Το κύμα του χάους σάρωσε το Παρίσι, τη Λυών, τη Νάντη, τη Λιμόζ, τη Μασσαλία αλλά και πολλές ακόμη περιοχές
Σε κλίμα έντονης πολιτικής αναταραχής συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο στη Γαλλία, με την κυβέρνηση να βρίσκεται στο στόχαστρο σκληρής κριτικής για μια πρωτοφανή αποτυχία στον τομέα της ασφάλειας.
Τα στοιχεία αποτυπώνουν την ένταση των επεισοδίων του Σαββατοκύριακου: περισσότερες από 2.400 συλλήψεις, χίλιοι τραυματίες και εκτεταμένες φθοράς που έβαλαν «λουκέτο» σε 2.000 επιχειρήσεις.
Το κύμα του χάους σάρωσε το Παρίσι, τη Λυών, τη Νάντη, τη Λιμόζ, τη Μασσαλία αλλά και πολλές ακόμη περιοχές, οδηγώντας ακραίους πολιτικούς κύκλους να αξιώνουν την άμεση επιβολή κατάστασης έκτακτης ανάγκης και τη συνδρομή του στρατού.
Στη Μασσαλία, οι τοπικές αρχές απαγόρευσαν τις συγκεντρώσεις για τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες, καταγγέλλοντας ως εγκληματική ενέργεια την προσπάθεια εμπρησμού δημαρχείου με ανθρώπους στο εσωτερικό του.
Παράλληλα, στο Παρίσι, ομάδες διαδηλωτών προσπάθησαν να αποκλείσουν την πρόσβαση στο Μουσείο του Λούβρου.
Στο πολιτικό πεδίο, ο υπουργός Εσωτερικών Λοράν Νουνιέζ υπέβαλε την παραίτησή του αναλαμβάνοντας την πλήρη ευθύνη για την απώλεια του ελέγχου στις κινητοποιήσεις κατά της ακρίβειας, όμως ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δεν την έκανε δεκτή.
Σε διάγγελμά του, το οποίο παρακολούθησαν 16,7 εκατομμύρια τηλεθεατές, ο Γάλλος πρόεδρος ζήτησε από τα σώματα ασφαλείας ένα νέο πλαίσιο δράσης για την αντιμετώπιση των ταραχοποιών, αποφεύγοντας ωστόσο να εξαγγείλει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες.
Την ίδια στιγμή, την «αναμφισβήτητη αποτυχία» των αρχών να διαχειριστούν τη βία παραδέχθηκε ανοιχτά και ο υπουργός Δικαιοσύνης Ζεράλντ Νταρμανέν.
Στους δρόμους υπολογίζεται ότι διαδήλωσαν πάνω από μισό εκατομμύριο πολίτες, ανάμεσά τους μαθητές, εκπαιδευτικοί, εργαζόμενοι και μέλη των «κίτρινων γιλέκων», διεκδικώντας ουσιαστική αναβάθμιση της παιδείας και δραστικές λύσεις απέναντι στο αυξανόμενο κόστος διαβίωσης.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Πιερρακάκης για Προϋπολογισμό 2027: Ανάπτυξη 2,3%, νέες φοροελαφρύνσεις και μέτρα 2,2 δισ. ευρώ για τα εισοδήματα
- Σύσταση για ευρωπαϊκό “ανάχωμα” στη στεγαστική κρίση και την αστεγία
- Στο στόχαστρο της Νορβηγίας και τα διαδικτυακά παιχνίδια για τους κάτω των 16
- WSJ: Ο Πούτιν προτείνει τριμερή σύνοδο με Τραμπ και Σι για το μέλλον της Ουκρανίας
- ΤτΕ: Σε έλλειμμα 776 εκατ. ευρώ το ταμειακό αποτέλεσμα στο 9μηνο, από πλεόνασμα 3,13 δισ. ευρώ πέρυσι
- Διαψεύδει η Nvidia τις φήμες για απόσυρση της RTX 5090
- Ο Άδωνις σε νέες περιπέτειες: Fake επικαιρότητα και κομματικά χοροπηδητά. Κατά τα άλλα είναι υπουργός
- Deutsche Telekom, Orange, Telefónica και Vodafone ενώνουν δυνάμεις για τη μάχη των δορυφορικών επικοινωνιών στην Ευρώπη
προτεινόμενη πηγή στην Google
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








