Το κατάστημα κλείνει από την πρώτη παράβαση για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
- Σε περίπτωση υποτροπής, η περίοδος σφραγίσματος παρατείνεται.
- Μετά την τρίτη παράβαση, προβλέπεται οριστική αφαίρεση της άδειας λειτουργίας.
Έλεγχοι από τις Αρχές
Η Αστυνομία αναλαμβάνει τον κύριο ελεγκτικό ρόλο, με τη συνδρομή της Δημοτικής Αστυνομίας, του Λιμενικού Σώματος και της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας.
Περιορισμός Εισόδου Ανηλίκων σε Κέντρα Διασκέδασης
Απαγορεύεται η είσοδος ανηλίκων σε χώρους διασκέδασης. Για ιδιωτικές εκδηλώσεις, όπως μαθητικές γιορτές, απαιτείται υποχρεωτική αναγγελία στην ΕΛΑΣ. Η γενική απαγόρευση εισόδου ανηλίκων σε κέντρα διασκέδασης ισχύει με νομοθεσία που ήδη εφαρμόζεται.
Tα μέτρα για τσιγάρα και προϊόντα καπνού
Σε ό,τι αφορά την πώληση προϊόντων καπνού, το νομοσχέδιο προβλέπει καθολική απαγόρευση σε ανήλικους προϊόντων καπνού κάθε φύσης που καπνίζονται, θερμαίνονται ή ατμίζονται. Η απαγόρευση πώλησης ισχύει και για τα προϊόντα με νικοτίνη σε κάθε μορφή.
Επίσης, τίθενται αυστηρές προδιαγραφές των σημείων πώλησης κάθε είδους καπνικών προϊόντων για τον έλεγχο πρόσβασης ανηλίκων. Και γι’ αυτά τα προϊόντα θα ισχύουν οι προβλέψεις περί της ταυτοποίησης της ηλικίας του πελάτη από τον πωλητή.
Τέλος, δημιουργείται νέα ειδική μονάδα στον ΕΟΔΥ για τον έλεγχο των νέων καπνικών και συναφών προϊόντων.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Τραμπ υπέρ Νετανιάχου: “Οχι πόλεμος με τη Βενεζουέλα, μετρημένες οι μέρες του Μαδούρο”
- Ψηφιακή κάρτα εργασίας: Οι νέοι κλάδοι που μπαίνουν στο σύστημα από σήμερα 3/11
- e-ΕΦΚΑ – ΔΥΠΑ: Οι πληρωμές έως τις 7 Νοεμβρίου
- Βορίζια: Στις 14:00 η κηδεία του 39χρονου – Αναζητούνται τρία άτομα, φόβοι για αντίποινα
- Pine Labs: Στοχεύει σε αποτίμηση 2,9 δισ. δολαρίων σε μειωμένη δημόσια προσφορά
- Ψηφιακό μητρώο ακινήτων ”Μίδας”: Πότε έρχεται, ποιοι είναι οι στόχοι, ποιους αφορά
- Ανοδος για τα ασιατικά χρηματιστήρια λόγω αισιοδοξίας για την ΑΙ
- Μπουζούκια: Η διπλωματία συναντά το ελληνικό think tank της χαράς
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








