Σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση στη Βουλή για τις αλλαγές
Σε ηλεκτρισμένο κλίμα διεξάγεται η συζήτηση στη βουλή για τους νέους ποινικούς κώδικες. Ο Γιώργος Φλωρίδης προανήγγειλε την κατάθεση ρύθμισης για ζητήματα που απασχολούν τους δικηγόρους και σημείωσε πως οι αλλαγές αποσκοπούν στην ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης. Το νομοσχέδιο θα τεθεί σήμερα σε ψηφοφορία με την αντιπολίτευση να καταγγέλλει και δηλώνει ότι θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης.
Για να περιορίσει τις αντιδράσεις η ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης ανακοίνωσε νέες νομοτεχνικές βελτιώσεις στο νομοσχέδιο για το νέο ποινικό κώδικα που συζητείται στην Ολομέλεια της Βουλής, κάνοντας δεκτές προτάσεις που είχαν καταθέσει κόμματα και αρμόδιοι φορείς.
Ειδικότερα:
Προστίθεται η υποχρέωση προκαταρτικής ή αυτεπάγγελτης προανάκρισης και σε πλημμελήματα, αρμοδιότητας του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου, όπως πλαστογραφία ιδιαίτερα μεγάλης ζημίας, απιστία ιδιαίτερα μεγάλης αξίας και εκβίαση.
Διευρύνονται οι αρμοδιότητες του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου.
Αυξάνεται η προθεσμία κλήτευσης των αστυνομικών, με αίτημα του κατηγορουμένου, από 5 σε 10 ημέρες.
Ορίζεται ότι το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο θα αποφασίζει για την κύρια ποινή, τις περιστάσεις από τις οποίες εξαρτώνται το είδος και το μέτρο της, καθώς και για τους λόγους αύξησης ή μείωσής της. Για τα υπόλοιπα θα αποφασίζουν οι τακτικοί Δικαστές.
Να σημειωθεί ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, κατέθεσε τροπολογία σύμφωνα με την οποία, επεκτείνεται ο υποχρεωτικός διορισμός Συνηγόρου και στα πλημμελήματα που ανήκουν στην καθ’ ύλην αρμοδιότητα του τριμελούς Πλημμελειοδικείου. Η συζήτηση του νομοσχεδίου θα συνεχιστεί σήμερα Πέμπτη οπότε και θα ολοκληρωθεί με την ψήφισή του.
Υπέρ της αρχής του έχουν ταχθεί μόνο οι βουλευτές της ΝΔ ενώ όλα τα κόμματα της Αντιπολίτευσης έχουν δηλώσει ότι θα καταψηφίσουν.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Χρηματοδότηση 520 εκατ. ευρώ μέσω ΕΣΠΑ στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας
- EVERGOOD (Vivartia) και Γευσήνους αναλαμβάνουν την Ακτή Βουλιαγμένης με τίμημα-ρεκόρ 4,28 εκατ. ευρώ ετησίως
- Μαθαίνει τον αντίπαλό του ο Ολυμπιακός για τα play offs του Champions League (13:00)
- Αυξήσεις μισθών: Τι κερδίζουν μισθωτοί, γονείς και νέοι εργαζόμενοι από σήμερα 30/01
- Αποσωληνώθηκε ο 20χρονος τραυματίας από το τροχαίο δυστύχημα στη Ρουμανία
- Ο Δημήτρης Παπαστεργίου εργαζόταν στη ΒΙΟΛΑΝΤΑ το 2007 ως μηχανικός και είχε κάνει τις πρώτες ηλεκτρομηχανολογικές μελέτες
- Στα 40 εκατ. δολάρια ο μισθός του CEO της Wells Fargo, Charlie Scharf το 2025
- ServiceNow: Νέες συμφωνίες ΑΙ για την εταιρεία που συμπράττει ο Νίκος Βαρδινογιάννης
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις









