Έκθεση της Γερουσίας ισχυρίζεται ότι η Nestlé Waters άσκησε πιέσεις για να καταστεί δυνατή η πώληση επώνυμου μεταλλικού νερού που παράκαμψε τους αυστηρούς κανόνες
Η εμβληματική γαλλική μάρκα μεταλλικού νερού Perrier βρίσκεται στο επίκεντρο ενός νέου σκανδάλου που απειλεί να ξεσπάσει και να πλήξει τα υψηλότερα κλιμάκια της κυβέρνησης. Ένα Watergate στη Γαλλία, όπως σχολιάζει το Politico.
Η Nestlé Waters άσκησε πιέσεις στην κυβέρνηση της Γαλλίας, συμπεριλαμβανομένων προσώπων του στενού κύκλου του Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, ώστε να καταστεί δυνατή η πώληση εμφιαλωμένου μεταλλικού νερού παρακάμπτοντας αυστηρούς γαλλικούς κανονισμούς, παραπλανώντας ουσιαστικά τους καταναλωτές, σύμφωνα με ένα καταδικαστικό πόρισμα της Γερουσίας που δημοσιεύθηκε χθες.
Στην καρδιά των κατηγοριών βρίσκεται η καταγγελία για χρήση φίλτρων άνθρακα και υπεριώδους φωτός που δεν επιτρέπονται — μέθοδοι που συνήθως χρησιμοποιούνται για την επεξεργασία νερού βρύσης — για την επεξεργασία του μεταλλικού νερού σε αρκετές μάρκες της Nestlé Waters, συμπεριλαμβανομένου του Perrier.
Οι αυστηροί γαλλικοί κανονισμοί αποσκοπούν στη διατήρηση της καθαρότητας και της φυσικής ακεραιότητας του μεταλλικού νερού, γεγονός που δικαιολογεί και την υψηλή τιμή που πληρώνουν οι καταναλωτές.
Η οργή που έχει προκαλέσει το σκάνδαλο απειλεί να πλήξει περαιτέρω τον ήδη δοκιμαζόμενο Μακρόν, ο οποίος αντιμετωπίζει πολιτικό αδιέξοδο και χαμηλά ποσοστά αποδοχής. Ερωτηθείς τον Φεβρουάριο για τον ρόλο του Ελιζέ στην υπόθεση της Nestlé Waters, ο Μακρόν δήλωσε πως «δεν γνωρίζει τέτοια πράγματα» και ότι δεν υπήρξε «συμφωνία» ή «σύμπραξη».
Στις αρχές του 2024, ενόψει της δημοσίευσης ρεπορτάζ των Le Monde και Radio France, η ελβετική εταιρεία αναγνώρισε ότι στο παρελθόν είχε χρησιμοποιήσει μεθόδους επεξεργασίας νερού βρύσης για το μεταλλικό της νερό, και δήλωσε ότι από το 2023 έχει ευθυγραμμίσει τις διαδικασίες της με τους γαλλικούς κανονισμούς.
Σε γραπτή δήλωση προς το Politico μετά τη δημοσίευση του πορίσματος της Δευτέρας, η Nestlé Waters καταδίκασε «πολλές δηλώσεις που δυσφημούν την εταιρεία» και οι οποίες, όπως υποστήριξε, έγιναν «στο πλαίσιο της εξεταστικής επιτροπής». Η εταιρεία επανέλαβε τη «λύπη της για τις μη συμμορφούμενες με τους κανονισμούς επεξεργασίες του παρελθόντος» και υπερασπίστηκε τις επαφές της με την κυβέρνηση.
«Η Nestlé Waters επιβεβαιώνει ότι όλες οι επαφές με δημόσιους φορείς σεβάστηκαν τον ρόλο κάθε μέρους και την ανεξαρτησία στη λήψη κυβερνητικών αποφάσεων, σύμφωνα με τους κανόνες δεοντολογίας», ανέφερε η εταιρεία.
Η χρήση αυτών των μεθόδων επεξεργασίας στο παρελθόν κρίθηκε απαραίτητη λόγω «περιστασιακής βακτηριακής ή χημικής μόλυνσης» που προκαλούνταν από «κοπρανώδεις ρυπάνσεις» στην πηγή του μεταλλικού νερού, σύμφωνα με ρεπορτάζ του 2024 που βασίστηκε σε «εμπιστευτικό σημείωμα» της γαλλικής διοίκησης. «Επιβεβαιώνουμε ότι η ασφάλεια και η ποιότητα των φυσικών μεταλλικών νερών μας ήταν πάντα εγγυημένες», ανέφερε τότε η Nestlé Waters.
Η Nestlé Waters France ενημέρωσε την κυβέρνηση της Γαλλίας για τις πρακτικές της ήδη από το 2021, σύμφωνα με την αρχική της δήλωση.
Η Nestlé ακολούθησε μια «συναλλακτική» προσέγγιση, σύμφωνα με το πόρισμα της Γερουσίας. Κοινοποίησε τις παρατυπίες της στη γαλλική κυβέρνηση και, σε αντάλλαγμα για τον τερματισμό της χρήσης φίλτρων άνθρακα, πρότεινε την εφαρμογή μικροδιήθησης στα 0,2 μικρόμετρα.
Μέχρι τότε, οι γαλλικές υγειονομικές αρχές είχαν ορίσει ότι οποιαδήποτε διήθηση κάτω από το όριο των 0,8 μικρομέτρων δημιουργούσε κίνδυνο να αλλοιωθεί τη σύσταση του νερού. Ωστόσο, το 2023, η γαλλική κυβέρνηση επέτρεψε στις τοπικές αρχές να χαλαρώσουν το ρυθμιστικό πλαίσιο μέσω εκτελεστικής πράξης ώστε να επιτραπεί η λεπτότερη μικροδιήθηση.
Το πόρισμα της Δευτέρας είναι το αποτέλεσμα κοινοβουλευτικής έρευνας που διενήργησε ο σοσιαλιστής γερουσιαστής Αλεξάντρ Ουιζίγ για τις πρακτικές της γαλλικής βιομηχανίας νερού. Η έρευνα, που ακολούθησε τη δημοσίευση των δημοσιογραφικών αποκαλύψεων πέρσι, στόχευε επίσης στο να διαπιστώσει σε ποιον βαθμό το προεδρικό μέγαρο γνώριζε τις πρακτικές της Nestlé Waters.
Ο Ουιζίγ και η εξεταστική επιτροπή κάλεσαν τον πρώην διευθυντή του γραφείου του Μακρόν, Αλέξις Κολέρ — ο οποίος υπηρέτησε από το 2017 μέχρι τον προηγούμενο μήνα και περιγραφόταν συχνά ως «ο δεύτερος εγκέφαλος του προέδρου» — να καταθέσει, αλλά εκείνος αρνήθηκε, επικαλούμενος τον διαχωρισμό εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας.
Ωστόσο, το γραφείο του Γάλλου προέδρου μοιράστηκε με την εξεταστική επιτροπή 74 σελίδες εγγράφων με συζητήσεις μεταξύ μελών της προεδρικής ομάδας, της Nestlé και της ομάδας λόμπινγκ της.
«Η απόφαση για την έγκριση της μικροδιήθησης κάτω από το όριο των 0,8 μικρομέτρων ελήφθη στο ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο», αναφέρει το πόρισμα που δόθηκε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα. «Η προεδρία γνώριζε, τουλάχιστον από το 2022, ότι η Nestlé εξαπατούσε επί σειρά ετών».
Σε συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα, ο Ουιζίγ επέμεινε ότι ο Κολέρ είχε «συναντηθεί πολλές φορές» με λομπίστες της Nestlé και ότι «τουλάχιστον, το Ελιζέ γνώριζε τι συνέβαινε».
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Ευρωσύμβουλοι: Στις 12 Ιουνίου η ΓΣ για διανομή κερδών και αλλαγή επωνυμίας
- Κάγια Κάλλας: Η ΕΕ αίρει τις οικονομικές κυρώσεις στη Συρία
- Κομισιόν: Επένδυση 1,25 δισ. ευρώ σε 10.000 ερευνητές το 2025
- Ευρωπαϊκές αγορές: Έκλεισαν με κέρδη – Άλμα 7% για Vodafone
- «Διασταυρούμενα πυρά» μεταξύ Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας – ΟΠΕΚΕΠΕ για τις έρευνες
- Prodea: Πρόταση διανομής μερίσματος 0,705 ευρώ ανά μετοχή για το 2024
- Τράπεζες: Η ΟΤΟΕ κήρυξε 24ωρη απεργία στις 23 Μαΐου για τις απολύσεις στην Attica Bank
- Έλον Μασκ: Θα παραμείνω στο τιμόνι της Tesla την επόμενη πενταετία
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις